Pilvenpiirtäjän maisemat kuin postikortissa
Kalasatamassa sijaitsevan Majakka-pilvenpiirtäjän huipulta aukeavat niin huimat maisemat, että valokuvausta harrastava Janne Hirvonen hankki erikoisluvan talon katolla kuvaamiseen. Hirvosen kotitalon viereen kohoaa parhaillaan Lumo One, jonka rakentumista innokas valokuvaaja on päässyt seuraamaan.
Mikä houkutteli sinut asumaan pilvenpiirtäjään?
Maisema oli minulle tässä ehdottomasti ykkösjuttu. Olen aina haaveillut asuvani paikassa, josta on näkymät pitkälle. Asun 12. kerroksessa, mutta koska talo sijaitsee Redin kauppakeskuksen päällä, asunto on oikeasti paljon korkeammalla kuin tavallisen talon 12. kerros.
Myös pilvenpiirtäjässä asumisen helppous ja vaivattomuus kiinnostivat. Kaikki palvelut sijaitsevat alakerrassa, ja kauppaan pääsee yhdellä hissikyydillä, kuten myös rakentuvista Lumo-kodeista. On ollut hauskaa huomata, että jos vaikka kokatessa pippuri loppuu, pääsen hakemaan sitä kaupasta ruoanlaiton lomassa
Miksi valitsit juuri Kalasataman asuinpaikaksi?
Pilvenpiirtäjässä asuessa hissimatkan päässä ovat myös muut palvelut. Käyn töissä Kampissa, jonne pääsen alle kymmenessä minuutissa alakerrasta lähtevällä metrolla. Meidän talon yhteistilat ovat tosi kivat, mutta pidän muutenkin Kalasatamasta asuinpaikkana. Palvelut ja kulkuyhteydet toimivat, mutta toisaalta luontokin on lähellä. Mustikkamaa, Korkeasaari ja Kivinokka ovat kaikki kävelymatkan päässä, ja niistä kaikista on tullut nopeasti suosikkipaikkojani.
Kuvaat pilvenpiirtäjästä avautuvia maisemia Instagramiin @majakanvahti-tilille. Mikä innosti sinut kuvaamaan?
Huomasin jo pian muuton jälkeen, että omasta kodistani tulee seurattua muun muassa sääilmiöiden vaihtumista. Kotoani näkyy suoraan esimerkiksi Suomenlinnaan, ja on ollut hauska huomata, miten merimaisema voi olla niin erilainen talvella ja kesällä. Talon kattoterassilta aukeaa kuitenkin vielä hienompi näkymä.
Pilvenpiirtäjässä asuminen on suomalaisittain aika uniikkia, joten huomasin pian, että kuvani kiinnostavat muitakin. Instagram-tilin seuraajamäärät ovat kasvaneet yllättävän nopeasti, ja nyt seuraajia on jo 4 000. Moni seuraaja on kommentoinut, että tiliä seuratessa tulee sellainen olo, kuin pääsisi itsekin asumaan pilvenpiirtäjässä.
Kuvaat paljon myös pilvenpiirtäjän katolta. Mitä katolta kuvaaminen vaatii?
Katolta on upeat näkymät, sillä sieltä voi tarkkailla maisemaa esteettömästi joka suuntaan. Katolle pääsy ei ole kuitenkaan ihan helppoa. Minulla on taloyhtiön hallituksen erikoislupa sinne menemiseen, ja katolla liikkumiseen tarvitaan aina turvavaljaat. Kuvaan katolla muutaman kuukauden välein, kunhan sääolosuhteet sen sallivat. Esimerkiksi tuulisella säällä katolle ei ole mitään asiaa. Haasteista huolimatta katolla kuvaaminen on aina palkitsevaa.
Miltä pilvenpiirtäjän katolla tuntuu?
Katolla ei ole suoja-aitoja, mikä mahdollistaa esteettömän 360-asteen maiseman yli meren ja pääkaupunkiseudun. Siinä tilassa on täysin oma tunnelmansa. Korkeanpaikankammoisille se ei kyllä sovi.
Vuodenaikojen vaihtumisen seuraaminen on ollut kiinnostavaa. On ollut hämmentävää nähdä, miten joulukuussa aurinko laski kantakaupungin ja Tuomiokirkon taakse, mutta nyt se laskee ihan eri puolille kaupunkia. Kesäaikaan pohjoisella taivaalla on valoisaa läpi yön.
Miten pitkälle pilvenpiirtäjän katolta näkee?
Horisonttiraja kulkee noin Suomenlahden puolessa välissä reilun 40 kilometrin päässä, mutta kirkkaalla säällä katolta näkee muun muassa 80 kilometrin päässä sijaitsevat Tallinnan tv-tornin valot. Joskus kangastuksen kautta muutkin Tallinnan valot heijastuvat selkeästi. Korkeita ukkospilviä olen nähnyt Keski-Virosta asti noin 200 kilometrin päästä.
Mitä korkealta kuvaaminen on opettanut?
Pilvenpiirtäjässä asuessa sääilmiöitä tulee tarkkailtua ihan eri tavalla kuin ennen. Olen saanut paljon ahaa-elämyksiä siitä, miten pilvet muodostuvat ja säärintamat kohtaavat. Sään muodostumista pystyn seuraamaan myös omasta asunnostani, ja usein parhaan sääennusteen saankin ihan vain katsomalla ikkunasta ulos
Majakka-pilvenpiirtäjän viereen nousee parhaillaan Lumo One -pilvenpiirtäjä. Oletko päässyt seuraamaan sen valmistumista?
Lumo One ei näy omaan asuntooni, mutta olen voinut ihailla sen rakentumista muun muassa kattoterassilta ja katolta käsin. Tähän viereen nousee useampi tornitalo, joten on jännittävää nähdä, millainen alueesta lopulta muotoutuu.
Lumo One -pilvenpiirtäjän ja muiden tornitalojen rakentaminen on välillä melko hurjan näköistä puuhaa, etenkin silloin kun rakennusmiehet kiinnittävät julkisivuelementtejä talon ulkopuolella. Rakennusmiehillä täytyy olla melkoiset hermot, jotta he pystyvät työskentelemään niin korkealla. Lumo One vaikuttaa mielenkiintoiselta kohteelta. Jos etsisin itse vuokra-asuntoa tältä seudulta, olisi Lumo One varmasti ykkösvaihtoehto kaupungin parhaiden maisemien ansiosta.
Tutustu upeaan Lumo One -pilvenpiirtäjään ja sen tuleviin koteihin
Lue lisääMyös nämä voisivat kiinnostaa sinua
- Sisusta ja tuunaa
Tee vuokrakodista persoonallinen yhdistelemällä uutta ja vanhaa
- Kurkistus kotiin
Kissan karkuretki muutti naapureiden elämän – seinän takaa löytyi uusia ystäviä
- Talotarinoita
Amurinlinna tarjoaa moderneja Lumo-koteja Tampereen historiallisessa korttelissa
- Omilla kulmilla
Pasilan monet kasvot – yhdistelmä betonibrutalismia, palveluita ja luontoa