Sisusta ja tuunaa

Näin helposti sisustat kasveilla kodistasi vehreän keitaan

Kevät herättää meistä monen sisällä asuvan pienen puutarhurin. Innokas kokkaaja höystää keitoksiaan kotona kasvatetuilla tuoreilla yrteillä, kasvun ihmeen ihailija hoivaa viherkasveja ajanvietteekseen ja rauhallista tunnelmaa arvostava somistaa makuuhuoneensa rennosti roikkuvilla amppelikasveilla.

235x174

”Viherkasviharrastus on lyönyt läpi toden teolla”, toteaa puutarha-asiantuntija Mari Kaartokallio Kekkilästä.

Eikä ihme – kotona on nyt oltu enemmän kuin koskaan, ja kodin viihtyisyyteen kiinnitetään entistä enemmän huomiota. Yksi helppo tapa lisätä asumismukavuutta on tuoda sisustukseen vehreyttä elävillä kasvella.

Nyt halutaan paljon kukkia ja vihreyttä.

Trendinä nyt kasvien runsaus

Kekkilä teetti elokuussa 2020 trendikatsauksen, joka kartoittaa koronapandemian vaikutuksia ihmisten kasvi-innostukseen. Kaartokallio kertoo, että erittäin vahvana trendinä esiin nousi runsaus. Siihen löytyy runsaasti myös mahdollisuuksia.

– Esimerkiksi ikkunan voi peittää kokonaan kasveilla tai laittaa useita köynnöstäviä kasveja laskeutumaan kirjahyllystä kuin viherseinästä konsanaan.

Toisena trendinä Kaartokallio poimii esiin sen, että osa harrastajista innostuu erikoistumaan tiettyyn kasvisukuun ja keräilee sen eri lajikkeita kasvatettavakseen.

– Paahteiselle paikalle saatetaan koota varsinainen rivistö erilaisia tyräkkejä tai keskittyä erilaisiin posliinikukkiin.

Suomalaisista

 • 40 prosenttia pitää kasveista tunnelman ja vehreyden luojina.
 • 60 prosenttia täydentää sisustusta viherkasvein.
 • 70 prosenttia valitsee helppohoitoisia kasveja kotiinsa.
 • 45 prosenttia kasvien lähellä oleskelua rentouttavana.

Lähde: Puutarhatrendit 2021 – Elämme uutta vihreää vaihetta, Kekkilä

Kesäisin kodin sydän voi olla parveke, jossa viihtyvät niin isot kuin pienetkin.

Vihersisustaminen on kaikkien ulottuvilla

Mari Kaartokallio käyttää kasvien hoidosta termiä hyvinvointiharrastus.

– Kun kotona tehdään nykyisin myös töitä, monet pitävät elävien kasvien hoitoa – kuten kastelua tai pölyjen pyyhkimistä lehdiltä – työtä sopivasti tauottavana puuhana.

Kasveilla onkin tutkitusti rauhoittava vaikutus, sillä vihreyden ja kukkaloiston keskellä myös silmä lepää. Ilman puhdistamisestakin puhutaan, sillä kasvit tuottavat sisäilmaan happea.

– Kasvien kasvatus ja siitä nauttiminen ei vaadi paljoa, ei edes parveketta tai pihaa. Kodista ei ole myöskään mikään pakko tehdä yhtäkkiä täyttä viidakkoa. Aloittaa voi muutamalla helpolla kasvilla tai vaikka vain yhdellä, Kaartokallio kannustaa.

Suuria investointejakaan ei tarvita. Esimerkiksi ystävien tai naapureiden kanssa voi vaihtaa pistokkaita, joista lisätä omaa kasvivalikoimaa.

Miten kodin kasvit valitaan?

Ihan alkuun on syytä kartoittaa kodin olosuhteet, eli tarkastella, mihin suuntaan ikkunat ovat. Etelän puoleiset ikkunat ovat usein paahteinen paikka, johon aurinko paistaa suuren osan päivästä. Pohjoispuolella sen sijaan kasvit elävät enimmäkseen varjossa.

– Valon lisäksi kasvi tarvitsee kodin ja ruokaa, eli oikeankokoisen ruukun ja oikeanlaista multaa sekä ravinteita ja vettä, Kaartokallio muistuttaa.

Tutustu kasvien ystävän vuosikelloon!

Kun tiedetään, mihin paikkaan kasvi on tulossa, sen valintakin on helpompaa. Valinnasta kannattaa myös nautiskella, herkutella verkosta löytyvillä upeilla kuvilla ja muiden kasviharrastajien kertomuksilla.

Netissä on tarjolla myös paljon tietoa siitä, millaisissa oloissa erilaiset kasvit viihtyvät. Yksi mainio paikka on kekkila.fi/kasvikirjasto. Ja toki on tärkeää muistaa ne omatkin mieltymykset: millaiset kasvit itseä kiehtovat, millaisia seuralaisia niistä haluaa kotiinsa.

Ruukkujen ohella hyötyviljely onnistuu myös viljelysäkissä.

Hyötyviljelyä parvekkeella tai ikkunalaudalla

Vihersisustuksen ohella suomalaiset ovat innostuneet myös hyötyviljelystä. Viime keväänä parvekkeille kasattiin ennennäkemätön määrä viljelylaatikoita ja ruukkuja tai saaveja, joissa kasvatetaan esimerkiksi perunaa, kesäkurpitsaa ja amppelimansikkaa. Keittiöissä rehottivat monenlaiset yrtit ja eksoottisetkin maustekasvit.

– Viime keväänä lähiruokatrendi toden teolla tuli kaikille tutuksi ja samalla arvostus oman alueen ruokaperinteitä kohtaan lisääntyi.

Yksi helpoimmista hyötykasveista on yrtit, kuten timjami.

– Aika nopeasti siitä saa satoa kerättyä koko talveksi, eli sen oksia kannattaa pistää pakkaseen tai kuivattaa.

Kaartokallio vinkkaa myös yhdistämään eri lajeja ennakkoluulottomasti ja saada samalla kertaa sekä suun- että silmäniloa.

– Samaan ruukkuun voi aivan mainiosti istuttaa myös kesäkukkia, eli yhdistellä syötäviä yrttejä ja koristekasveja.

Toisaalta myös marketin tuoreosastolta ostettuja yrttiruukkuja Kaartokallio suosittelee istuttamaan väljempiin astioihin – kunhan niistä on ainakin muutama lehti tai oksa vielä jäljellä.

– Kun niiden juuria avaa varovaisesti ja istuttaa kasvin hyvään multaan, ne usein jatkavat kasvuaan tyytyväisenä.

Maailmalla trendikkäät viherhuoneet tulossa Suomeen

Monessa Lumo-kodissa on lasitettu parveke, joka toimii halutessa kuin kasvihuone. Siellä viihtyvät muun muassa erilaiset tomaatit.

– Laseja on kuitenkin syytä availla päivittäin, jotta parveke tuulettuu. Muuten kasvit saattavat tukehtua kuumassa.

Tulossa ovat myös trendikkäät viherhuoneet. Muutamiin uusiin Lumo-koteihin on suunniteltu kasviharrastajia varten lämmitettyjä ja ilmastoituja viherhuoneita tai -nurkkauksia. Niitä voi tietysti käyttää myös muihin tarkoituksiin: lukunurkkaukseksi, etätyötilaksi tai vaikka ruokailutilaksi, mutta jos haluaa sinne kasveja, mitä kannattaisi valita?

Kaartokallio suosittaa tässäkin käyttämään samoja kriteereitä kuin kasvien valinnassa muutenkin: ilmansuunta, valon määrä, omat mieltymykset.

– Viherhuoneeseen voi istuttaa esimerkiksi sitruuna- tai oliivipuun tai kärsimysköynnöstä. Vieläkin eksoottisempaa tunnelmaa saa vaikka kasvattamalla tilassa bougainvilleaa.

Viherhuoneiden tuuletus on myös tärkeää, siihen pätevät samat ohjeet kuin lasitettujen parvekkeidenkin tuulettamiseen, jotta kasvit eivät läkähdy.

Omien kätten jäljistä on lupa nauttia!

Viherpeukalo kasvaa vähitellen

Kasvit ovat eläviä ja reagoivat moniin asioihin, joten niiden kanssa tulee aina eteen yllätyksiä.

– Joskus jostain syystä jokin kasvi ei vain viihdy, vaikka sen olosuhteet vaikuttaisivat olevan täysin kunnossa. Sitten etsitään jokin toisenlainen kasvi ja aloitetaan alusta!

Joskus kasviharrastus vie mennessään. Yhtäkkiä aloittelija huomaakin etsivänsä tietyn kasvilajikkeen erikoisvärejä tai vaikka tietyn alueen kasveja.

– Verkossa on runsain mitoin kotimaisia ja ulkomaisia keskustelupalstoja, joista saa neuvoa ja ideoita, Kaartokallio vinkkaa.

– Erikoisuuksia voi hankkia esimerkiksi kansainvälisistä pistokasnettikaupoista, ja harrastajilla on monenlaisia Facebook-ryhmiä, joihin voi liittyä.

Paahteisella paikalla viihtyvät kasvit

 • aavikkokasvit, jotka sietävät paistetta
 • nukkatyräkki
 • tuoksuköynnös
 • ihmepensas
 • posliinikukka
 • soihtuköynnös

Varjossa viihtyvät kasvit

 • viidakon varjoisista paikoista kotoisin olevat kasvit
 • palmuvehka
 • kirjosoihtuköynnös
 • perhosorkidea
 • hienohelma
 • muratti

Vuokraa Lumo-koti ja tee siitä omasi!Vuokraa Lumo-koti ja tee siitä omasi!

Koti on enemmän kuin neliöt, joissa asumme. Se on myös tärkeät kulmat niiden ympärillä. Löydä omaan elämäntapaasi sopiva koti verkkokaupastamme tai anna meidän löytää sinulle koti, jossa viihdyt pitkään.

Koti on enemmän kuin neliöt, joissa asumme. Se on myös tärkeät kulmat niiden ympärillä. Löydä omaan elämäntapaasi sopiva koti verkkokaupastamme tai anna meidän löytää sinulle koti, jossa viihdyt pitkään.

Tutustu ja ihastu