Parempaa kaupunkiasumista

Asumisen tulevaisuus: arkea kaikilla mausteilla

Lue koko juttuicon-read-more
Sulje artikkeli

Lumo kysyi* yli tuhannelta suomalaiselta asumisen tulevaisuudesta. Mukavamman arjen mahdollistavia palveluita ei karsasteta, ja virtuaalisisustuskin kiinnostaa.

Mukavuus on uusi musta

Merkittävä osa vastaajista, 46 %, nostaa tärkeimmäksi palveluksi asumiseen liittyvän vaivattomuuden: on mukavaa, että joku hoitaa asumiseen liittyvät työt ja pulmat puolestasi. Tähän moni kerrostaloasukas onkin jo tottunut. Lisäksi 38 % arvostaisi apua myös perinteisissä kotitöissä, esimerkiksi siivouksessa ja pyykinpesussa. Kaipuu korostuu erityisesti iäkkäämpien vastaajien ja naisten keskuudessa.

Vaihtoehtoja omistamiselle

Perinteisen omistamiskulttuurin rinnalle on kirinyt maalaisjärjen ääni. Miksi omistaa ikkunapesuria, jos sitä tarvitsee vain kaksi kertaa vuodessa? Jopa kolmasosa vastaajista on sitä mieltä, että tavaroita, vaikkapa työkaluja ja kulkuneuvoja, voitaisiin lainata, jakaa ja vuokrata nykyistä enemmän.

Kaikki kotona?

Kolmannes vastaajista on myös kiinnostunut ”all inclusive”-tyyppisestä asumisesta, jossa esimerkiksi ateriointi ja kodinhoitopalvelut sisältyisivät hintaan. Hurjimmissa visioissa aivan kaikki tarvittava – kuten vaikkapa ravintola, päiväkoti, kuntosali ja kauppa – löytyy kodin kanssa samasta rakennuksesta.

Virtuaalisisustusta ja muita eksoottisia uutuuksia

Kun kilpailu asuntomarkkinoilla kiristyy, asumisen lisäpalvelut voivat ratkaista pelin. Niistä eniten vastaajia kiinnostavat muuttoon ja sen jälkeiseen elämään liittyvät palvelut, kuten asennus- ja sisustuspalvelut. Mutta myös eksoottisemmat vaihtoehdot, kuten kotirobotit, ruoka suoraan jääkaappiin tai käyttäjänsä maun oppivat virtuaaliset sisustuspalvelut, löysivät vankat kannattajansa.

Lue koko tutkimus.

* Kojamo-konserni ja Lumo-brändi toteuttivat Asumisen tulevaisuus -tutkimuksen yhteistyössä 15/30 Researchin kanssa syksyllä 2016. Verkkokyselyyn osallistui 1001 suomalaista 18-75-vuotiasta kaupunkilaista. Lisäksi haastateltiin 13 eri alojen asiantuntijaa.

Lisätietoja: Kojamo-konsernin viestintä: viestinta(at)kojamo.fi, puh. 040 561 7269

Kojamo Oyj tarjoaa vuokra-asuntoja ja asumisen palveluita Suomen kasvukeskuksissa. Asuntosijoitusyhtiön visiona on olla asumisen edelläkävijä ja asiakkaan ykkösvalinta.

Sulje artikkeli

Lähetä juttu itsellesi sähköpostiin, niin se pysyy muistissa ja voit palata siihen paremmalla ajalla.

Osoitettasi käytetään ainoastaan sähköpostiviestin lähettämiseen. Lue lisää tietoa henkilötietojesi käytöstä Kojamo-konsernissa täältä.