Lumo vinkkaa

Lumo vinkkaa – hyvän unen salat

Aina ei uni tule silloin, kuin toivoisi. Ja toisaalta – aamulla sitten nukuttaisi, kun pitäisi jaksaa nousta ylös. Aikuinen tarvitsee keskimäärin 7,5 tuntia unta vuorokaudessa. Siitä ei kannata nipistää esimerkiksi television katselun vuoksi.

235x174

  1. Pyri menemään aina suunnilleen samaan aikaan nukkumaan ja nouse samaan aikaan, vaikka olisitkin nukkunut huonosti.
  2. Pidä itsesi vireänä päivisin. Kokeile, olisiko pimeänä vuodenaikana kirkas- tai sarastusvalosta apua.
  3. Harrasta kuntoliikuntaa. Vältä kuitenkin raskasta liikuntaa myöhään illalla.
  4. Juo riittävästi vettä päivällä, mutta vähennä juomista iltaa kohti. Syö hiilihydraattipitoinen iltapala, esimerkiksi leipää ja hedelmiä. Vältä rasvaisia ruokia, kofeiinia ja alkoholia.
  5. Kiire ja stressi vaikuttavat uneen. Jätä työasiat työpäivän jälkeen ja pidä illat mahdollisimman rentoina. Kehitä itsellesi samanlaisina toistuvat iltarutiinit. Aloita rauhoittuminen 1–2 tuntia ennen nukkumaan menoa. Mene vuoteeseen vain väsyneenä.
  6. Pidä huolta, että makuuhuoneesi valaistus, lämpötila ja tunnelma houkuttelevat nukkumaan ja että sänky ja vuodevaatteet ovat miellyttävät. Vältä unta häiritseviä asioita, kuten kännyköitä ja näyttöjä. Älä katso vuoteessa televisiota tai surffaile netissä.
  7. Jos huolet tai muut ajatukset estävät unen tulon, kirjoita ne muistiin tai pidä päiväkirjaa reilusti ennen nukkumaanmenoa. Jos et saa unta 15 minuuttiin, mene toiseen huoneeseen. Pidä valot pois päältä, äläkä piristä itseäsi. Kun tunnet olevasi väsynyt, palaa sänkyyn.

Lähde THL

14.12.2020 (Muokattu 15.6.2021)

Teksti Eeva Lauronen

Kuvat iStock

Vuokraa Lumo-koti ja tee siitä omasi!Vuokraa Lumo-koti ja tee siitä omasi!

Koti on enemmän kuin neliöt, joissa asumme. Se on myös tärkeät kulmat niiden ympärillä. Löydä omaan elämäntapaasi sopiva koti verkkokaupastamme tai anna meidän löytää sinulle koti, jossa viihdyt pitkään.

Koti on enemmän kuin neliöt, joissa asumme. Se on myös tärkeät kulmat niiden ympärillä. Löydä omaan elämäntapaasi sopiva koti verkkokaupastamme tai anna meidän löytää sinulle koti, jossa viihdyt pitkään.

Tutustu ja ihastu