Omilla kulmilla

Mikael viihtyy Itä-Pasilassa: ”Tämä on persoonallinen yhdistelmä vehreyttä ja betonia”

Mikael Bertuksen, 35, houkuttelivat asumaan Itä-Pasilaan yhdistelmä vehreyttä ja 70-luvun betoniutopian persoonallisuutta. Alueen kulkuyhteydet ja harrastusmahdollisuudet ovat myös omaa luokkaansa.

235x174

Keskellä harmaata betonimaailmaa, Itä-Pasilan kävelytasolla loistaa värikäs Cafe Outrun. Neonväreissä hehkuva retrofuturistinen leivoskahvila avattiin vuonna 2021. 

Sinne saapuu Mikael Bertus, 35, joka on asunut jo kolme ja puoli vuotta vuokralla Itä-Pasilassa. 

”Itä-Pasila on yllättävän viihtyisää aluetta”, Mikael toteaa kahvikupposen äärellä. 

Itä-Pasila on täynnä pieniä yllätyksiä nurkan takana, kuten retrokahvila Cafe Outrun.

Mukanaan Mikaelilla on tyttöystävänsä koira, iloisesti tervehtivä puolitoistavuotias novascotiannoutaja eli tolleri Mona

”Kotini lähellä on kolme koirapuistoa. Koiraharrastaja löytää Itä-Pasilasta paljon samanhenkistä seuraa ja yhteisöllisyyttä.” 

Ikkunasta aukeaa puistonäkymä 

Aiemmin Mikael asui Kalliossa

”Väsyin Kalliossa siihen, ettei ympärilläni ollut luontoa. Siellä ei myöskään ollut hyviä lenkkeilymaastoja.” 

Sattumalta Mikaelin sisko oli muuttamassa pois vuokra-asunnostaan Itä-Pasilassa, ja Mikael pääsi siskonsa vanhaan asuntoon asumaan. 

"Nyt ikkunastani aukeaa

puistonäkymä."

”Nyt ikkunastani aukeaa puistonäkymä. Täällä on myös riittävästi palveluita lyhyen matkan päässä. Itä-Pasila on vielä säästynyt Kallio-ilmiöltä eli asuntojen hinnat eivät ole nousseet yhtä paljon, vaikka on tämäkin selvästi nousussa oleva alue.” 

Tolleri Monan kanssa on hyvä peuhata Itä-Pasilan maisemissa.

Mikael tykästyi Itä-Pasilan rauhallisuuteen. Sitten, puoli vuotta hänen muuttonsa jälkeen, Pasilan juna-asemalle aukeni suuri ostoskeskus Tripla. 

”Tripla pilasi tämän kauniin kurjuuden!”, Mikael nauraa sarkastisesti ja jatkaa: ”Monesta itäpasilalaisesta on varmasti mieluisaa, että kaikki palvelut, kuten Prisma ja Alko, ovat nyt vain kävelymatkan päässä. Tripla on tehnyt Itä-Pasilasta huomattavasti laadukkaamman asuinalueen.” 

Betoni kohtaa vehreyden 

Yhtä aikaa katutasossa ja korkeammalla kävelytasolla sijaitsevassa Pasilassa on Mikaelin mielestä hieman samaa tunnelmaa kuin Helsingin Merihaassa. 

”Näissä alueissa on sellaista erikoisuutta, mitä ei löydy muualta. Kaikkea kivaa betonista!” 

Helsingin suurin muraali, Kalevala-teemainen, löytyy Itä-Pasilasta Sähköttäjänkadun varrelta.

Mikael kuvailee, kuinka Itä-Pasilassa on 70-luvun betonibrutalismia, mutta samaan aikaan kaupunginosa aukeaa puistomaastoihin Arabiaan ja Kumpulaan päin. Mikaelin talossa on esimerkiksi 70-luvun trendeihin liittyen kellarissa uima-allas, joita ei enää nykyisin rakenneta kerrostaloihin. 

”Itä-Pasilassa betoni kohtaa vehreyden. Kesällä täällä päin on jopa metsäisen vihreää.” 

Mikaelia kiehtoo juuri Itä-Pasilan persoonallisuus, jota ei hänen mukaansa löydy ”nukkumalähiö” Länsi-Pasilasta eikä Helsingin uusista kaupunginosista. 

"Betonibrutalismi ei aina miellytä silmää,

mutta se miellyttää sielua."

Mikaelin silmää miellyttää Itä-Pasilan talojen persoonallinen arkkitehtuuri.

”Triplasta huolimatta Itä-Pasila ei ole menettänyt luonnettaan: sitä tietty karuutta, rosoisuutta ja kaupungin laidalla olemista. Betonibrutalismi ei aina miellytä silmää, mutta se miellyttää sielua. Tässä arkkitehtuurissa on jotain persoonallista ja vahvaa historiallista ajankuvaa.” 

Loistavat kulkuyhteydet kaikkialle 

Vaikka Itä-Pasilassa tunnelma on kuin kaupungin laidalla, samaan aikaan alue on vain yhden junapysäkin päässä Helsingin keskustasta. 

”Itä-Pasilassa on Sörnäisten Kurvin jälkeen Helsingin parhaat kulkuyhteydet. Vieressä on juna-asema, ja Kalasataman metroasemakin on vain yhden bussipysäkin päässä.” 

Pasilan kirjasto palvelee tiedonjanoisia.

Mikael työskentelee johtavana luovana suunnittelijana isossa markkinointitoimistossa. Hän hurauttaa kotoa bussilla 20 minuutissa työpaikalleen Kulosaareen. Kesäisin Mikael viilettää saman matkan skuutilla. 

”Ei voi korostaa liikaa, miten nopeasti Itä-Pasilasta pääsee kaikkialle.” 

Harrastuspaikkojen määrä pökerryttää 

Mikaelin mukaan kotikulmilla riittää tekemistä ja palveluita.   

”Tässä lähellä on esimerkiksi useampi kuntosali. Kumpulan puistoalueet taas ovat hyvää lenkkeilymaastoa, ja täältä kävelee nopeasti myös Arabiaan.” 

Hän kehuu vieressä olevia urheilukenttiä, joissa voi harrastaa useita lajeja. Messukeskuksen vierestä löytyvät ainakin Käpylän liikuntapuisto futiskenttineen, Velodromi, Pasilan parkourpuisto, tekojääkenttä, Käpylä Street Hockey Rink, rantalentopallokenttä, leikkipuisto ja koirapuisto. 

Triplassa taas on tarjolla vapaa-aikaan shoppailun lisäksi Suomen laajin ravintolatarjonta, sisäsurffausta, sisäkesäkonsepti Biitsi, elokuvateatteri BioRex ja lapsille HopLop. 

”Kuinka monessa Helsingin kaupunginosassa pääsee surffaamaan? No, Itä-Pasilassa!” 

Kaikki on lähellä Itä-Pasilassa.

Uimaan ja saunomaan taas pääsee ”miltei suoraan takaovelta” Mäkelänrinteen uimahalliin. 

Kirjaston ystäviä palvelee Pasilan kirjasto, joka oli Helsingin pääkirjasto ennen keskustakirjasto Oodin avautumista. 

Mikaelin lempipaikat Itä-Pasilassa ovat juuri Mäkelänrinteen uimahalli, Messukeskuksen urheilukentät, lähikoirapuisto sekä lähellä sijaitsevan Kumpulan puistoalue – ja kaikesta huolimatta myös Tripla. 

”Sitten tässä Kasöörinkadun lähellä kohoaa hauska kalliokukkula puiston keskellä. Olen istuskellut siellä kesäisin kavereiden kanssa grillaamassa.” 

Rauhallisesta arjesta Itä-Pasilan katujuhliin 

Yleistunnelma Itä-Pasilassa on rauhallinen.

”Vastaantulijat ovat enimmäkseen keskiluokkaisia lapsiperheitä, koiranulkoiluttajia ja opiskelijoita. Täällä ei ole edes kapakoita. Toki näin kantakaupungissa aina välillä sattuu ja tapahtuu, mutta Pasilassa ei sen enempää kuin muuallakaan”, Mikael kertoo.

Hän kuvailee Itä-Pasilan asukaskuntaa monipuoliseksi. Jokainen myös löytää Itä-Pasilasta omat paikkansa.

”Tämä on toki melko keskiluokkaista seutua. Nuoria aikuisia tuntuu myös olevan paljon.”

Luonto on yllättävän lähellä.

Nuorten aikuisten suuren määrän selittää myös Pasilan juna-aseman vieressä kohoavat Haaga-Helia ammattikorkeakoulun Pasilan kampus ja Business College Helsinki. Mikael on itsekin aikoinaan opiskellut tietojenkäsittelyä ja markkinoinnin johtamista Haaga-Heliassa. 

Hän mainitsee myös Itä-Pasilan aktiivisen asukasyhdistyksen, joka järjestää tapahtumia. 

”Yhtenä kesänä astuin lauantaina ulos asunnostani, ja huomasin, että kadullani on valtavat, yhden päivän kestävät kaupunginosafestivaalit. Istuin sitten parvekkeellani, kuuntelin musiikkia kadulta ja tuijottelin Kalasataman kaukaisia tornitaloja.” 

Kiinnostuitko?

Katso Itä-Pasilan vapaat Lumo-kodit

Tutustu ja vuokraa
235x174

13.12.2022 (Muokattu 25.4.2024)

Teksti Elisa Helenius

Kuvat Sabrina Bqain

Vuokraa Lumo-koti ja tee siitä omasi!Vuokraa Lumo-koti ja tee siitä omasi!

Koti on enemmän kuin neliöt, joissa asumme. Se on myös tärkeät kulmat niiden ympärillä. Löydä omaan elämäntapaasi sopiva koti verkkokaupastamme tai anna meidän löytää sinulle koti, jossa viihdyt pitkään.

Koti on enemmän kuin neliöt, joissa asumme. Se on myös tärkeät kulmat niiden ympärillä. Löydä omaan elämäntapaasi sopiva koti verkkokaupastamme tai anna meidän löytää sinulle koti, jossa viihdyt pitkään.

Tutustu ja ihastu