Omilla kulmilla

Niittykumpu kasvaa kohisten

Korkeat kerrostalot nousevat vauhdilla metroaseman kylkeen. Jun Yang perheineen seuraa aitiopaikalta espoolaisen lähiön kasvua.

235x174

Helsingin rautatieasemalta hurauttaa kahdessakymmenessä minuutissa Espoon Urheilupuiston metroasemalle Niittykummun sydämeen. Metroasemalta kävelee viidessä minuutissa kotiovelle. Nämä argumentit nousivat arvoonsa, kun Jun Yang etsi perheineen uutta kotia.

Kolmihenkinen perhe muutti vastavalmistuneeseen kerrostaloon toukokuussa 2021. Rakennustyöt jatkuvat ympärillä. Nostokurki hallitsee maisemaa ja kuorma-autot sukkuloivat edestakaisin rakennustyömaalla.

Rakentamisen melu ei kuitenkaan kantaudu Yangin kotiin. Se on välttämätöntä, sillä Aalto-yliopiston tohtoriopiskelija työskentelee usein kotonaan. Samoin tekee hänen miehensä.

– Me tykkäämme uusista rakennuksista, Yang kertoo.

Niittykumpuun uudet rakennukset tuovat ison muutoksen. Yang ymmärtää rakentamisen tahdin: asuintilaa on tiivistettävä, jotta siitä tulisi kaupunkimainen. Paras tulos saadaan, kun tiivistämisessä otetaan huomioon paikallinen luonto.  

– Niittykummussa on mukavia metsiköitä, joissa voi käydä kävelemässä omassa rauhassa. Kun minulla on jokin asia pohdittavanani, enkä löydä ratkaisua, menen kävelemään. Ratkaisu voi tulla kävelyretkellä.

Lounais-Kiinasta Tiibetin naapurista kotoisin oleva Yang arvostaa omaa rauhaa. Sitä Suomessa on yllin kyllin.  

– Ehkä minulla on kaksi persoonallisuutta, suomalainen ja kiinalainen, hän sanoo ja nauraa.

Kiinasta kotoisin oleva Jun Yang on asunut monilla paikkakunnilla. Niittykummussa palvelut ovat lähellä ja elinympäristö on turvallinen.

Yang on asunut Suomessa kahdeksan vuotta eri paikkakunnilla: Tampereella ja Helsingissä Hermannissa ja Lauttasaaressa. Sitä ennen hän asui vuosia Münchenissä Saksassa. Asuinpaikoissa on selviä eroja.

– Münchenissä pidin rakennuskannan historiallisuudesta, joka antoi kaupungille identiteetin. Mutta asun mieluummin uudessa kerrostalossa kuin esimerkiksi 1960- tai 70-luvun taloissa.

Uusissa taloissa korostuu turvallisuuden tunne. Yang pitää Niittykummun uudisrakennusten ja ympäristön siisteydestä, puhtaudesta ja turvallisuudesta.

Niittykummussa on mukavia metsiköitä, joissa voi käydä kävelemässä omassa rauhassa.

235x174235x174

Palvelut ja harrastukset lähellä

Julkiset liikennevälineet – linja-autot ja metro – toimivat Niittykummussa erinomaisesti. Autoa asukkaat eivät välttämättä tarvitse. Yangin perhe myi vastikään oman autonsa.

Pluspisteitä Yang antaa palvelujen läheisyydestä. Ruokaostokset voi tehdä omilla kulmilla, mutta jos kauppareissu ei kiinnosta, ruoat voi tilata kotiin. Yang tilaa usein viikon satsin kertatoimituksena ruokakaupan nettipalvelusta.

Merenranta on kävely- tai juoksumatkan päässä. Yang harrastaa lenkkeilyä ja pyrähtää Westendiin merenrannalle puolessa tunnissa. Loistavaa liikuntaa ja vastapainoa istumatyötä tekevälle tietotyöläiselle. 

– Myös lasten harrastusmahdollisuuksia löytyy paljon. Minusta on hyvä, ettei niiden perään pidä matkustaa Helsingin keskustaan. Emma-museo on lähellä. Se on hieno paikka lapsiperheelle.

Pariskunnan viisivuotias tytär viettää arkipäivänsä päiväkodissa. Yangin tyttären päiväkoti on neljän metropysäkin päässä. Vanhemmat eivät halunneet vaihtaa päiväkotia, ja siksi oli tärkeää, että uusi koti sijaitsi lähellä hyviä kulkuyhteyksiä. Metro ajaa Lauttasaareen kymmenessä minuutissa.

Jun Yang arvostaa uuden kotinsa sijaintia. Niittykumpu tarjoaa rauhallisen ja modernin asuinympäristön, jonne on hyvät julkiset liikenneyhteydet.

Niittykumpuun liittyy Yangin mukaan myös merkittävä taloudellinen etu: asumisen hintataso on ympäröiviä kaupunginosia alempi.

Lempipaikkoja ja ystäviä nurkan takana

Jun Yang on opiskellut Saksassa maisema-arkkitehdiksi. Suomessa hän tekee väitöskirjaa arkkitehtuurin alalta. Hän tutkii, miten koneoppimista voi hyödyntää kaupunkiympäristön suunnittelussa.  

Niittykummussa piilee asiantuntijan silmin vielä parannettavaa muun muassa kävelyreittien osalta, mutta lähistöltä on jo löytynyt monia kävelyyn soveltuvia lempipaikkoja. Yang nauttii kiireettömästä samoilusta pienissä metsiköissä ja esimerkiksi Tontunmäen omaleimaisella pientaloalueella.  

Uuteen asuinympäristöön juurtumista avittaa myös ystäväperhe, joka muutti pian Yangin jälkeen vastapäiseen taloon. Perheiden lapset leikkivät yhdessä. He voivat sopia treffit vaikkapa talojen väliselle sisäpihalle lasten leikkipaikalle.

21.2.2022 (Muokattu 13.5.2024)

Teksti Helen Partti

Kuvat Petri Mulari

Vuokraa Lumo-koti ja tee siitä omasi!Vuokraa Lumo-koti ja tee siitä omasi!

Koti on enemmän kuin neliöt, joissa asumme. Se on myös tärkeät kulmat niiden ympärillä. Löydä omaan elämäntapaasi sopiva koti verkkokaupastamme tai anna meidän löytää sinulle koti, jossa viihdyt pitkään.

Koti on enemmän kuin neliöt, joissa asumme. Se on myös tärkeät kulmat niiden ympärillä. Löydä omaan elämäntapaasi sopiva koti verkkokaupastamme tai anna meidän löytää sinulle koti, jossa viihdyt pitkään.

Tutustu ja ihastu