Asunnon irtisanominen ja poismuutto

Jos muutat pois tai vaihdat toiseen Lumo-kotiin, on tärkeää irtisanoa asunto ajoissa ja huolehtia poismuuttoon liittyvistä toimista, kuten loppusiivouksesta ja avainten palautuksesta.

Monipuoliset Lumo-palvelut ja asukasedut helpottavat muuttoasi. Tutustu esimerkiksi muuttopalveluun, avainkuriiriin, muuttosiivouspalveluun, joustavaan kodinvaihtoon ja vaihtajan ilmaisiin muuttolaatikoihin.

Vuokrasopimuksen irtisanominen

Irtisanominen on helpointa tehdä asukkaan My Lumo -palvelussa. Vuokrasopimuksen voi irtisanoa myös toimittamalla täytetyn irtisanomislomakkeen täytettynä Lumo-kotikeskukseen. Irtisanomisaika lasketaan alkaneeksi ja on sitova, kun kirjallinen irtisanomisilmoitus on tehty asukkaan verkkopalvelussa tai toimitettu Lumo-kotikeskukseen. Saat irtisanomisesta aina vahvistuskirjeen. Kirje lähetetään postitse kotiosoitteeseesi sekä sähköpostitse, mikäli olet ilmoittanut meille sähköpostiosoitteesi. Mikäli et ole saanut kirjettä, ota yhteyttä asiakaspalveluun.

Toistaiseksi voimassaolevan vuokrasopimuksen irtisanominen

Vuokrasopimuksen irtisanomisaika on vähintään yksi kokonainen kalenterikuukausi, mutta voit tehdä irtisanomisen vaikka heti, kun olet päättänyt vaihtaa kotia – ei siis tarvitse odottaa kuun loppuun irtisanomisen kanssa. Jos irtisanot sopimuksen vaikkapa kuun 5. päivä, se päättyy seuraavan kuukauden viimeisenä päivänä.

Muistathan, että Lumo-kodista toiseen vaihtaminen on tehty sinulle vaivattomaksi, kun ei tarvitse maksaa päällekkäisiä vuokria, ja yli kolme vuotta meillä asuneena tarjoamme myös muuttolaatikot maksutta käyttöösi. Lue lisää vaihtajan eduista: Asunnonvaihtajan edut.

Poismuuttopäivä on vuokrasopimuksen päättymispäivä, eli yleensä kuun viimeinen päivä. Voit olla yhteydessä asiakaspalveluumme, mikäli jokin asia muutossa mietityttää.

Kesäkuusta 2018 alkaen tehtyihin toistaiseksi voimassaoleviin sopimuksiin sisältyy yleensä ehto sopimuksen ensimmäisestä mahdollisesta irtisanomisajan alkamisajankohdasta, jonka mukaan sitoudut asumaan asunnossa vähintään kuusi kuukautta. Uudiskohteissa sitoudut aina vähintään kahdentoista (12) kuukauden asumisaikaan. Voit tarkistaa ensimmäisen mahdollisen irtisanomispäivämäärän vuokrasopimuksestasi.

Jos haluat irtisanoa vuokrasopimuksen päättymään ennen tätä, laskutamme sopimussakkona yhden kuukauden vuokraa vastaavan summan sopimuksesi päätyttyä. Kun ehto asumisajasta on täyttynyt, on vuokrasopimuksen irtisanomisaika yksi kalenterikuukausi.

Esimerkki:

Sopimuksesi alkaa 1.6.2020, joten voit irtisanoa sen aikaisintaan 1.10.2020, jolloin se päättyy 30.11.2020.

Kun vuokranantaja irtisanoo sopimuksen, on irtisanomisaika vuokrasuhteen ensimmäisen vuoden aikana kolme kalenterikuukautta ja sen jälkeen kuusi kalenterikuukautta. Emme kuitenkaan irtisano vuokrasopimuksia muulloin kuin vuokralaisen laiminlyödessä velvoitteensa, esimerkiksi jättämällä vuokran maksamatta tai häiritsemällä talon muita asukkaita.

Määräaikaisen vuokrasopimuksen irtisanominen

Määräaikaisen vuokrasopimuksen päättymispäivä on mainittu sopimuksessa. Kumpikaan osapuoli ei voi irtisanoa määräaikaista vuokrasopimusta kesken sovitun vuokra-ajan.

Sähkösopimus

Muistathan ilmoittaa sähköyhtiöllesi poismuutostasi ja uudesta osoitteesta. Sähkösopimuksen irtisanomisaika vaihtelee yhtiöittäin, joten tarkista omalta sähköntoimittajalta sopimuksen irtisanomisaika.

Laajakaista

Muistathan irtisanoa tai siirtää laajakaista sopimuksesi uuteen osoitteeseen. Laajakaistasopimusten irtisanomis- ja siirtoajat vaihtelevat yhtiöittäin, joten varmista ajat yhteydentoimittajalta riittävän aikaisin ennen muuttoa.

Asunnon tarkastus ja esittely

HUOM! Koronavirustilanteen vuoksi olemme tehneet muutoksia asunnontarkastus- ja esittelykäytäntöihimme. Lue lisää: Tietoa koronaviruksen vaikutuksista muuttajalle

Aloitamme pian asunnon irtisanomisen jälkeen etsimään Lumo-asuntoon uutta asukasta. Tämä tarkoittaa , että asuntoon voidaan tehdä henkilökohtaisia esittelyjä potentiaalisille Lumo-asukkaille.

Lumo-asuntoon tehdään ennen vuokrasopimuksen päättymistä myös huoneistotarkastus. Tarkastuksen ajankohta ilmoitetaan aina etukäteen tekstiviestillä tai puhelimitse.

Ilmoitamme esittelyistä ja tarkastuksesta aina etukäteen asukkaalle. Mikäli asukas ei ole esittelyn tai tarkastuksen aikaan kotona, käytämme tullessamme yleisavaimia. Pyydämme tällöin jättämään mahdollisen turvalukon auki.

Mikäli asunnossa on kotieläimiä tai muuta estettä, pyydämme olemaan heti yhteydessä tarkastuksen tekevään henkilöön tai asiakaspalveluumme.

Lumo-asiakaspalvelu

Ota yhteyttä My Lumo -palvelussa tai Lumo.fi-chatissa (Kysyttävää? -nappi sivun oikeassa reunassa)

Puhelin: 020 508 5000 (8,4 snt/min) Ma-ke, pe 8-16, to 10-16

Huomioitavaa muuton yhteydessä

 • Irrottaessasi valaisimia, kiinnitä valaisimien kattorasian kannet / pistokkeet / sokeripalat takaisin paikoilleen.
 • Astianpesukoneen tulo- ja poistoputki on tulpattava kiinni vesivahingon välttämiseksi ja astianpesukoneen kohdalta mahdollisesti poistamasi kaappi laitettava takaisin. Jos kuitenkin tiedät, että asuntoon muuttavalla uudella asukkaalla on astianpesukone, kaappia ei tarvitse tällöin asentaa.
 • Kiinnitysproput yms. tulee jättää paikoilleen, sillä niiden irrottaminen voi aiheuttaa isoja paikattavia koloja. Jos asunnossasi on turvalukko tai ovisilmä, nämä tulee myös jättää paikoilleen.
 • Muista luovuttaa myös turvalukon avaimet avainten palautuksen yhteydessä.
 • Kodinkoneiden käyttöohjeet (ja Kodinkansio) tulee jättää huoneistoon.

Vuokravakuuden palautus

Lumo-asumisen alussa mahdollisesti maksetut vakuudet palautetaan vuokrasopimuksen päätyttyä asukkaan tilille. Vakuuden palautus tapahtuu, mikäli asunto on kunnossa, kaikki avaimet on palautettu ja vuokrat on maksettu.

Mikäli asunnon kunnossa havaitaan huomautettavaa loppusiivousten ja/tai korjausten muodossa (esim. lukon sarjoitus), laskutamme näistä todellisten kustannusten mukaisesti. Normaalista asumisen aiheuttamista kustannuksista emme laskuta.

Tästä pääset tutustumaan laskutuksemme perusteisiin ja esimerkkeihin yleisimmistä laskutettavista töistä: Asiakaslaskutusperusteet

Muuttajan muistilista

Muuttamisen yhteydessä on monta muistettavaa asiaa.

Muistathan:

 • tehdä muuttoilmoituksen väestötietojärjestelmään ja postinjakeluun osoitteessa posti.fi/muuttoilmoitus
 • irtisanoa sähkösopimuksen
 • irtisanoa nykyisen asunnon laajakaistasopimuksen
 • siirtää kotivakuutuksen uuteen osoitteeseen
 • tyhjentää mahdollisen varaston

Menettelyohjeet vuokralaisen kuolemantapauksen yhteydessä

Vuokralaisen kuoleman vaikutus vuokrasopimukseen:
Ohje kuolinpesän osakkaille

1. Mitä vuokrasopimukselle tapahtuu vuokralaisen kuollessa?

Asuinhuoneiston vuokrauksesta annetun lain 46 §:n mukaan vuokrasuhde pysyy voimassa entisin ehdoin, jos huoneiston vuokralainen kuolee. Tämä tarkoittaa, että vuokralaisen kuolinpesä on vastuussa vuokraehtojen täyttämisestä (vuokranmaksu, huoneiston huolellinen hoito, jne.). Kuolinpesä voi joko antaa vuokrasopimuksen olla voimassa tai irtisanoa vuokrasopimuksen. Kuolinpesän irtisanoessa vuokrasopimuksen kuolinpesän vastuu vuokraehtojen täyttämisestä päättyy irtisanomiskuukautta seuraavan kuukauden loppuun.

Jos kuollut vuokralainen on vuokrannut asunnon yhdessä puolisonsa tai avopuolisonsa kanssa, kuuluu irtisanomisoikeus kuolinpesälle ja eloon jääneelle vuokralaiselle yhteisesti. Kummallakin on myös oikeus irtisanoa sopimus omalta osaltaan.

Sillä, joka oli vuokrannut huoneiston yhdessä kuolleen vuokralaisen kanssa, on oikeus kuolinpesän asemesta jatkaa vuokrasuhdetta, jollei vuokranantajalla ole perusteltua syytä vastustaa sitä. Sama oikeus vuokrasuhteen jatkamiseen on vuokralaiselta jääneellä asuinhuoneistossa asuvalla puolisolla, perheeseen kuuluvalla lapsella ja vuokralaisen tai hänen puolisonsa vanhemmalla. Vuokrasuhteen jatkamista haluavan on kolmen kuukauden kuluessa vuokralaisen kuolemasta kirjallisesti ilmoitettava vuokranantajalle, että vuokrasuhdetta halutaan jatkaa. Kun ilmoitus on tehty, kuolinpesän vastuu vuokraehtojen täyttämisestä päättyy ja vastuu siirtyy jatkamisilmoituksen tehneelle.

2. Miten kuolinpesä irtisanoo vuokrasopimuksen?

Jos kuolinpesä ei halua jatkaa vuokrasopimusta tai vuokralaisen kanssa asunnon vuokrannut henkilö jatkaa asunnossa asumista, kannattaa kuolinpesän yleensä irtisanoa vuokrasopimus mahdollisimman nopeasti päästääkseen eroon vuokrasopimuksen mukaisista velvollisuuksista.

Mikäli kuolinpesä ei halua jatkaa vuokrasopimusta, sen tulee tehdä kirjallinen irtisanomisilmoitusvuokranantajalle. Irtisanomiseen tarvitaan kaikkien kuolinpesän osakkaiden allekirjoitus tai valtakirjat niiltä osakkailta, jotka eivät allekirjoita irtisanomisilmoitusta. Irtisanomisilmoitukseen tulee myös liittää kuolleen vuokralaisen viimeisen kotipaikan virkatodistus, josta ilmenee vuokralaisen kuolinpäivä. Virkatodistuksen saa vuokralaisen viimeisen kotipaikan seurakunnan kirkkoherranvirastosta tai maistraatista.

Kuolinpesän irtisanottua vuokrasopimuksen (koko sopimuksen tai vain kuolinpesän osalta) päättyy kuolinpesän vastuu vuokraehtojen täyttämisestä irtisanomiskuukautta seuraavan kuukauden loppuun.

Lisätietoja tähän ohjeeseen liittyen saatte tarvittaessa asiakaspalvelustamme.

Asunnon muuttosiivous

Asuntosi muuttosiivous tulee tehdä ennen avainten luovuttamista. Mikäli muuttosiivouksessa ilmenee puutteita tai se on jäänyt kokonaan tekemättä, meillä on oikeus teettää asuntoon siivous ja laskuttaa asiakkaalta siitä aiheutuneet kustannukset.

Siivouksessa huomioitavia asioita:

Keittiön siivous

 • Puhdistetaan liesi ja kylmälaitteet sisä- ja ulkopuolelta, myös lieden ja kylmälaitteiden taustat puhdistetaan sekä sulatetaan jäät kylmälaitteista
 • Pestään keittiökaapistot sisä- ja ulkopuolelta
 • Puhdistetaan ilmanvaihtoventtiilit

Kylpyhuoneen ja WC:n siivous

 • Pestään WC-istuin ja käsienpesuallas
 • Puhdistetaan lattiakaivot
 • Puhdistetaan ilmanvaihtoventtiilit

Asuntosauna

 • Pestään lauteet
 • Puhdistetaan lattiakaivot ja ilmanvaihtoventtiilit

Seinät ja lattiat

 • Asunnon kaikki lattiapinnat imuroidaan ja pestään tai pyyhitään kostealla. Samoin poistetaan ovien ja seinien pintoihin mahdollisesti kerääntyneet tahrat. Ikkunoiden sisäpinnat pestään.

Asunto-ovi

 • Puhdistetaan ja pyyhitään huoneisto-ovi tai -ovet sisä- ja ulkopuolelta

Varastot ja muut tilat

 • Parveke, etu- ja takapiha siistitään
 • Huoneistoon liittyvät varastotilat (mm. irtaimistovarasto) imuroidaan

Avainten palautus

Lumo-asunnon avaimet viedään asukkaan toimesta avainrekisterin ylläpitäjälle, jossa avaimet kuitataan vastaanotetuiksi ja luovutetaan seuraavalle asukkaalle kuittausta vastaan. Kaikki mahdolliset lisäavaimet tulee palauttaa samalla, joita ovat esimerkiksi turvalukon, erillisen varastotilan, autopaikan/parkkihallin ja pyykkituvan varauslukon avaimet sekä pyykkituvan avainkortti tai –poletti.

Olen hukannut avaimen / avaimia, mitä teen?

Tilanteessa, jossa kadonneita avaimia ei löydy muuttopäivään mennessä, joudumme sarjoittamaan lukot poismuuttavan asukkaan kustannuksella. Sarjoitus tehdään aina ajatellen tilalle muuttavan asukkaan turvallisuutta.

Kun muuttopäiväsi osuu viikonlopulle tai pyhäpäiväksi

Muuttopäivän osuessa viikonlopulle tai pyhäpäivälle, luovutamme yhteystietosi uudelle asukkaalle. Vanha ja uusi asukas sopivat keskenään avainten luovutuksen tarkemman ajankohdan. Huom! Mikäli haluat kieltää yhteystietojesi luovutuksen, ole heti yhteydessä asiakaspalveluumme.

Avainten luovutuksesta tehdään kirjallinen luovutusdokumentti, joka tulee toimittaa avainrekisterin ylläpitäjälle. Toimituksen tekee vanha asukas ja toimitus tehdään heti seuraavana arkipäivänä. Toimittamalla luovutussopimuksen asukas vapautuu vastuusta palautettujen avainten osalta.

Avainten luovutus viikonloppuna tai pyhäpäivänä – kun uutta asukasta ei vielä tiedossa

Kun irtisanomaasi asuntoon ei ole tiedossa uutta asukasta ja asiasta on sovittu oman paikallisen Lumo-kotikeskuksen kanssa, on avaimet mahdollista palauttaa seuraavan arkipäivän aamuna.

Lumo-asiakaspalvelu

Ota yhteyttä My Lumo -palvelussa tai Lumo.fi-chatissa (Kysyttävää? -nappi sivun oikeassa reunassa)

puhelin: 020 508 5000 (8,4 snt/min) Ma-ke, pe 8-16, to 10-16

Lumo-kotikeskusten yhteystiedot

Asukaslaskutusperusteet

Asuinhuoneiston vuokrauksesta annetun lain (AHVL) ja vuokrasopimusehtojen mukaisesti vuokra-laisen on hoidettava vuokraamaansa asuntoa huolellisesti. AHVL 25 §:n mukaan vuokralainen on velvollinen korvaamaan vuokranantajalle vahingon, jonka hän tahallisesti taikka laiminlyönnillään tai muulla huolimattomuudellaan aiheuttaa asunnolle. Vuokralainen ei kuitenkaan ole vastuussa asunnon tavanomaisesta kulumisesta.

Jos asunnon kunnossa on sen luovutushetkellä huomautettavaa ja joudumme teettämään puolestasi siivouksen tai korjauksia, laskutamme niistä todellisten työ- ja materiaalikustannusten mukaan. Tavanomaisesta kulumisesta ei laskuteta. Asukaslaskuun liittyviin toimenpiteisiin käytetystä ajasta laskutetaan lisäksi aina alla olevan hinnaston mukainen käsittelykulu.