Sisusta ja tuunaa

Varustele ensimmäinen kotisi kierrättämällä

Edessä opiskelujen aloitus ja muutto ensimmäiseen omaan kotiin – täältä tullaan, elämä! Vaikka budjetti on tässä elämänvaiheessa usein tiukka, silti oma koti pitäisi sisustaa ja hankkia sinne kaikki tarvittava. Nyt jos koskaan kierrätys kannattaa.

235x174

Muutto lapsuudenkodista omaan kotiin osuu usein hetkeen, jolloin lähdetään opiskelemaan tai saadaan ensimmäinen pitempiaikainen työpaikka. Jos rahaa ei ole paljoa, otetaan kekseliäisyys, kierrätys, kirpparit ja tuunaus käyttöön. Tiukka budjetti ei tarkoita, etteikö kodista voisi tehdä toimivaa, viihtyisää ja omannäköistä.

Astioiden ei tarvitse olla samaa sarjaa, jos niissä on joku muu juju, esimerkiksi väri.

Ja vinkkinä: tiukkaan budjettiin saa lisää joustavuutta, kun hankki vuokrakodin Lumo-verkkokaupasta. Tällöin ei vuokravakuutta nimittäin tarvitse maksaa lainkaan ja säästyneet rahat voi käyttää vaikka kodin varusteisiin. Lumo-koteja on kaikissa suosituissa opiskelijakaupungeissa. Täältä löydät vapaat Lumo-kodit Helsingissä, Tampereella, Turussa, Jyväskylässä, Kuopiossa ja Oulussa.

Apua tuttujen komeroista ja vanhempien varastoista

Jo muuttoa suunnitellessa on hyvä selvittää, löytyykö lapsuuskodin tai muiden tuttujen komeroista nykyisille asukkaille tarpeetonta tavaraa tai jopa huonekaluja. Yllättävän usein löytyy. Astioita, jotka ovat saaneet väistyä uudempien tieltä, liinavaatteita, jotka ovat olleet nyt omilleen muuttavan käytössä tai huonekaluja, joita ei enää tarvita lasten lennettyä pesästä. Näillä on hyvä aloitella.

Tuunaamalla saa uutta ilmettä vanhoihin tai kuluneisiin kalusteisiin.

Jos kaikki ei miellytä omaa silmää, kannattaa pohtia, saisiko niistä tuunaamalla sopivammat. Jo pelkällä maalilla tai pinnoitusmuovilla pöytä tai tuoli saa aivan uuden ilmeen, verhoilu tekee jo ihmeitä.

Kun hankki vuokrakodin Lumo-verkkokaupasta, vuokravakuus on 0 euroa!

Muuttokuormassa vai paikan päältä?

Aina ei kodin varusteita kuitenkaan voi tuoda edellisestä kodista. Jos muutto toiselle paikkakunnalle opiskelemaan sujuu esimerkiksi junalla, ei isoja määriä tavaroita voi kuljettaa mukanaan. Tässä tapauksessa katseen voi suunnata kirpputoreille ja kierrätyskeskuksiin. Myös monet nettikirpputorit ja esimerkiksi eri kaupunginosien Facebook-ryhmät ovat hyviä kanavia löytää etsimänsä.

Kirppisten ja kierrätyskeskusten tavaroiden kohdalla pätee sama neuvo kuin tutuilta saadun tavaran kanssa: jos huonekalu ei ihan nappiin vastaa omaa silmää, tuunaaminen kannattaa.

Kirppiksillä tekee joskus huikeita löytöjä. Edullista ja ekologista.

On myös hyvä miettiä, miten raskaita huonekaluja ensimmäiseen kotiinsa kantaa. Opiskeluajan asunto on harvoin se loppuelämän koti, ja nuorena muutetaan paljon. Kevyet kalusteet kulkevat helpoimmin mukana, jos tuntuu, että muuttoja saattaa lähivuosina olla edessä useampiakin.

Kirppikset ovat ekologisia aarreaittoja

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Se koskee myös muuttoa omaan kotiin. Siksi kannattaa miettiä jo hyvissä ajoin etukäteen, mitä huonekaluja ja muita varusteita uudessa kodissa eniten tarvitsee. Sänky, tuoli ja pöytä ovat usein ne tärkeimmät: on paikka, jossa nukkua, ja paikka, jossa työskennellä ja syödä.

Muista varusteista tarpeellisimpia ovat lakanat, pyyhkeet, jonkunlaiset siivoustarvikkeet sekä keittiövälineet. Erityisesti lamput ja valaisimet ovat tärkeitä, sekä tikkaat, joiden avulla kattolampun asentaminen onnistuu. Myös verhot ovat tarpeen, jos asunnossa ei ole sälekaihtimia tai rullaverhoja, ja ikkunan takana liikkuu paljon ihmisiä. Mikroaaltouuni on monen arkipäivän pelastus. Kaikkia näitä löytyy kirppiksiltä helposti.

Seuraa omaa makuasi, nyt on kyseessä ensimmäinen oma kotisi.

Martat ovat koonneet sivuilleen loistavan listan siitä, mitä ensimmäisessä omassa kodissa eniten tarvitaan. Käy katsomassa, jos muutto ensimmäiseen omaan kotiin on ajankohtainen!

Koti syntyy pikkuhiljaa

Kaiken kaikkiaan kannattaa pitää mielessä, että koti rakentuu pikkuhiljaa. Alussa pärjää vähemmällä, ja muutenkin kun koti tulee tutummaksi, näkee paremmin, mitä tarvitsee ja oikeasti kaipaa. Heräteostokset kaduttavat helposti, vaikka ne tekisi kirpputorilla edullisesti.

Ja lisävinkki: Lumo-asukkaiden käytössä on kattava valikoima erilaisia palveluita ja etuja sekä joukko asumisen asiantuntijoita varmistamassa sujuvan ja vaivattoman arjen.

22.6.2020 (Muokattu 2.1.2023)

Teksti Paula Ristimäki

Kuvat Otavamedia / Mirva Kakko, Kristiina Kurronen, Jorma Marstio, Tommi Tuomi

Vuokraa Lumo-koti ja tee siitä omasi!Vuokraa Lumo-koti ja tee siitä omasi!

Koti on enemmän kuin neliöt, joissa asumme. Se on myös tärkeät kulmat niiden ympärillä. Löydä omaan elämäntapaasi sopiva koti verkkokaupastamme tai anna meidän löytää sinulle koti, jossa viihdyt pitkään.

Koti on enemmän kuin neliöt, joissa asumme. Se on myös tärkeät kulmat niiden ympärillä. Löydä omaan elämäntapaasi sopiva koti verkkokaupastamme tai anna meidän löytää sinulle koti, jossa viihdyt pitkään.

Tutustu ja ihastu