Lumo-tiimit ja yhteisö

Kalasatamassa toimitaan yhdessä

Kalasatamassa uskotaan yhdessä tekemiseen. Uuden taloyhtiön talotoimikunta istahti upeaan kerhotilaansa pohtimaan, miten kaikki asukkaat voisivat hyödyntää sitä. Samalla värjättiin luonnonmateriaaleilla munia.

235x174

Tästä eivät helsinkiläisnäkymät hevin parane: terassin yhdellä puolen meri ja vehreä Mustikkamaa, toisella urbaani kaupunkimaisema aina Pasilaan Ylen linkkitornille asti. Olemme Kalasatamassa, Capellan Puistotie 4:n kerhohuoneen suurella lasitetulla kattoterassilla.

– Nämä ovat niin hienot tilat, että olisi tuhlausta, jos me asukkaat emme hyödyntäisi näitä, asukastoimikunnan puheenjohtaja, Johanna Rännäli sanoo.

Johanna on tullut yhdessä kahden muun asukastoimikunnan jäsenen, Ulla-Riitta Saastamoisen ja Ivo Eesmaan, kanssa katsomaan, mihin taloyhtiön kerhotilat taipuvat. Koska juttua tehdessä pääsiäinen on juuri ovella, suunnittelun lomassa ryhmä värjää kananmunia Etelä-Virosta kotoisin olevan Ivon ohjeilla.

– Muistan jo lapsuudesta, miten luonnonmateriaaleilla värjättiin munia, Ivo kertoo virolaisperinteestä.

Otteista näkee, ettei Ivo ole ensi kertaa värjäyspuuhissa. Lehtipersiljan lehdet asettuvat munan pintaan nätisti, kun päälle laittaa vielä sipulinkuoria. Sitten koko komeus kääritään varovaisen napakasti puuvillakankaaseen ja kangas solmitaan kiinni kiertämällä lankaa munan ympäri. Varovainen saa olla, ettei keittämätön muna mene rikki.

Ulla-Riitta Saastamoinen ja Johanna Rännäli värjäävät munia Ivo Eesmaan ohjeilla: – Mitä värikkäämpi muna, sitä enemmän sen uskotaan tuovan onnea. Kaikkein kauneimman munan voi myös antaa rakkaimmalle ihmiselle. Tai sitten koksitaan, eli napautetaan munien terävät päät yhteen. Se saa myös naapurin munan, jonka muna pysyy ehjänä, Ivo kertoo.

Omiin kananmuniinsa värjäysaineksia noukkivat Ulla-Riitta ja Johanna pohtivat, minkälainen tekeminen kiinnostaisi taloyhtiön asukkaita. Yhdessä tekeminen nähdään tärkeäksi. Sitä tukee myös Kojamo-konserni antamalla vuosittain rahallista tukea asukastoiminnan järjestämiseksi.

– On tosi tärkeä, että naapurit tutustuvat toisiinsa. Kun ihmiset tulevat tutuiksi, on helpompi heittäytyä juttusille muutenkin. Koskaan ei voi tietää, milloin tarvitsee vaikka apua. On myös helpompi mennä sopimaan asioista, jos jokin häiritsee. Ei tarvitse kerätä kaunaa, Ulla-Riitta pohtii.

Johanna ehättää sanomaan, että vaikka he itse ovat innoissaan yhdessä tekemisestä, on selvä, ettei yhteinen tekeminen innosta kaikkia.

– Se on tietenkin ihan ok, toiset haluavat olla enemmän itsekseen. Toimintaan voi tulla mukaan myöhemminkin. Kerromme ajankohtaisista asioista taloyhtiön Facebook-sivuilla ja porraskäytävän ilmoitustauluilla, Johanna sanoo.

Keskustelun soljuessa munanyytit valmistuvat. Kääreiden sisältä paljastuu upea, värikäs lopputulos.

Mutta mitä asukastoimikunta suunnittelee tekevänsä alkuvuodesta 2017, ennen tulevaa pääsiäistä?

– Eräs asukas on luvannut vetää selkäjumpan taloyhtiön kuntosalilla. Muutama asukas on toivonut yhteistä peli-iltaa. Etenkin sitten, kun ilmat lämpenevät, kerhotilan terassilla on mukava istua iltaa. Meillä on myös paljon osaamista erilaisten käsitöiden tekemiseen. Voimme valmistaa vaikka puukoruja, talotoimikunta miettii toimintasuunnitelmaa.

Näin värjäät pääsiäismunat kasveilla

Tarvitset: kananmunia, kasveja värjäykseen (esimerkiksi lehtipersiljaa, kuivattua mustikkaa ja erivärisiä sipulinkuoria), puuvillakangasta ja lankaa.

Asettele lehtipersiljan lehtiä ja sipulin kuoria kananmunan pinnalle. Kääri muna kasveineen varovaisen napakasti puuvillakankaaseen. Solmi kangas kiinni kiertämällä lankaa munan ympäri. Laita munanyytit varovasti kattilaan ja peitä vedellä. Vesi saa kiehua 15–20 minuuttia. Jäähdytä munat ja poista kangas ja naru.

Mitä värikkäämpi muna, sitä enemmän sen uskotaan tuovan onnea. Tavan mukaan kaikkein kauneimman munan voi antaa rakkaimmalle ihmiselle. Tai sitten koksitaan, eli napautetaan munien terävät päät yhteen. Se saa myös naapurin munan, jonka muna pysyy ehjänä, Ivo kertoo.

Vuokraa Lumo-koti ja tee siitä omasi!Vuokraa Lumo-koti ja tee siitä omasi!

Koti on enemmän kuin neliöt, joissa asumme. Se on myös tärkeät kulmat niiden ympärillä. Löydä omaan elämäntapaasi sopiva koti verkkokaupastamme tai anna meidän löytää sinulle koti, jossa viihdyt pitkään.

Koti on enemmän kuin neliöt, joissa asumme. Se on myös tärkeät kulmat niiden ympärillä. Löydä omaan elämäntapaasi sopiva koti verkkokaupastamme tai anna meidän löytää sinulle koti, jossa viihdyt pitkään.

Tutustu ja ihastu