Omilla kulmilla

Oulussa helppo arki yhdistyy luontoon

Pohjois-Pohjanmaan keskuksessa Oulussa väki on mutkatonta ja monipuolinen luonto on arjessa lähellä.

235x174

Luokanopettaja Pialiina Syrjänen on paljasjalkainen oululainen: hän asui lapsuutensa Oulujoen eteläpuolella Maikkulassa, ja sittemmin hänen kotinaan on ollut muun muassa kotoisa yksiö Tuirassa ja asuntoja keskustan eri alueilla. Syrjänen on asunut kaupungissa lähes koko ikänsä muutamaa lyhyttä jaksoa lukuun ottamatta.

Paljasjalkainen oululainen tuntee kotikaupunkinsa kuin omat taskunsa.

– Loppukesästä 2013 olin lähdössä töihin Tampereelle, mutta ennen lähtöä tapasinkin oululaisen miehen, hän nauraa.

Aika Tampereella jäikin lyhyeksi, ja paria vuotta myöhemmin Syrjänen palasi kotiseudulleen, tällä kertaa Pyykösjärvelle.

– Luonto oli meille tärkeä syy muuttaa tänne. Kotoamme voi kävellä ladulle ja pururadalle, marjametsät ovat vieressä. Olen aina retkeillyt paljon ystävien ja perheen kanssa.

Oulujoen suisto on aikanaan ollut tärkeä kauppapaikka. Vanhaan elintapaan ja elinkeinoihin pääsee tutustumaan Turkansaaren ulkomuseossa Oulujoen saaressa, Syrjänen vinkkaa.

Maakuntakeskuksessa on hieman yli 200 000 asukasta ja monipuolinen kulttuuri: luonnon lisäksi Oulussa on vahvaa liiketoimintaa esimerkiksi teknologian ja teollisuuden aloilla sekä monipuolinen kulttuuritarjonta. Hyvät opiskelumahdollisuudet, muun muassa yliopisto, kokoavat kaupunkiin myös tulevaisuuden osaajia eri aloilta.

Lopulta kuitenkin asukkaat tekevät kaupungista kodin, ja Oulussa asenne on kohdillaan. Ihmiset ovat Syrjäsen mukaan ystävällisiä ja sopivalla tavalla rempseitä. Kun kohdataan, kohdataan aidosti.

– Oululaiset ovat mahtavia ja mukavia ihmisiä!

Joki ja meri tekevät Oulun

Oulun kaupunki on kehittynyt Oulujoen suulla turkiksen ja tervan kauppapaikasta moderniksi kaupungiksi. Oululaiset pääsevät siis helposti sekä vaikuttavan Oulujoen rannoille että meren ääreen. Nallikarin kilometrin mittainen hiekkaranta on kaupungin kauneimpia paikkoja, ja toisaalta Oulujoen rantaa seurailevat pyörätiet ovat monen päivittäisenä kulkureittinä.

Piialiina Syrjänen nauttii elämästään Oulussa ja Oulujoen rannoilla.

– Kyllä rantoja voisi Oulussa hyödyntää vielä nykyistäkin enemmän, Syrjänen pohtii.

– Jos keskusta laajenisi rantaan päin, olisi vieläkin helpompaa päästä luonnon ääreen, ja vierailijatkin löytäisivät rantamme useammin.

Syrjäselle erityisen tärkeitä ovat Oulujoen rannat. Alue on hänelle tuttu koko elämän ajalta, suvussa on tutkittukin joen historiaa.

– Näissä maisemissa olen uinut jo lapsena.

18.5.2020 (Muokattu 13.5.2024)

Teksti Salla Salokanto

Kuvat Matti Möttönen

Vuokraa Lumo-koti ja tee siitä omasi!Vuokraa Lumo-koti ja tee siitä omasi!

Koti on enemmän kuin neliöt, joissa asumme. Se on myös tärkeät kulmat niiden ympärillä. Löydä omaan elämäntapaasi sopiva koti verkkokaupastamme tai anna meidän löytää sinulle koti, jossa viihdyt pitkään.

Koti on enemmän kuin neliöt, joissa asumme. Se on myös tärkeät kulmat niiden ympärillä. Löydä omaan elämäntapaasi sopiva koti verkkokaupastamme tai anna meidän löytää sinulle koti, jossa viihdyt pitkään.

Tutustu ja ihastu