Talotarinoita

Rastilan moderni Lumo-talo – 11 kerrosta uutta ajattelua

Helsingin Rastilassa kurottaa korkeuksiin näyttävä valkoinen asuinkerrostalo.

235x174

11-kerroksinen Lumo-talo on modernia kaupunkiasumista ja hyviä yhteyksiä arvostavan unelma. Metron tai jokerilinjan bussien kyytiin pääsee käytännössä kotipihalta. Pyöräilijät voivat polkaista matkaan suoraan talon alta kulkevaa kevyen liikenteen baanaa pitkin. Autoiluasioitakin on mietitty ekologisesta näkökulmasta: Lumo-kotien asukkaiden etuihin kuuluvia yhteiskäyttöautoja löytyy tarvittaessa heti viereisestä pysäköintitalosta.

Upeat valkobetonijulkisivut, päätyjen graafinen raitabetoni ja hauskannäköiset noppamaiset parvekkeet lasituksineen antavat kerrostalolle tyylikkään ilmeen.

Valmis rakennus istuu Retkeilijänkadun maisemaan niin luontevasti, ettei heti uskoisi kuinka haastavista lähtökuopista työ alkoi.

– Lähtökohtana oli rakentaa korkea asuinkerrostalo aivan metroaseman viereen tontille, joka on kooltaan omakotitalotontin luokkaa. Lisäksi vieressä on vilkas liikenneympäristö, jyrkkä mäki ja kaksi siltaa, luettelee hankkeen suunnittelusta ja toteutuksesta vastaavan Firan projektipäällikkö Ville Sireni.

Rakentaminen uusin tavoin

Rakentamisen reunaehdot otettiin kuitenkin positiivisina haasteina. Hanketta lähdettiin suunnittelemaan logistiikkaa ja mahdollisimman korkeaa esivalmistusastetta painottaen.

Avainasemassa oli Big Room -työskentely, jossa suunnittelun ja rakentamisen eri osapuolet vaihtoivat säännöllisesti ajatuksia yhteisen tavoitteen eduksi. Kojamon ja Firan lisäksi tapaamisiin osallistuivat muun muassa betonielementtien toimittaja Parma, Arkkitehtitoimisto Konkret Oy ja Sweco Rakennetekniikka sekä eri osaamisalueiden ammattilaiset.

Ahtaassa ja liikenteen ympäröimässä rakennuspaikassa oli mentävä turvallisuuskysymykset edellä. Rakennuksella kulkemiset, nostot ja siirrot haluttiin pitää minimissään. Rakentamisen oli oltava nopeaa ja kustannustehokasta.

Ratkaisut löytyivät esivalmistusasteen nostamisesta ja työvaiheiden vähentämisestä. Noppamaiset ulokeparvekkeet ovat valmiita betonielementtejä, jotka asennettiin rakennuksen rungon yhteydessä paikoilleen. Talotekniset järjestelmät on asennettu runkorakenteeseen jo elementtitehtaalla. Märkätilat on toteutettu tekniikkaseinillä.

– Korkeassa talossa kosteudenhallinta on tärkeää. Esimerkiksi kylpyhuoneiden seinät ovat tässä rakennuksessa kevytrakenteiden sijaan betonielementtejä, kertoo Sireni.

Projektin edetessä 3D-tietomallinnuksia hyödynnettiin säännöllisesti.

– Digitaalisuus on tullut rakentamiseenkin vahvasti mukaan. Ohjelmistot mitoittavat ja tarkistavat sellaisiakin asioita, joita ihminen ei välttämättä tule ajatelleeksi.

Retkeilijänkatu 1:een valmistui 82 uutta Lumo-kotia. Valoisissa pienasunnoissa viihtyvät asukkaat voivat nauttia upeista näköaloista, parvekkeiden ovet ovat lasia lattiaan saakka. Asunnoissa on nykyaikaiset tietoliikenneyhteydet. Ylimmässä kerroksessa on yhteinen kattoterassi merinäköalalla, sauna ja lounge.

Yhdessä tekeminen keskiössä

– Tämä rakennusprojekti on ollut yhdessä tekemistä parhaimmillaan, kiteyttää Sireni.

– Näin innovatiivisia ratkaisuja ei olisi saatu onnistumaan, jos rakentamisen eri osapuolet olisivat miettineet ratkaisujaan vain oman pöytänsä äärellä.

Big Room -työskentelyn hedelmänä syntynyt Retkeilijäntie 1 sai heti valmistuttuaan tunnustusta myös muualta, kun se palkittiin Vuoden Betonirakenne -palkinnolla.

Helmikuussa 2017 valmistuneen rakennuksen asunnot löysivät uudet asukkaansa. Lisää Lumo-koteja on kuitenkin jo tulossa heti kadun toiselle puolelle, jonne pian valmistuu uusi asuinkerrostalo.

Talo

Retkeilijänkatu 1 Helsingin Rastilassa

Valmistunut

2017

Erityistä

Erinomaiset liikenneyhteydet. Avarat näköalat, yhteinen terassi ja saunaosasto rakennuksen katolla.

Testaa oma hiilijalanjälkesi!

Oletko kestävän arjen sankari vai vastuullinen kanssamatkustaja? Kokeile
uutta hiilijalanjälkitestiämme ja nappaa vinkit kestävään asumiseen.

Tee testi