Asunnon irtisanominen ja poismuutto

Jos muutat pois tai vaihdat toiseen Lumo-kotiin, on tärkeää irtisanoa asunto ajoissa ja huolehtia poismuuttoon liittyvistä toimista, kuten loppusiivouksesta ja avainten palautuksesta.

Monipuoliset Lumo-palvelut ja asukasedut helpottavat muuttoasi. Tutustu esimerkiksi muuttopalveluun, avainkuriiriin, muuttosiivouspalveluun ja joustavaan kodinvaihtoon.

Vuokrasopimuksen irtisanominen

Irtisanominen on helpointa tehdä asukkaan My Lumo -palvelussa. Mikäli et pysty irtisanomaan asuntoasi My Lumo -palvelun kautta, voi vuokrasopimuksen irtisanoa myös toimittamalla täytetyn ja allekirjoitetun irtisanomislomakkeen Lumo-kotikeskukseen sähköpostin liitteenä. Huomioithan, että vuokrasopimusta ei voi irtisanoa pelkällä sähköpostiviestillä. Lähetäthän henkilötietoja sisältävän sähköpostin salattuna.

Irtisanomisaika lasketaan alkaneeksi ja on sitova, kun kirjallinen irtisanomisilmoitus on tehty asukkaan verkkopalvelussa tai toimitettu Lumo-kotikeskukseen. Saat irtisanomisesta aina vahvistuskirjeen. Kirje lähetetään postitse kotiosoitteeseesi sekä sähköpostitse, mikäli olet ilmoittanut meille sähköpostiosoitteesi. Mikäli et ole saanut kirjettä, ota yhteyttä asiakaspalveluumme.

Toistaiseksi voimassaolevan vuokrasopimuksen irtisanominen

Vuokrasopimuksen irtisanomisaika on vähintään yksi kokonainen kalenterikuukausi, mutta voit irtisanoa sopimuksen heti, kun olet päättänyt vaihtaa kotia – sinun ei siis tarvitse odottaa kuun loppuun saakka. Jos lähetät irtisanomisilmoituksen esimerkiksi kuukauden 5. päivä, sopimuksesi päättyy seuraavan kuukauden viimeisenä päivänä. Poismuuttopäivä on vuokrasopimuksen päättymispäivä, eli yleensä kuun viimeinen päivä.

Muistathan, että Lumo-kodista toiseen muuttaessasi irtisanomisaika ja muuttopäivä ovat sovittavissa joustavasti eikä päällekkäisistä vuokrista tarvitse huolehtia. Lumo-asukas voi kuuden (6) kuukauden asumisen jälkeen vaihtaa Lumo-kodista toiseen ilman irtisanomisaikaa tai sopimussakkoa. Vaihdon jälkeen uudessa sopimuksessa on kuitenkin edelleen 12 kuukauden minimiasumisaika. Tarjoamme kodinvaihtajille myös muuttoa helpottavia palveluita. Olethan yhteydessä asiakaspalveluumme, mikäli jokin asia asunnon vaihtamiseen tai muuttoon liittyen mietityttää!

Toistaiseksi voimassa oleviin sopimuksiin sisältyy yleensä ehto ensimmäisestä mahdollisesta irtisanomisajan alkamispäivästä. Ensimmäinen mahdollinen irtisanomisajan alkamispäivä on kohteissamme yhdentoista (11) kuukauden kuluttua. Asunnon irtisanomisaika on yksi (1) kuukausi. Sopimus on siis voimassa vähintään kaksitoista (12) kuukautta. Voit tarkistaa ensimmäisen mahdollisen irtisanomispäivän vuokrasopimuksestasi.

Sopimuksen irtisanominen on kuitenkin aina mahdollista sopimukseen kirjatun sopimussakon (1kk vuokra) mukaisesti.

Esimerkki:

Sopimuksesi alkaa 1.6.2022, joten voit irtisanoa sen aikaisintaan 30.4.2023, jolloin se päättyy 31.5.2023.

Jos vuokranantaja irtisanoo toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen, on irtisanomisaika vuokrasuhteen ensimmäisen vuoden aikana kolme kalenterikuukautta ja sen jälkeen kuusi kalenterikuukautta. Irtisanomme sopimuksia kuitenkin vain silloin, jos asukas laiminlyö velvoitteensa, kuten esimerkiksi jättää vuokran maksamatta, tai häiritsee talon muita asukkaita.

Määräaikaisen vuokrasopimuksen irtisanominen

Määräaikaisen vuokrasopimuksen päättymispäivä on mainittu vuokrasopimuksessasi. Kumpikaan osapuoli ei voi irtisanoa määräaikaista vuokrasopimusta kesken sovitun vuokra-ajan.

Sähkösopimus

Muistathan ilmoittaa sähköyhtiöllesi poismuutostasi ja uudesta osoitteesta. Sähkösopimuksen irtisanomisaika vaihtelee yhtiöittäin, joten tarkista omalta sähköntoimittajalta sopimuksen irtisanomisaika.

Laajakaista

Muistathan irtisanoa tai siirtää laajakaista sopimuksesi uuteen osoitteeseen. Laajakaistasopimusten irtisanomis- ja siirtoajat vaihtelevat yhtiöittäin, joten varmista ajat yhteydentoimittajalta riittävän aikaisin ennen muuttoa.

Asunnon tarkastus ja esittely

Lumo-kotisi tullaan tarkastamaan lähipäivinä irtisanomisen jälkeen. Ilmoitamme ennakkoon ajankohdan puhelimitse, tekstiviestitse tai sähköpostilla. Voit suorittaa muuttotarkastuksen myös itse yhden vuorokauden kuluessa irtisanomisesta My Lumo -palvelusta löytyvällä Muuttotarkastus-ilmoituksella. Mikäli teet muuttotarkastuksen itse, niin muuttotarkastaja ei tule kotiisi asumisen aikana.

Hyvät valokuvat asunnon kunnosta mahdollistavat omatoimisen muuttotarkastuksen. Voit suorittaa muuttotarkastuksen itse yhden vuorokauden kuluessa irtisanomisesta My Lumo -palvelusta löytyvällä Muuttotarkastus-ilmoituksella. 

Aloitamme pian irtisanomisen jälkeen etsimään Lumo-kotiisi uutta asukasta. Tämä tarkoittaa, että Lumo-kotiisi voidaan tehdä henkilökohtaisia esittelyjä potentiaalisille Lumo-asukkaille. Ilmoitamme esittelyistä aina etukäteen asukkaalle.

Mikäli asukas ei ole esittelyn tai tarkastuksen aikaan kotona, käytämme tullessamme yleisavaimia. Pyydämme tällöin jättämään mahdollisen turvalukon auki.

Mikäli asunnossa on kotieläimiä tai muuta estettä, pyydämme olemaan heti yhteydessä tarkastuksen tekevään henkilöön tai asiakaspalveluumme.

Asiakaspalvelun yhteystiedot

Huomioitavaa muuton yhteydessä

 • Irrottaessasi valaisimia, kiinnitä valaisimien kattorasian kannet / pistokkeet / sokeripalat takaisin paikoilleen.
 • Astianpesukoneen tulo- ja poistoputki on tulpattava kiinni vesivahingon välttämiseksi ja astianpesukoneen kohdalta mahdollisesti poistamasi kaappi laitettava takaisin. Jos kuitenkin tiedät, että asuntoon muuttavalla uudella asukkaalla on astianpesukone, kaappia ei tarvitse tällöin asentaa.
 • Kiinnitysproput yms. tulee jättää paikoilleen, sillä niiden irrottaminen voi aiheuttaa isoja paikattavia koloja. Jos asunnossasi on turvalukko tai ovisilmä, nämä tulee myös jättää paikoilleen.
 • Muista luovuttaa myös turvalukon avaimet avainten palautuksen yhteydessä.
 • Kodinkoneiden käyttöohjeet (ja Kodinkansio) tulee jättää huoneistoon.

Vuokravakuuden palautus

Lumo-asumisen alussa mahdollisesti maksetut vakuudet palautetaan vuokrasopimuksen päätyttyä asukkaan tilille. Vakuuden palautus tapahtuu, mikäli asunto on kunnossa, kaikki avaimet on palautettu ja vuokrat on maksettu.

Mikäli asunnon kunnossa havaitaan huomautettavaa loppusiivousten ja/tai korjausten muodossa (esim. lukon sarjoitus), laskutamme näistä todellisten kustannusten mukaisesti. Normaalista asumisen aiheuttamista kustannuksista emme laskuta.

Tästä pääset tutustumaan laskutuksemme perusteisiin ja esimerkkeihin yleisimmistä laskutettavista töistä: Asiakaslaskutusperusteet

Muistettavaa poismuuttaessa

Muuttamisen yhteydessä on monta muistettavaa asiaa.

Muistathan:

 • tehdä muuttoilmoituksen väestötietojärjestelmään ja postinjakeluun osoitteessa posti.fi/muuttoilmoitus
 • irtisanoa sähkösopimuksen
 • irtisanoa nykyisen asunnon laajakaistasopimuksen
 • irtisanoa ajoneuvon latauspalvelusopimuksen
 • siirtää kotivakuutuksen uuteen osoitteeseen
 • tyhjentää mahdollisen varaston

Menettelyohjeet vuokralaisen kuolemantapauksen yhteydessä

Vuokralaisen kuoleman vaikutus vuokrasopimukseen:
Ohje kuolinpesän osakkaille

1. Mitä vuokrasopimukselle tapahtuu vuokralaisen kuollessa?

Asuinhuoneiston vuokrauksesta annetun lain 46 §:n mukaan vuokrasuhde pysyy voimassa entisin ehdoin, jos huoneiston vuokralainen kuolee. Tämä tarkoittaa, että vuokralaisen kuolinpesä on vastuussa vuokraehtojen täyttämisestä (vuokranmaksu, huoneiston huolellinen hoito, jne.). Kuolinpesä voi joko antaa vuokrasopimuksen olla voimassa tai irtisanoa vuokrasopimuksen. Kuolinpesän irtisanoessa vuokrasopimuksen kuolinpesän vastuu vuokraehtojen täyttämisestä päättyy irtisanomiskuukautta seuraavan kuukauden loppuun.

Jos kuollut vuokralainen on vuokrannut asunnon yhdessä puolisonsa tai avopuolisonsa kanssa, kuuluu irtisanomisoikeus kuolinpesälle ja eloon jääneelle vuokralaiselle yhteisesti. Kummallakin on myös oikeus irtisanoa sopimus omalta osaltaan.

Sillä, joka oli vuokrannut huoneiston yhdessä kuolleen vuokralaisen kanssa, on oikeus kuolinpesän asemesta jatkaa vuokrasuhdetta, jollei vuokranantajalla ole perusteltua syytä vastustaa sitä. Sama oikeus vuokrasuhteen jatkamiseen on vuokralaiselta jääneellä asuinhuoneistossa asuvalla puolisolla, perheeseen kuuluvalla lapsella ja vuokralaisen tai hänen puolisonsa vanhemmalla. Vuokrasuhteen jatkamista haluavan on kolmen kuukauden kuluessa vuokralaisen kuolemasta kirjallisesti ilmoitettava vuokranantajalle, että vuokrasuhdetta halutaan jatkaa. Kun ilmoitus on tehty, kuolinpesän vastuu vuokraehtojen täyttämisestä päättyy ja vastuu siirtyy jatkamisilmoituksen tehneelle.

2. Miten kuolinpesä irtisanoo vuokrasopimuksen?

Jos kuolinpesä ei halua jatkaa vuokrasopimusta tai vuokralaisen kanssa asunnon vuokrannut henkilö jatkaa asunnossa asumista, kannattaa kuolinpesän yleensä irtisanoa vuokrasopimus mahdollisimman nopeasti päästääkseen eroon vuokrasopimuksen mukaisista velvollisuuksista.

Mikäli kuolinpesä ei halua jatkaa vuokrasopimusta, sen tulee tehdä kirjallinen irtisanomisilmoitusvuokranantajalle. Irtisanomiseen tarvitaan kaikkien kuolinpesän osakkaiden allekirjoitus tai valtakirjat niiltä osakkailta, jotka eivät allekirjoita irtisanomisilmoitusta. Irtisanomisilmoitukseen tulee myös liittää kuolleen vuokralaisen viimeisen kotipaikan virkatodistus, josta ilmenee vuokralaisen kuolinpäivä. Virkatodistuksen saa vuokralaisen viimeisen kotipaikan seurakunnan kirkkoherranvirastosta tai maistraatista. Lähetäthän henkilötietoja sisältävän sähköpostin salattuna.

Kuolinpesän irtisanottua vuokrasopimuksen (koko sopimuksen tai vain kuolinpesän osalta) päättyy kuolinpesän vastuu vuokraehtojen täyttämisestä irtisanomiskuukautta seuraavan kuukauden loppuun.

Lisätietoja tähän ohjeeseen liittyen saatte tarvittaessa asiakaspalvelustamme.

Asunnon muuttosiivous

Asunnon muuttosiivous tulee tehdä ennen avainten luovuttamista. Mikäli muuttosiivouksessa ilmenee puutteita tai se on jäänyt kokonaan tekemättä, meillä on oikeus teettää asuntoon siivous ja laskuttaa asiakkaalta siitä aiheutuneet kustannukset.

Laskutusperusteet

Muuttosiivouspalvelu

Halutessasi voit tilata muuttosiivouspalvelun kauttamme. Palvelun avulla loppusiivous hoituu helposti ja varmistat, että asuntosi jää sopimuksen mukaiseen kuntoon. Palvelu on saatavilla pääkaupunkiseudulla ja kehyskunnissa, Hämeenlinnassa, Turussa, Tampereella, Lahdessa, Lappeenrannassa, Kuopiossa ja Oulussa.

Tilaa muuttosiivouspalvelu

SIIVOUKSESSA HUOMIOITAVA:

Keittiö

 • Puhdista liesi ja uuni huolellisesti sisä- ja ulkopuolelta: paistotasot, uuni, alalaatikko, uunipellit sekä lieden sivut ja aukko.
 • Puhdista kylmälaitteet sisä- ja ulkopuolelta sekä kylmälaitteiden taustat ja tiivisteet.
 • Sulata kylmälaitteista jäät. Kytke sulatuksen jälkeen laitteista virta pois ja jätä ovet auki.
 • Pese keittiökaapistot kahvoineen sisä- ja ulkopuolelta.
 • Puhdista ilmanvaihtoventtiilit sekä mahdollinen liesituuletin ja rasvasuodatin.

Kylpyhuone ja WC

 • Pese WC-istuin ja käsienpesuallas.
 • Puhdista peili kaappeineen.
 • Pese mahdollinen suihkuseinä.
 • Puhdista lattiakaivot.

Asuntosauna

 • Pese saunanlauteet.
 • Pese saunan oven lasipinnat.
 • Puhdista lattiakaivot ja ilmanvaihtoventtiilit.

Seinät ja lattiat

 • Imuroi ja pese tai pyyhi kostealla huoneiston kaikki lattiapinnat ja listat.
 • Puhdista ovien ja seinien pintojen tahrat.
 • Pese ikkunoiden sisäpinnat. Puhdista pölystä ja liasta myös ikkunalaudat ja ikkunoiden reunalistat.
 • Puhdista patterit ja lämmitysputket pölystä ja liasta.

Ovet, kaapit ja muut tasopinnat

 • Pyyhi ovet ja kaapit kahvoineen sisä- ja ulkopuolelta.
 • Pyyhi pistorasiat ja katkaisijat.
 • Pyyhi myös muut tasopinnat.

Varastot ja muut tilat

 • Siisti parveke ja/tai oma huoneistopiha.
 • Imuroi huoneistoon kuuluvat varastotilat.
 • Tyhjennä parveke, huoneistopiha ja irtaimistovarasto.

Ilmanvaihtoventtiilit

 • Puhdista huoneiston kaikki ilmanvaihtoventtiilit ja niiden ympäristö pintapuolisesti pyyhkimällä pölyt irrottamatta venttiilin lautasta tai ritilää.

Muuttosiivouksen muistilista

Avainten palautus

Lumo-asunnon avaimet viedään asukkaan toimesta avainrekisterin ylläpitäjälle, jossa avaimet kuitataan vastaanotetuiksi ja luovutetaan seuraavalle asukkaalle kuittausta vastaan. Avainrekisterin ylläpitäjän ollessa huoltoyhtiö, tarkistathan aukioloajat ja mahdolliset lisätiedot sekä ohjeet avaintenpalautukseen aina huoltoyhtiön omilta nettisivuilta. Kaikki mahdolliset lisäavaimet tulee palauttaa samalla, joita ovat esimerkiksi turvalukon, erillisen varastotilan, autopaikan/parkkihallin ja pyykkituvan varauslukon avaimet sekä pyykkituvan avainkortti tai –poletti.

Olen hukannut avaimen / avaimia, mitä teen?

Tilanteessa, jossa kadonneita avaimia ei löydy muuttopäivään mennessä, joudumme sarjoittamaan lukot poismuuttavan asukkaan kustannuksella. Sarjoitus tehdään aina ajatellen tilalle muuttavan asukkaan turvallisuutta.

Kun muuttopäiväsi osuu viikonlopulle tai pyhäpäiväksi

Muuttopäivän osuessa viikonlopulle tai pyhäpäivälle, luovutamme yhteystietosi uudelle asukkaalle. Vanha ja uusi asukas sopivat keskenään avainten luovutuksen tarkemman ajankohdan. Huom! Mikäli haluat kieltää yhteystietojesi luovutuksen, ole heti yhteydessä asiakaspalveluumme.

Avainten luovutuksesta tehdään kirjallinen luovutusdokumentti, joka tulee toimittaa avainrekisterin ylläpitäjälle. Toimituksen tekee vanha asukas ja toimitus tehdään heti seuraavana arkipäivänä. Toimittamalla luovutussopimuksen asukas vapautuu vastuusta palautettujen avainten osalta.

Avainten luovutus viikonloppuna tai pyhäpäivänä – kun uutta asukasta ei vielä tiedossa

Kun irtisanomaasi asuntoon ei ole tiedossa uutta asukasta ja asiasta on sovittu oman paikallisen Lumo-kotikeskuksen kanssa, on avaimet mahdollista palauttaa seuraavan arkipäivän aamuna.

Asiakaspalvelun yhteystiedot

Asukaslaskutusperusteet

Asuinhuoneiston vuokrauksesta annetun lain (AHVL) ja vuokrasopimusehtojen mukaisesti vuokra-laisen on hoidettava vuokraamaansa asuntoa huolellisesti. AHVL 25 §:n mukaan vuokralainen on velvollinen korvaamaan vuokranantajalle vahingon, jonka hän tahallisesti taikka laiminlyönnillään tai muulla huolimattomuudellaan aiheuttaa asunnolle. Vuokralainen ei kuitenkaan ole vastuussa asunnon tavanomaisesta kulumisesta.

Jos asunnon kunnossa on sen luovutushetkellä huomautettavaa ja joudumme teettämään puolestasi siivouksen tai korjauksia, laskutamme niistä todellisten työ- ja materiaalikustannusten mukaan. Tavanomaisesta kulumisesta ei laskuteta. Asukaslaskuun liittyviin toimenpiteisiin käytetystä ajasta laskutetaan lisäksi aina alla olevan hinnaston mukainen käsittelykulu.

Asukaslaskutushinnasto