Asunnon irtisanominen ja poismuutto

Lue aihealueestaicon-read-more
Sulje artikkeli

Jos muutat pois tai vaihdat toiseen Lumo-kotiin, on tärkeää irtisanoa asunto ajoissa ja huolehtia poismuuttoon liittyvistä toimista, kuten loppusiivouksesta ja avainten palautuksesta.

Vuokrasopimuksen irtisanominen

Irtisanominen on helpointa tehdä asukkaan verkkopalveluissa. Vuokrasopimuksen voi irtisanoa myös toimittamalla irtisanomislomakkeen täytettynä Lumo-kotikeskukseen (EN: Notice of Termination of Lease). Irtisanomisaika lasketaan alkaneeksi ja on sitova, kun kirjallinen irtisanomisilmoitus on toimitettu Lumo-kotikeskukseen. Saat sekä sähköisestä että postitse tehdystä irtisanomisesta aina vahvistuskirjeen kolmen arkipäivän kuluessa irtisanomisen vastaanotosta. Kirje lähetetään joko sähköpostilla tai postitse kotiosoitteeseen. Mikäli et ole saanut kirjettä, ota yhteyttä asiakaspalveluun.

Toistaiseksi voimassaolevan vuokrasopimuksen irtisanominen

Vuokrasopimuksen irtisanomisaika yksi kalenterikuukausi. Vuokrasopimus päättyy kuukauden viimeisenä päivänä. Poismuuttopäivä on vuokrasopimuksen päättymispäivä.

Kesäkuusta 2018 alkaen tehtyihin toistaiseksi voimassaoleviin sopimuksiin sisältyy yleensä ehto sopimuksen ensimmäisestä mahdollisesta irtisanomisajan alkamisajankohdasta, jonka mukaan sitoudut asumaan asunnossa vähintään kuusi kuukautta. Uudiskohteissa sitoudut aina vähintään kahdentoista (12) kuukauden asumisaikaan.

Jos haluat irtisanoa vuokrasopimuksen päättymään ennen tätä, laskutamme sopimussakkona yhden kuukauden vuokraa vastaavan summan sopimuksesi päätyttyä. Kun ehto asumisajasta on täyttynyt, on vuokrasopimuksen irtisanomisaika yksi kalenterikuukausi.

Esimerkki:

Sopimuksesi alkaa 1.6.2018, joten sen ensimmäinen mahdollinen irtisanomisajan alkamispäivä on 1.10.2018. Jos haluat sopimuksen päättyvän 30.11.2018, täytyy sinun irtisanoa asunto viimeistään 31.10.2018.

Kun vuokranantaja irtisanoo sopimuksen, on irtisanomisaika vuokrasuhteen ensimmäisen vuoden aikana kolme kalenterikuukautta ja sen jälkeen kuusi kalenterikuukautta. Emme kuitenkaan irtisano vuokrasopimuksia muulloin kuin vuokralaisen laiminlyödessä velvoitteensa, esimerkiksi jättämällä vuokran maksamatta tai häiritsemällä talon muita asukkaita.

Määräaikaisen vuokrasopimuksen irtisanominen

Määräaikaisen vuokrasopimuksen päättymispäivä on mainittu sopimuksessa. Kumpikaan osapuoli ei voi irtisanoa määräaikaista vuokrasopimusta kesken sovitun vuokra-ajan.

Lähetä juttu itsellesi sähköpostiin, niin se pysyy muistissa ja voit palata siihen paremmalla ajalla.

Osoitettasi käytetään ainoastaan sähköpostiviestin lähettämiseen. Lue lisää tietoa henkilötietojesi käytöstä Kojamo-konsernissa täältä.