Kestävä elämäntapa

Jakaminen ja kierrätys osaksi kodin arkea

Kaikkea ei tarvitse ostaa uutena eikä edes omistaa. Seuraavaksi trendiksi povataan jakamistaloutta. Alkuun pääset vaikkapa netti- ja pihakirppiksistä.

235x174

Tarvitsisitko painepesuria, muttet haluaisi hankkia omaa? Lojuuko nurkissasi porakone, jota käytät vain harvoin? Yhä useammat laittavat tarpeettomaksi käyneet tavarat kiertoon myyden, antaen, vuokraten, vaihtaen tai lainaten. Sosiaalinen media on tehnyt jakamisesta maailmalla trendi-ilmiön. Suuntaus nostaa päätään meilläkin.

− Suuret ikäluokat ovat kokeneet niukkuuden, joten he suhtautuvat jakamiseen vähän nihkeästi. Parikymppiset sen sijaan ovat innokkaita jakajia, luonnehtii aihetta tutkinut Vesa-Matti Lahti Sitrasta.
− Suomessa on perinteisesti arvostettu omistamista, joten otamme jakamistaloudessa vasta ensi askelia. Yhdysvalloissa siitä on kasvanut merkittävää liiketoimintaa.

Tavarat yhteiskäyttöön

Pesutuvat ja yhteissaunat ovat kaikille tuttuja. Samaan tapaan taloyhtiö voisi lainata asukkaille erilaisia käyttötavaroita.

− Tällaisia ovat vaikkapa kalliimmat työkalut tai lasten polkupyörät, joiden käyttöaika on lyhyt. Mikseivät muutkin harrastusvälineet, esimerkiksi nojapyörä? Lahti ehdottaa.

Taloyhtiö voisi lainata asukkaille erilaisia käyttötavaroita.

Erilaisten ja -ikäisten ihmisten tarpeet ja toiveet vaihtelevat siinä määrin, että hankinnoista kannattaa päättää yhdessä. Toimivaksi voi osoittautua myös pienempien tavaroiden kierrätyspiste tai -kori.

− Siinä tosin on vaarana ”kaatopaikkailmiö”. Jos tarkoitukseen varataan siisti tila, joka varustetaan selkeillä ohjeilla, onnistumisen mahdollisuudet ovat paremmat. Esimerkiksi roskaksi luokiteltavan tavaran tuominen olisi kiellettyä, Lahti vinkkaa.
− Onpa jossain taloyhtiössä kokeiltu myös juuresten ja muiden säilyvien elintarvikkeiden jakamista naapureille.

Some on myös kirppis

Netti on ketteröittänyt kierrättämistä. Tuttujen kauppapaikkojen – kuten tori.fin ja huuto.netin – rinnalle voi etsiä hakukoneella tietoa lähialueen kierrätyskeskuksista, -toreista tai pihakirppiksistä.

Ehkä vielä enemmän jakamista helpottaa sosiaalinen media.

Facebookista löytää esimerkiksi hakusanoilla kirppis, kirpputori, pihakirppis, kierrätys ja lastenvaate lukemattomia sivustoja, joiden kautta tavarat vaihtavat omistajaa. Omia kirppisryhmiä on niin elektroniikan, merkkivaatteiden, lastentarvikkeiden kuin huonekalujenkin ystäville. Vinkkejä kannattaa kysyä somekavereilta, jos sopivaa ryhmää ei löydy.

Twitteristä voi hakea tapahtuma- ja paikkatietoja muun muassa avainsanalla #kirppis, #kirpputori tai #pihakirppis sekä ”risuaitamerkillä” varustetulla oman kaupungin tai kaupunginosan nimellä.

Monet kunnat ja yhteisöt ilmoittavat kierrätystapahtumista netti-, Facebook- ja Twitter-sivuillaan. Esimerkiksi Helsingin kaupunginosat jakavat aktiivisesti tietoa pihakirppiksistä.

− Hyvät nettisivut ja valokuvat tavaroista luovat modernin jakamistalouden perustan, Vesa-Matti Lahti tietää.
− Jakaminen säästää ympäristöä ja lisää yhteisöllisyyttä. Siinä on jo kaksi hyvää syytä lähteä mukaan.

Lisätietoa: Vesa-Matti Lahti ja Jenni Selosmaa: Kaikki jakoon! Kohti uutta yhteisöllistä taloutta. Ateena, 2013.

Kirpputori omalla pihalla

Taloyhtiöiden, naapureiden ja ystävien pystyttämien pihakirppisten suosio on kovassa kasvussa. Niiden paras puoli on helppous: myytävää tavaraa ei tarvitse kantaa omaa pihaa kauemmas.

Näppärimmin tapahtumasta voi kertoa Pihakirppis.fi-sivustolla. Ilmoittaminen tai tietojen hakeminen ei maksa mitään, ja sivuille on myös koottu infopaketti järjestäjille.

Näillä pääsee alkuun:

• Laittakaa pihakirppiksestänne ilmoitus nettiin, Facebookiin, Twitteriin, paikallislehteen ja/tai lähikaupan ilmoitustaululle.
• Viekää kadulle tai pihaportille opaste tapahtumapäivänä.
• Varatkaa reilusti vaihtorahaa, pakkaustarvikkeita ja muovi- tai paperikasseja.
• Harkitkaa mahdollisuuksien mukaan myös kahvi- tai mehumyyntiä.

Pihakirppis

Tykkääjän ja surffaajan tärpit

• Tykkää Facebookissa Siivouspäivä-, Pihakirppis.fi- ja Jakamistalous-sivuista. Näin saat uutisiisi ajankohtaista kierrätys- ja kirppisasiaa.
• Menoinfo.fi-nettisivujen kirpputorit ja myyjäiset -osastosta löydät tapahtumatietoja ympäri Suomen.
• Perinteiset kirpputorit ja kierrätyskeskukset on koottu www.kirpputorihaku.com-palveluun. Mukana on lähes 600 myyntipaikkaa 40 kaupungista.
• Tutustu suosittuihin www.tori.fi- ja www.huuto.net-palveluihin.
• Esimerkiksi harrastusvälineitä ja työkaluja voi lainata www.kuinoma.fi-palvelusta. Kuinomalla on myös Facebook-sivu.

Vuokraa Lumo-koti ja tee siitä omasi!Vuokraa Lumo-koti ja tee siitä omasi!

Koti on enemmän kuin neliöt, joissa asumme. Se on myös tärkeät kulmat niiden ympärillä. Löydä omaan elämäntapaasi sopiva koti verkkokaupastamme tai anna meidän löytää sinulle koti, jossa viihdyt pitkään.

Koti on enemmän kuin neliöt, joissa asumme. Se on myös tärkeät kulmat niiden ympärillä. Löydä omaan elämäntapaasi sopiva koti verkkokaupastamme tai anna meidän löytää sinulle koti, jossa viihdyt pitkään.

Tutustu ja ihastu