Kodin sähkö
Lumo-kodeissa voit muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta itse solmia sähkösopimuksen haluamasi sähköyhtiön kanssa.
Sähkölaitteiden kunnosta huolehtimalla säästät energiaa ja parannat kotisi turvallisuutta. Muistathan kuitenkin, että varsinaiset asennukset ja korjaukset on jätettävä aina alan ammattilaiselle!
Sähkölaitteet
Uudemmissa jääkaapeissa ja pakastimissa on automaattisulatus. Ilman automaattisulatusta olevat kylmälaitteet on hyvä sulattaa kun huurretta on 5-10 mm.
Takaseinän lauhduttimeen tarttunut pölykin on hyvä puhdistaa noin kerran vuodessa. Muistathan, että kylmälaitteet tarvitsevat tarpeeksi vapaata ilmankiertotilaa ympärilleen.
Liesi
Lieden kytkemisestä sähköverkkoon ja sen muista kytkentämuutoksista vastaa huoltoyhtiö. Liettä voi siirtää jonkin verran pois paikaltaan taustan siivousta varten. Uudemmissa liesissä on kaatumiseste. Lisävarusteena voit hankkia myös keittotason suojan. Se estää lasta kaatamasta päälleen liedellä olevia kattiloita.
Valaisimet ja lamput
Vanhoissa asunnoissa valaisimet liitetään nk. sokeripalaan. Sen tilalle voit itse vaihtaa valaisinpistorasian. Lisäksi esimerkiksi jääkaapin ja hellan lamppujen vaihdot kuuluvat asukkaalle.
Perinteisissä loisteputkivalaisimissa on erillinen, vaihdettava sytytin. Vaihda sytytin samalla kertaa kun vaihdat loisteputken. Esimerkiksi silloin kun putki ei valaise, mutta sen päät hehkuvat punaisina, voi pelkkä sytyttimen vaihto riittää.
Huoneistosaunan kiuas
Kiukaan ajastimesta säädät saunomisaikaa ja termostaatista sopivaa lämpötilaa, joka on sähkösaunassa 70-80°C. Säästät sähköä, kun koko perhe saunoo samalla lämmityskerralla! Huoltoyhtiö vaihtaa kiukaan kivet noin viiden vuoden välein. Jos kiuaskivet kaipaavat vaihtamista jo aikaisemmin, ota yhteyttä huoltoyhtiöön.
Saunassa ei saa kuivattaa vaatteita tai muita tekstiilejä tulipalovaaran takia. Jatkuva kosteuskuorma voi aiheuttaa myös rakennevaurioita.
Talon sähköverkko
Jokaisessa asunnossa on ryhmäkeskus, jossa ovat asunnon sulakkeet ja pääkytkin. Asunnon sähkömittari sijaitsee yleensä ryhmäkeskuksessa tai porrashuoneessa sijaitsevassa mittarikeskuksessa. Sähkölämmitteisen asunnon ryhmäkeskuksessa on yö- ja päiväsähkökytkimet sekä usein myös "kotona/poissa" -kytkin. Tämä kytkin laskee asunnon lämpötilaa muutamalla asteella poissaolon ajaksi.
Sulakkeet
Huoneiston sulakkeet ovat joko perinteisiä vaihdettavia sulakkeita tai automaattisulakkeita. Jos suunnittelet suuritehoisten sähkölaitteiden (esim. pesukone, pakastin) hankintaa, kannattaa selvittää pistorasioiden enimmäissähkökuormat jo etukäteen.
Jos sulake palaa tai laukeaa, on ensin selvitettävä syy tapahtumaan. Sulakkeen laukeamisen voi aiheuttaa viallinen laite ja silloin laite on heti poistettava käytöstä ja vietävä korjattavaksi. Laukeamisen voi aiheuttaa myös ylikuormitus. Silloin samaan johtimeen on kytketty yhtä aikaa liian monta laitetta, joiden teho ylittää sulakkeen tehon. Myös muutos jakeluverkon jännitetasossa voi aiheuttaa hetkellisen ylikuorman.
Vikavirtasuojakytkin
Uudemmissa asunnoissa vikavirtasuojakytkimet suojaavat kosteiden tilojen pistorasia- tai valaistusryhmiä. Kytkimien avulla sähkö katkeaa viallisista laitteista niin nopeasti, ettei sähköisku ehdi aiheuttaa henkilövahinkoja. Viritä vikavirtasuojakytkin uudelleen jos se on lauennut ja vie laukeamisen aiheuttanut laite korjattavaksi.
Pistorasiat
Suojamaadoitettuja pistorasioita on keittiössä, kylpyhuoneessa ja ulkotiloissa. Uusien asuntojen kaikki pistorasiat ovat suojamaadoitettuja. Tällaisiin pistorasioihin saa kytkeä vain maadoitetun tai suojaeristetyn sähkölaitteen pistotulpan. Suojamaadoittamatonta laitetta saa käyttää vain tilassa, jossa on maadoittamattomat pistorasiat.
Varsinkin lapsiperheiden kannattaa hankkia pistorasioihin turvatulpat, jotta perheen pienimmät eivät pääse työntämään pistorasiaan mitään esineitä.
Lankapuhelin ja TV-antennit
Huoneistossa on puhelinpistorasia sekä antennipistorasia TV:n antennijohdolle. Antennipistorasiaan ei saa tehdä muutoksia, sillä ne voivat aiheuttaa häiriöitä naapureiden tv-kuvaan. Jos kuvan laadussa on ongelmia, kannattaa kysyä huollosta ja vaikka seinänaapurilta onko muilla ollut talossa samanlaisia ongelmia. Parvekkeelle ja muualle huoneiston ulkopuolelle asennettaviin televisio- tai satelliittiantenneihin tarvitaan aina isännöitsijän lupa.
Sähköasennukset ja turvallisuus
Väärin käytetty tai viallinen sähkölaite voi aiheuttaa käyttäjälleen hengenvaaran. Siksi sähköasennukset ja - korjaukset on teetettävä alan ammattilaisella.
Jokainen voi kuitenkin itse
- vaihtaa sulakkeet, lamput ja loisteputkien sytyttimet.
- liittää sisustusvalaisimen "sokeripalaan".
- irrottaa jännitteettömän pistorasian tai kytkimen peitelevyn esimerkiksi maalauksen tai tapetoinnin ajaksi.
Näin puhdistat sähkölaitteet
- Sammuta aina sähkölaite puhdistuksen ajaksi irrottamalla pistotulppa pistorasiasta tai pääkytkimestä.
- Imuroi laitteiden ulkopinnat säännöllisesti.
- Pyyhi kylmäsäilytyslaitteiden ovien tiivisteet miedolla pesuaineella.
- Voit nopeuttaa kylmälaitteiden sulatusta kuumavesiastialla.
- Älä koskaan käytä veistä tms. esinettä kylmälaitteen jään raaputtamiseen.
Muista aina sähkö- ja paloturvallisuus:
- Pidä sähkölaitteet ja - johdot, pistorasiat sekä kytkimet kunnossa.
- Turvatulpat pistorasioissa suojaavat lapsia sähköiskulta.
- Älä jätä kodinkoneita päälle ilman valvontaa.
- Suomessa hyväksytyssä sähkölaitteessa on FI -merkintä.
- Teetä sähköasennukset ja -korjaukset alan ammattilaisilla.
- Estä laitepalot - puhdista sähkölaitteet pölystä ja huolehdi, että ilma pääsee kiertämään laitteiden päältä ja takaa.
- Älä käytä sähkölaitteita suihkun tai kylvyn aikana.
- Käytä ulkona vain ulkokäyttöön tarkoitettuja ja suojamaadoitettuun pistorasiaan kytkettyjä laitteita.