Haasteet pitävät Lumo-isännöitsijän vireessä
Isännöitsijän vastuullisessa työssä tarvitaan monenlaista osaamista ja yhteistyökykyä. Tärkeintä Lumo-kotien isännöitsijälle ovat aina asukkaat.
Jos sää vain suo, Keskuspuistossa Helsingissä voi nähdä reippaan juoksijan kahdesti päivässä. Isännöitsijä Anne Väliniemi kiitää töihin tai töistä kotiin. Viitisen kilometriä suuntaansa on sopiva joko juosten tai pyöräillen.
Väliniemi on isännöinyt Lumo-taloja vuoden verran, mutta kokemusta on viideltä vuodelta yksityisen puolen isännöinnistä ja kiinteistöalalta. Plakkarissa on IAT-koulutus eli isännöinnin ammattitutkinto. Kasvatustieteiden ja sosiaalialan opinnoista on myös apua nykyammatissa.
Tällä hetkellä Väliniemellä on 20 kohdetta.
– Isossa talossa voi olla jopa 180 asuntoa. Hoidettavia asioita on kaikenlaisia maan ja taivaan väliltä, ja kahta samanlaista työpäivää ei ole.
Priorisointi auttaa kiireessä
Väliniemi pitää työnsä suolana sitä, että päivien kulun voi itse suunnitella. Huollot aloittavat työt jo aamuseitsemältä, joten isännöitsijänkin puhelin alkaa piristä jo kahdeksan kieppeillä. Työaika on liukuva, mutta aamusella on hyvä olla asemissa.
– Toiveena olisi olla paljon kiinteistöillä, mutta paperihommat vievät 80 prosenttia työajasta.
Asukasviestejä tulee päivittäin paljon ja eri kanavia pitkin. Taloon muuttava saattaa kysyä asumiseen liittyviä ohjeita, tai vakiasukas ilmoittaa viasta tai mekkaloinnista
– Kaikki ilmoitukset tulevat pöydälleni, josta sitten seulon viestejä huoltoa, eri urakoitsijoita tai vaikkapa avainhallintaa varten. Pientä ongelmanratkaisua ja kiirettä riittää. Priorisointi on tärkeää: jotkut asiat on hoidettava heti, jotkut voivat odottaa huomiseen.
Kokoukset ja kiinteistöön liittyvät korjaustyöt vievät osan työajasta. Työhön kuuluu yhteistyö teknisen tiimin, hallinnollisen isännöitsijän ja teknisen managerin kanssa.
Asukas on ykkönen
Perustyön lisäksi kärryillä on pysyttävä uuden tekniikan sekä uusien asetusten, lakien ja valtakunnallisten ohjeistusten tuomista haasteista.
– Koskaan ei ole valmis: opittavaa ja harjoiteltavaa riittää. Päivittäin oppii uutta.
Isännöitsijä joutuu puuttumaan joskus naapurisopuun tai ottamaan yhteyttä viranomaisiin. Erilaisia vahinkoja ja avainten katoamisiakin joudutaan selvittämään.
– Haasteena on selvitä nopeasti ongelmatilanteista. Jos kaikki menee hyvin, positiivista palautetta tulee asukkailta, Lumo-tiimiltä tai muita talon asioita hoitavilta tahoilta. Kaikkia on palveltava, ja asukas on ensimmäisenä.
Kehitystyötä Lumo-tiimin kanssa
Väliniemi on viikoittain tekemisissä Lumo-tiimien kanssa ja tapaa tiimejä silloin tällöin.
– Isännöitsijällä on oltava intoa ja näkemystä tuoda uusia asioita esille ja osaltaan innostaa Lumo-tiimejä lähtemään mukaan asuinalueensa kehittämiseen.
Esimerkiksi Vantaan Veromiehessä on suunnitteilla pihahanke. Ison kiinteistön pienille piha-alueille tulee uusi toiminto kuhunkin: yksi on pikkulapsille, toisessa on istuskelupaikkoja ja kukkaistutuksia, kolmannessa treenataan ja neljännessä grillataan.
Väliniemi pitää Veromiestä kehittyvänä ja luonnonläheisenä alueena. Lumo-taloista löytyvät muun muassa kerho-, sauna- ja pesutupatilat. Parkkipaikalla on valmiina pieni pakettiauto, Lumo-kotien asukkaiden yhteiskäyttöauto.
Työ ja harrastus käsi kädessä
Väliniemen mukaan isännöitsijän työ on tärkeää – kuka muu hoitaisi laaja-alaista, vastuullista toimenkuvaa? Hän sanoo tuntevansa talot ja työnsä kuin omat taskunsa.
– Lumo-talot ja -kodit pysyvät hyvässä kunnossa, ja lisäksi on oltava yhteistyöosaamista ja vuorovaikutustaitoja. Jokainen odottaa hyvää palvelua, eikä isännöitsijä saa olla autoritäärinen.
Talo- ja yhteistyötaitoja Väliniemelle on kertynyt myös aikaisemman uran ja elon varrelta: hän on ollut mukana remontoimassa ja peruskorjaamassa taloja. Nykyinen oma koti on oman käden jälkeä ja uudiskohde, jossa kaksi lastakin viihtyy.
– Työ ja harrastus ovat kulkeneet käsi kädessä. Lisäksi harrastan liikuntaa, kuten lenkkeilyä, ranskalaista potkunyrkkeilyä ja joogaa, sekä kesäisin ohjaan maastoratsastusta.
Monipuolisuus on valttia myös vapaa-aikana. Virtaa riittää.
Isännöitsijä on Lumo-tiimin kaveri
Isännöitsijä on aktiivisesti yhteydessä Lumo-taloissa toimivien Lumo-tiimien kanssa. Jos haluat yhteyden oman talosi Lumo-tiimiin, isännöitsijä tietää, kuka sitä vetää ja ohjaa oikeaan osoitteeseen. Isännöitsijä myös kutsuu kokoon asukaskokouksen, jos talossasi ei vielä Lumo-tiimiä ole ja jos sinä ja naapurisi haluaisitte sellaisen perustaa.
Lumo-rahaan liittyvissä asioissa asioidaan niin ikään isännöitsijän kanssa. Jokainen Lumo-tiimi voi saada käyttöönsä Lumo-rahaa, jonka suuruus määräytyy taloyhtiön koon mukaan. Käytännössä tiimin ostokset maksetaan S-business-kortilla, jonka isännöitsijä tilaa.
Tutustu Lumo-tiimitoimintaan tarkemmin lumo.fi/lumotiimi
Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua
- Lumo vinkkaa
Yhteiseen pöytään kokoontuminen on aina erityistä – Emma Ranteen resepti onnistuneisiin juhliin
- Palveluksessasi
Asumisviihtyisyys alkaa siististä pihasta – näin pidämme siitä huolen
- Lumo-palvelut
Digimummo Valtonen on ajan hermolla
- Asumisen trendit ja kehitys
10 vuotta lumoavaa vuokra-asumista