Kurkistus kotiin

Reissutyöläisen Lumo-koti Hämeenlinnan keskustassa

Taina asuu perheensä kanssa vakituisesti Turussa, mutta työprojekti vei hänet Hämeenlinnaan. Tuli tarve hankkia kakkoskoti, joka löytyikin nopeasti Lumo-talosta Hämeenlinnan keskustasta.

235x174

Tainan parvekkeelta pilkottaa näkymä suoraan Hämeenlinnan torille ja kaupungintalolle. 62-neliöinen kaksio keskustassa on lähivuosina saneerattu.

Työasunnoksi sopiva Lumo-koti löytyi Hämeenlinnan keskustasta.

Taina asuu miehensä ja koiransa kanssa vakituisesti Turussa. Perheellä on myös mökki Turun saaristossa, jossa he viettävät paljon aikaa. Hämeenlinnassa asuu normaalisti arkipäivisin vain Taina, joka työskentelee vakuutusalalla juridisissa tehtävissä.

– Minulla alkoi määräaikainen työprojekti Hämeenlinnassa, joka kestää vähintään vuoden. Täältä on 140 kilometrin matka Turkuun, jota ei jaksaisi mitenkään ajaa joka päivä työmatkana. Työasunnon hankkiminen tuli työprojektin varmistuttua heti puheeksi, sillä joudun ainakin nyt alkuvaiheessa olemaan usein viitenä päivänä viikossa Hämeenlinnassa, Taina kertoo.

Asunnon hankinta kävi nopeasti. Työnantajalla olisi ollut myös tarjolla kalustettu asunto, mutta Tainan mielestä se olisi ollut liian iso, ja muutenkin hän toivoi löytävänsä jotakin itselleen sopivampaa.

– Ajoimme mieheni kanssa Hämeenlinnaan, ja istuimme autossa parkkipaikalla samalla kun kävimme iPadistä läpi paikallista asuntotarjontaa.

Lumo-koti täytti kriteerit

Tainan kriteereinä oli, että asunnon pitäisi sijaita keskustassa, sen pitäisi olla kävelymatkan päässä Tainan työpaikalta, ja vuoden vanhan Jörri-koiran vierailuja varten sen pitäisi olla lemmikkiystävällinen. Kun kiinnostava Lumo-kohde löytyi, Tainalle soitettiin takaisin jo viidentoista minuutin sisällä hänen ensimmäisestä yhteydenotostaan.

– Löytämässämme talossa oli vapaana kaksi kiinnostavaa asuntoa, joita kävimme katsomassa molempia. Jos olisin ollut koko ajan yksin, niin 42-neliöinen kaksio olisi riittänyt mainiosti. Mutta nyt on mukavammin tilaa ja enemmän sellainen olo, että on kuin kotona, Taina sanoo.

Jörri-koira vierailee säännöllisesti Tainan luona Hämeenlinnassa.

Pesutupa ja laajakaista helpottivat valintaa

Lumo-kodin puolesta puhui myös se, että talossa oli vuokraan sisältyvä nopea nettiyhteys ja maksuton pesutupa, jossa on pyykinpesukone, kuivaushuone ja mankeli. Omaa pesukonetta ei tarvinnut asuntoon hankkia. Muutenkin huonekalu- ja tavarahankinnoissa on yritetty päästä mahdollisimman vähällä. Paljon on lainattu pojan perheen varastoista, osa on ostettu käytettynä nettikirpputorilta ja iso ruskea sohva on tuotu mökiltä.

– Ylimääräisiä tauluja olemme tuoneet kotoa, sillä siellä loppuivat seinät kesken. En ole halunnut tänne myöskään kasveja, jotta ei ole mitään, mitä pitäisi hoitaa poissa ollessa, Taina sanoo.

Taina on miehensä kanssa harrastanut tavaran vähentämistä jo vuodesta 2012 lähtien, kun he muuttivat aiempaa pienempään asuntoon. Eniten vähentämistä on ollut kirjoissa, joita löytyy nykyisestä Aurajoen varren kolmiosta enää yksi seinällinen.

Lemmikit tervetulleita

Hämeenlinnan kodin makuuhuoneen nurkassa on tumma matkalaukku, joka pakataan silloin, kun Turkuun on vietävänä enemmän tavaraa. Muuten Taina matkustaa viikonloppuisin kevyesti. Kokemusta on kertynyt, sillä Taina on työskennellyt aikoinaan myös Helsingissä, jossa hän asui työviikot huoneistohotellissa sen jälkeen, kun perheessä tehtiin päätös muuttaa pääkaupunkiseudulta Turkuun.

Työasunnossa on tärkeimmät tarvittavat tavarat, huonekalujen hamstraukseen ei ole lähdetty.

– Olen oppinut tehokkaaksi matkustajaksi. Aloin Helsingissä työskennellessäni käyttää muun muassa rypistymättömiä vaatteita ja säilytin jakkupukua työpaikalla. Reissaaminen opettaa.

Perhe matkustaa Turusta Hämeenlinnaan vierailulle noin kahden–kolmen viikon välein. Länsigöötanmaanpystykorva Jörri kotiutuu leluineen nopeasti ja pitää vilskettä yllä riuhtoessaan niitä ympäri lattiaa. Sana Lumo-talon lemmikkiystävällisyydestä on kiirinyt, sillä varsinkin koiria on talossa paljon. Saman kerroksen käytävän asunnoissa asuu ainakin seitsemän koiraa, Taina laskee.

– Talo on siitä huolimatta rauhallinen. Silloin tällöin jotain ääniä kuuluu, mutta ne eivät toista koiraihmistä häiritse.

Työasunnosta saatava verovähennysoikeus on jopa 450 euroa kuukaudessa.

Verohelpotusta kustannuksiin

Taina vinkkaa muille töiden perässä toiselle paikkakunnalle lähtemistä harkitseville mahdollisuudesta hakea työasunnon vuokrasta verovähennystä.

Työasunnosta saatava verovähennysoikeus on jopa 450 euroa kuukaudessa. Se on merkittävä ja tuntuva summa, ja tekee työn vastaanottamisesta oman asuinpaikkakunnan ulkopuolelta taloudellisestikin kannattavampaa.

Työasuntovähennys verotuksessa

  • Työasuntovähennys vähennetään ansiotuloista tulonhankkimiskuluna. Vähennyksen määrä on jopa 450 euroa kuukaudelta.
  • Työasuntovähennyksen tarkoituksena on kannustaa hakemaan ja vastaanottamaan työtä pitkänkin matkan etäisyydeltä vakituisesta asunnosta.
  • Työasuntovähennyksen edellytyksenä on, että vakituinen asunto sijaitsee yli 100 kilometrin etäisyydellä työasunnosta ja työpaikasta.
  • Perheettömällä henkilöllä on oikeus työasuntovähennykseen vain silloin, kun hänellä on samanaikaisesti kaksi varsinaista työpaikkaa ja kaksi eri asuntoa kummankin varsinaisen työpaikan sijainnin vuoksi.

Lähde: vero.fi

Vuokraa Lumo-koti ja tee siitä omasi!Vuokraa Lumo-koti ja tee siitä omasi!

Koti on enemmän kuin neliöt, joissa asumme. Se on myös tärkeät kulmat niiden ympärillä. Löydä omaan elämäntapaasi sopiva koti verkkokaupastamme tai anna meidän löytää sinulle koti, jossa viihdyt pitkään.

Koti on enemmän kuin neliöt, joissa asumme. Se on myös tärkeät kulmat niiden ympärillä. Löydä omaan elämäntapaasi sopiva koti verkkokaupastamme tai anna meidän löytää sinulle koti, jossa viihdyt pitkään.

Tutustu ja ihastu