Sisusta ja tuunaa

Levollisesti vihreää

Elävillä kasveilla rakennetaan kotiin kauneutta ja rauhaa. Tämän lisäksi kasveilla on muitakin myönteisiä vaikutuksia. Ne luovat mielen hyvinvointia ja parhaimmillaan parantavat myös huoneilmaa.

235x174

Johannan kauniissa kaksiossa Länsi-Helsingissä vallitsee rauha ja sopusointu. Näin siitä huolimatta, että kodissa on yhdistelty ennakkoluulottomasti materiaaleja, värejä ja erilaisia huonekaluja. Osa kalusteista on kulkenut mukana jo pitkään, osa hankittu suunnittelematta ja, niin kuin Johanna sanoo ”suuren ihastuksen vallassa”. Kotona löydöt ovat yllättäen osoittautuneet sopivan toisiinsa joko värityksen, aiheen tai muodon puolesta.

Olohuoneen ikkunalla viihtyvät muun muassa kumiviikuna eli fiikus, varjoviikuna ja arabiankahvi. Sohvan vieressä komeilee jättipeikonlehti. Nurkassa hyvin kasvava kasvi ei valtaa liikaa tilaa ympäriltään.

Punaisena lankana kodissa kulkee aasialainen filosofia ja estetiikka, joita Johanna ihailee – ja kasvit. Kasvit luovat kodikkuutta, rauhoittavat ja pelkällä olemassaolollaan puhdistavat huoneilmaa.

– Kasvit ovat eläviä olentoja: ne muuttavat muotoaan ja muutosta on mukava tarkkailla.

Kasvien ohella kodissa on paljon taidetta. Väinö Aaltosen grafiikkatyö vuodelta 1945 on rakas perintötaulu. Seinää vasten nojaava Ritva Määttänen-Valkaman maalaus etsii vielä oikeaa paikkaansa.

Johanna ei ole koskaan pitänyt itseään varsinaisena hoivaajatyyppinä, mutta nauraa, että pojan muutto kotoa pois pari vuotta sitten on saanut hänet ihan huomaamattaan hoivaamaan kasvejaan uudella tavalla.

– Seuraan niitä entistä tarkemmin ja jopa juttelen niille. Viherkasvit ovat yksilöitä, eivät suinkaan samanlaisia ja samalla tavalla käyttäytyviä, vaikka samasta lajista puhuttaisiinkin. Aina harmittaa, jos jokin kasvi alkaa pudottaa lehtiään tai ei vain lähde kotona kasvamaan.

Ruokailutilasta näkee ulos luontoon. Orkideat kukoistavat runsaassa päivänvalossa.

Rakkaat orkideat

Orkideat ovat Johannan pitkäaikainen harrastus. Vaikeahoitoisina pidetyt orkideat ovat kukkineet hänellä aina hyvin ja runsaasti.

– Yhden yksilön olen saanut kasvatettua keikistä eli kukkavarteen kasvaneesta taimesta. Paras orkidean hoitovinkkini on, että älä hoida liikaa, Johanna naurahtaa.

Orkideat viihtyvät hyvin isoissa ruukuissa ryppäinä.

– Pidän helppohoitoisista kasveista. Niiden hoitamisesta saan onnistumisen elämyksiä. Kun ei ole paljon vaikeita hoito-ohjeita, viherkasvien hoitaminen ei stressaa vaan on ilo. Kestävimpiä ovat vanhat perinteiset, pitkään Suomessakin saatavilla olleet kasvit kuten viikunat.

Joskus kasvit yllättävät. Helppohoitoisena pidetty rahapuu on ollut Johannalle odottamattoman vaikea hoitaa, vaikka orkideat kukoistavat lähes itsestään.

Johanna pitää raikkaasta ilmasta ja tuulettaa mielellään. Makuuhuoneen ikkunalaudalla viihtyvät silti hyvin lyyraviikuna ja huonearalia.

Vihreää ulkona ja sisällä

Tällä hetkellä Johannan kotona on pääasiassa ikivihreitä kasveja. Hän arvostaa kaikenlaista vihreää, myös lähiluontoa, ja siksi kasvien ohella tärkeitä ovat kodin ikkunoista näkyvät upeat vanhat männyt. Jos kasvit uhkaavat peittää nämä näkymät ja luonnonvalon virtaamiseen kotiin, kasveja leikataan pienemmiksi tai niille etsitään uusi paikka.

Uusia kasveja Johanna hankkii silloin tällöin mielialojen ja inspiraation mukaan. Nykyään kasveja on helposti saatavilla eri paikoissa: puutarhamyymälöissä, kukkakaupoissa, vihersisustamisen liikkeissä ja isojen kauppakeskusten marketeissa. Johanna myös vaihtelee pistokkaita äitinsä ja siskonsa kanssa.

Uusia kasveja Johanna pitää aluksi erillään muista kasveista ja suihkuttelee niitä varovasti, jottei mikään tauti tai tuholainen pääse leviämään. Kun tätä ei enää tarvitse pelätä, alkaa kasvin varsinaisen paikan etsintä, ja mahdollisesti ruukun vaihto. Johanna nimittäin istuttaa mielellään lähekkäin olevat kasvit samanlaisiin ruukkuihin sisustuksellisen yhtenäisyyden vuoksi.

Johanna pitää myös leikkokukista. Värikäs kimppu tulee hankittua useimmiten perjantaisin, ilahduttamaan tulevaa viikonloppua. Suosikkeja ovat tulppaanit, joista saa tulppaaniaikaan suuria, näyttäviä kokonaisuuksia.

Vuokraa Lumo-koti ja tee siitä omasi!Vuokraa Lumo-koti ja tee siitä omasi!

Koti on enemmän kuin neliöt, joissa asumme. Se on myös tärkeät kulmat niiden ympärillä. Löydä omaan elämäntapaasi sopiva koti verkkokaupastamme tai anna meidän löytää sinulle koti, jossa viihdyt pitkään.

Koti on enemmän kuin neliöt, joissa asumme. Se on myös tärkeät kulmat niiden ympärillä. Löydä omaan elämäntapaasi sopiva koti verkkokaupastamme tai anna meidän löytää sinulle koti, jossa viihdyt pitkään.

Tutustu ja ihastu