Nuorten ja aktiivisten ihmisten Jyväskylä
Jyväskylä on vilkas opiskelijakaupunki, jossa nuoret, 20–25-vuotiaat ovat suurin kaikista ikäryhmistä. Peräti 12 prosenttia kaikista asukkaista kuuluu tähän joukkoon. Ei siis ihme, että kaupungissa riittää tekemistä ja menomestoja juurikin nuorille aikuisille.
Mirko Lehtinen, 26, on syntyperäinen jyväskyläläinen ja maailmallakin nimeä saaneen Lost Society -bändin basisti. Koko bändi on Jyväskylästä, ja julkisuuteen se ponnahti voitettuaan GBOB (Global Battle of Bands) Suomen osakilpailun vuonna 2012. Lontoon loppukilpailussa voittoa ei enää herunut, mutta sitä kautta metallimusiikkia soittava bändi sai levytyssopimuksen saksalaisen Nuclear Blast Records -levy-yhtiön kanssa.
Lutakko ja muut menomestat
Kuka siis osaisikaan paremmin arvioida Jyväskylän menomestoja ja musiikkisceneä kuin Lehtinen, jonka koko elämä pyörii musiikin ympärillä?
Miehen ykkössuosikki niin esiintyjänä kuin asiakkaanakin on ehdottomasti Tanssisali Lutakko.
– Siellä on tosi hienoa porukkaa ja yhteishenki on hyvä. Suurin osa työntekijöistä on vapaaehtoisia, itsekin suoritin osan siviilipalveluksestani Lutakossa.
Lutakkoa hallinnoi Jyväskylän elävän musiikin yhdistys, Jelmu, ja tilaan mahtuu yli 500 henkeä. Lutakossa järjestetään ikärajattomien keikkojen lisäksi myös K-18 iltoja, jolloin koko alue on anniskelutilaa.
– Lutakossa on hyvä keittiö. Kunnioitan suuresti myös Lutakon noudattamia ympäristöarvoja kaikessa heidän tekemisessään, Lehtinen kertoo.
Jelmu järjestää keikkoja myös Musta Kynnys -ravintolassa, joka sijaitsee vanhassa asemarakennuksessa. Näiden lisäksi Lehtinen mainitsee suosikkipaikoikseen kodikkaan pubi/ravintola Revolutionin, sekä Freetime-yökerhon.
– Revolutionissa on tosi rento meininki, pöydillä tanssiminen on siellä enemmän kuin suotavaa!
Hengailua Harjussa
Mirko Lehtinen on asunut lapsuutensa Jyväskylän Harjun kupeessa, ja pitää Harjua ja siellä sijaitsevaa vesitornia yhtenä Jyväskylän mahtavimmista paikoista.
– Harjun pururadat ja puisto sopivat niin lenkkeilyyn kuin hengailuun kavereiden kanssa. Myös vesitornin iltasoitto kesäisin on kiva perinne.
Toinen hyvä ulkoilualue on Jyväsjärven rantaraitti.
– Jyväsjärven rantaa kiertävän kevyen liikenteen väylän varrella on upeaa luontoa sekä historiallisesti arvokkaita rakennuksia ja pihapiirejä.
Mukavia baareja, kaupunkia ja kaunista luontoa
Julkaisu 11.6.2021
Kuvat
Matilda Saarikosken, 23, mielestä parasta Jyväskylässä on ison kaupungin tunnelma. Yliopistokaupungissa tekeminen ei lopu kesken.
”Iso kaupunki, jossa on valtavasti mäkiä ja paljon nuoria, erinäköisiä ihmisiä.” Näin Matilda Saarikoski, 23, olisi luonnehtinut uutta kotikaupunkiaan Jyväskylää muutama vuosi sitten. Saarikoski muutti Jyväskylään Joensuusta juuri ennen lukion alkamista.
Kaupunki tuli tutuksi ja Saarikoski alkoi viihtyä.
– Opiskelen Jyväskylän yliopistossa nyt neljättä vuotta. Vaihdoin juuri pääaineen taidehistoriasta journalistiikkaan, ja teen parhaillaan maisteriopintoja.
Saarikosken mukaan parasta Jyväskylässä on kaupunkimainen tunnelma. Kaikki on silti suhteellisen lähellä.
– Ajattelin aluksi, että olen tosi isossa kaupungissa, ja eksyin usein. Tunnelma oli kuitenkin todella erilainen kuin Joensuussa, ja kaupunkimaisuus on mielestäni vain hyvä asia, Saarikoski lisää.
Matildan suosikit Jyväskylässä
- Bar Vakiopaine. Ykkössuosikkini on Kauppakadulla sijaitseva Bar Vakiopaine, eli tuttavallisemmin Vakkari. Vakkarissa on aina kotoisa tunnelma, joten siellä on mukavaa tavata kavereita ja juoda talvella vaikka glögiä. Vakkarissa järjestetään erilaisia tapahtumia, ja baarin seinillä on taidetta.
- Lounaispuisto. Yliopistoa vastapäätä aukeava Lounaispuisto on varsinkin kesäisin viihtyisä paikka. Puistossa voi käydä ihan vain piknikillä, mutta siellä järjestetään myös keikkoja ja monenlaisia tapahtumia. Puistossa on myös grilli, josta voi hakea syötävää.
- Tourujoen luontopolku. Keskustan kupeessa sijaitseva Tourujoen luontopolku on tosi kaunis paikka. Se ei ole kovin pitkä, mutta luontopolulla on hienot maisemat ja hauskat pitkospuut. Polulle pääsee Tourujoen sillan kupeesta lähteviä portaita ja hiekkatietä pitkin.
- Yliopiston kampusalue. Jyväskylän yliopiston kampusalue on kaunis ja kiehtova. Yliopiston pääkampus sijaitsee korkealla mäellä, ja sitä kutsutaankin leikillään humanistikukkulaksi. Täällä on paljon vanhoja, kauniita rakennuksia, mutta myös modernia arkkitehtuuria ja Alvar Aallon designia.
Tuore jyväskyläläinen pyöräilee kaikkialle
Julkaisu 11.6.2021
Kuvat
Jyväskylään virtaa joka vuosi uusia opiskelijoita eri puolilta Suomea. Tämän syksyn uusiin asukkaisiin kuuluu myös ensimmäisen vuoden opiskelija Panu Salokanto, 21, joka on kotiutunut Jyväskylään heti.
Salokanto opiskelee taloustiedettä Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa. Ala veti häntä puoleensa monipuolisuudellaan.
– Kauppatieteet tarjoavat tulevaisuudessa monenlaisia mahdollisuuksia, hän perustelee.
Opiskelijan kotina Jyväskylä toimii hyvin. Moni on muuttanut kaupunkiin opintojen vuoksi, ja tuleville ammattilaisille onkin tarjolla liikuntaa, kulttuuria ja toimiva terveydenhuolto. Uusia tuttavuuksia solmitaan aktiivisessa opiskelijaelämässä, esimerkiksi järjestötoiminnassa. Tiivis kaupunki helpottaa yhteisöjen muodostumista.
– Yliopistolla rakennukset ovat kaikki lähekkäin, ja kampuksellakin törmää kyllä paitsi kauppatieteilijöihin, myös muiden aineiden opiskelijoihin, Salokanto kertoo.
Lisäksi opiskelijaporukat ovat toki löytäneet kaupungista vakikuppilansa, joissa tuttuja kasvoja tapaa melkein milloin vain.
Kiireisin aika vuokra-asuntojen markkinoilla on kesällä, kun korkeakoulujen valinnat vahvistuvat ja uudet opiskelijat valmistautuvat tulevaan opiskeluvuoteen. Salokanto löysi Jyväskylän keskustasta toimivan yksiön pian sen jälkeen, kun oli ottanut opiskelupaikan vastaan.
– Keskusta-alue on Jyväskylässä hyvä asua, koska kaikki on lähellä: koti, työt ja yliopisto ovat kaikki tiiviisti pyörämatkan päässä.
Kaupungissa liikkuminen onkin keskusta-asujalle helppoa ja edullista: kaikkialle pääsee kävellen tai pyörällä, sillä välimatkat ovat kohtuulliset. Matka keskustan halki yliopistolle taittuu 15 minuutissa.
– Julkista liikennettäkään ei ole vielä ollut tarvetta kokeilla.
Helsingistä kotoisin olevalle Salokannolle myös asuminen lähellä rautatieasemaa on etu: kahden kaupungin menot saa järjestymään, kun liikkuminen myös kaupunkien välillä sujuu.
Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua
- Palveluksessasi
Asiakkaasta asukkaaksi – näin asumisen ammattilaiset pitävät sinusta huolta
- Kurkistus kotiin
Kissan karkuretki muutti naapureiden elämän – seinän takaa löytyi uusia ystäviä
- Omilla kulmilla
Pasilan monet kasvot – yhdistelmä betonibrutalismia, palveluita ja luontoa
- Omilla kulmilla
Kun löytää kotinsa, sen kyllä tuntee – barcelonalainen Andrea asettui asumaan Jyväskylään