Kurkistus kotiin

Bloginkaunis Lumo-koti Espoossa

Bloggaripariskunta Janne Naakka ja Valtteri Sandberg löysivät Espoosta kodin, jossa elämä ja työ mahtuvat saman katon alle. Sisustuksessa mennään estetiikka edellä.

235x174
Janne Naakan, naaGin, peilipöydällä hehkuvat tyylikkäät valot luovat glamourtunnelmaa.

Ihmiselle joka työkseen avaa elämäänsä sosiaalisessa mediassa koti on paljon muutakin kuin vain koti. Se on työpaikka ja näyteikkuna, osa julkista persoonaa. Some-pariskunta Janne "naaG" Naakka ja Valtteri Sandberg löysivät niin elämän kuin työnkin tarpeet täyttävän kodin meren rannalta Espoosta.

Ovikelloon vastaa ensimmäisenä kaksivuotias pomeranian Lucky iloisesti haukahdellen, ennen kuin Naakka avaa oven ja toivottaa vieraat tervetulleeksi upouuteen huoneistoon. Naakka, 24, ja Sandberg, 24, ovat vuonna 2018 valmistuneen asunnon ensimmäiset asukkaat.

Se olikin luonnon ja meren läheisyyden lisäksi yksi syy, miksi Espoo houkutteli heidät pois Helsingin Herttoniemestä.

– Vanha asunto oli alkanut käydä ahtaaksi. Ennen kaikkea kaipasimme lisää tilaa, ja sitä ei meinannut löytyä Helsingistä, Sandberg kertoo.

Uusi vuokrakoti on peräti viiden huoneen perheasunto. Yhdessä päädyssä on valoisa parveke ja avara olohuone-avokeittiö, toisessa päässä kolme makuuhuonetta.

Yksi asunnon suurista makuuhuoneista on muutettu toimistoksi, jota sekä Naakka että Sandberg pitävät kodin suosikkipaikkanaan. Huoneessa on vierekkäiset työpisteet ja oma valaistu meikkipöytä kummallekin bloggarille.

– Viiden huoneen kerrostaloasuntoja ei ole hirveästi tarjolla, varsinkaan uusina. Halusimme mieluusti kodin, jossa ei olisi hirveästi asumisen jälkiä ja kulumista, Naakka jatkaa.

Tilaa työskentelylle

Mihin kahden hengen talous oikeastaan tarvitsee niin paljon neliöitä? Työn ja kodin yhdistämiseen, kuuluu vastaus.

Kahden bloggarin koti on peräti viiden huoneen perheasunto. Yhdessä päädyssä on valoisa parveke ja avara olohuone-avokeittiö, toisessa päässä kolme makuuhuonetta.

Asunnon sydämen muodostava suuri makuuhuone on muutettu toimistoksi, sillä kumpikin tekee pääasiassa töitä kotona. Toiseen huoneeseen on rakentumassa täysin varusteltu studio kuvauksia ja äänityksiä varten.

– Aikaisemmin kaikki kuvaaminen oli raskasta, kun studio piti pystyttää keskelle olohuonetta, ja tietysti purkaa pois kun sai kuvaukset valmiiksi. Siihen meni tosi paljon ylimääräistä aikaa, Sandberg selittää.

Nyt yhteinen kotitoimisto on kummallekin suosikkipaikka asunnossa. Huoneesta löytyvät vierekkäiset työpisteet ja omat valaistut meikkipöydät.

Työhuoneessa he myös viettävät eniten aikaa. Naakka ja Sandberg ovat varsinainen suomalaisen sosiaalisen median voimakaksikko: Naakka on maan suosituimpia bloggareita ja hänen Youtube-kanavallaan on yli 150 000 tilaajaa. Sandberg tekee vaikuttajamarkkinointia isoille brändeille ja tutkii aihetta opinnäytetyössään.

Kumpikin käsittelee sisällöissään pitkälti samoja teemoja — parisuhdetta, tyyliä, muotia ja muita lifestyle-aiheita — mutta eri painotuksin. Sisustaminen esimerkiksi on Naakan alaa, ja hän esittelee kotiaan myös sosiaalisessa mediassa.

Tilava asunto tuo myös pientä arjen luksusta. Harva kerrostalohuoneisto pitää sisällään esimerkiksi erillisen kodinhoitohuoneen.

– Se on Valtterin valtakuntaa, Naakka sanoo ilkikurisesti. Hän puolestaan sai yhdestä makuuhuoneesta itselleen ylellisen vaatehuoneen.

Yksi espoolaisen Lumo-kodin makuuhuoneista on muutettu vaatehuoneeksi.

On tultu kovin kauas pariskunnan ensimmäisestä yhteisestä asunnosta.

– Se oli 24 neliön yksiö kantakaupungissa. Säilytin vaatteitani keittiön kaapeissa, kun muualla ei ollut tilaa, Sandberg muistelee huvittuneena.

Myös Lucky-koira nauttii uuden kodin avaruudesta. Eteisen matot ovat kroonisesti makkaroilla sen kirmatessa häntä heiluen edestakaisin pitkää käytävää tennispallon perässä.

Lucky-koira nauttii tilavasta kodista ja sen pitkästä eteiskäytävästä. Eteisen matot ovat kroonisesti makkaroilla sen kirmatessa häntä heiluen edestakaisin tennispallon perässä.

Koti kätevästi verkkokaupasta

Naakka ja Sandberg pohtivat asunnon vaihtoa pitkään, mutta kun oikea kohde löytyi, asiat tapahtuivat nopeasti. Itseään "vuokra-asuntoguruna" pitävä Naakka selaa asuntoilmoituksia eräänlaisena harrastuksena, ja uusi koti osui tielle Lumo-verkkokaupasta.

– Olen kirjoittanut pitkän blogipostauksen, jossa opastettiin ihmisiä vuokra-asunnon hankintaan. Miten erotut näytössä, mitä kannattaa panna päälle ja niin edelleen. Tämän asunnon kohdalla kaikki ohjeet olivat ihan turhia, hän kertoo.

– Ei tarvinnut tapella kyynärpäät ojossa näytöissä. Kaikki onnistui parilla klikkauksella. Tuli jopa vähän semmoinen epäuskoinen olo että oho, vuokrasin just asunnon!

Muutto Espooseen oli kuitenkin iso askel, jota Naakka ja Sandberg harkitsivat huolella. Talo oli tuolloin vasta rakenteilla, mutta asunnot olivat kysyttyjä ja sopivan kokoiset kodit menivät vauhdilla.

– Lähdin käymään kaupassa, enkä ehtinyt vihanneshyllyä pidemmälle kun Janne soitti ja sanoi, että nyt otetaan tämä, Sandberg kertoo.

Verkkokauppaan

Sisustusvisiot tosiksi

Kodin sisustusesineet on valittu esteettisin perustein, ei tarina edellä. Asukkailla on myös esineitä, joihin heillä on vahvoja tunnesiteitä, mutta niitä ei välttämättä pidetä esillä.

Muutto ajoittui marraskuuhun, ja siitä lähtien käynnissä on ollut päättymätön sisustusprojekti. Pinterest on Naakalle pohjaton inspiraation lähde, samoin sisustus- ja design-verkkokaupat. Sandbergin toiveesta uusi sisustus on vähemmän mustavalkoisen graafinen ja sisältää enemmän luonnollisia, murrettuja sävyjä ja eläviä pintoja kuten marmoria.

– Olen vähän hulluna marmoripöytiin. Niitä on tällä hetkellä kahdeksan ympäri asuntoa, Naakka tunnustaa.

Vaikka kyseessä on vuokra-asunto, se ei ole estänyt omien visioiden toteuttamista, hän kertoo. Keittiön ja olohuoneen väliin on asennettu mittatilaustyönä valmistettu metallirunkoinen lasisermi, jonka asennus oli mennä pahimmalla mahdollisella tavalla mönkään: elementti oli liian suuri rappukäytävään, joten se oli nostettava hihnoilla porraskuilun keskeltä.

Koko asunnon pituudella kulkeva pitkä seinä puolestaan on saanut rapatun harmaan maalipinnan.

– Sillä seinällä on sekin hyvä puoli, että sen edessä on hyvä ottaa kuvia, Sandberg huomauttaa.

Kuvankaunis blogikoti

Moni muukin asia kämpässä on mietitty some-elämää silmällä pitäen. Sisustus on harkittu ja ajanmukaisen tyylikäs, jopa siinä määrin, että osa vieraista pitää sitä persoonattomana. Seinille ripustetut taulut ja hyllyillä komeilevat koriste-esineet on valittu estetiikka edellä, ei tarinoita ajatellen.

– Ymmärrän kyllä, että esineisiin syntyy tunnesiteitä. On minullakin sellaisia tavaroita. Mutta ei se tarkoita, että ne pitää välttämättä olla esillä, Naakka sanoo.

Asunnon siivoaminen kuvauskuntoon ei vaadi suuria ponnistuksia. Se on aina näin siisti, Naakka väittää. Tiskipöydille ei päästetä kertymään astioita eikä nurkissa loju Ikean muovikasseja. Ja sama järjestelmällisyys jatkuu kaappien sisällä: kuiva-aineet ovat siististi lasipurkeissa.

– Sitten Valtteri tekee tällaista, Naakka hihkaisee ja esittelee kaapista löytyvää pakkausta, jonka sisältöä ei ole siirretty identtiseen purnukkaan. Sandberg kohauttaa olkapäitään. Ihan kaikki ei sentään ole täydellistä.

Ja pieni sekaisuushan on vain kodikasta.

Testaa oma hiilijalanjälkesi!

Oletko kestävän arjen sankari vai vastuullinen kanssamatkustaja? Kokeile
uutta hiilijalanjälkitestiämme ja nappaa vinkit kestävään asumiseen.

Tee testi