Ohjeita asumiseen

Lämmitys

Tältä sivulta löydät tietoa asunnon lämmityksestä.

235x174

Lumo vinkkaa: Näin koti pysyy lämpimänä

Lämmityspatterit

Asunnot lämmitetään yleensä lämmityspattereilla, joissa kiertää ulkolämpötilan mukaan säädetty lämmin vesi. Usein kiertoveden lämpötilaa lasketaan öisin energian säästämiseksi. Pattereita ei saa peittää eikä ilman kiertoa niiden ympärillä saa estää. Pattereita ei myöskään ole tarkoitettu pyykin kuivattamiseen. Kosteissa tiloissa lämmityspattereiden tulisi olla päällä myös kesäaikaan.

Kuuluuko patterista loriseva ääni tai sen yläosa on kylmä vaikka alaosa on lämmin? Patterit kaipaavat silloin ilmaamista. Jos sinulla ei ole aiempaa kokemusta pattereiden ilmaamisesta, ota yhteys huoltoyhtiöön.

Patteriventtiilit

Käsisäätöisillä patteriventtiileillä voit pienentää patterin luovuttamaa lämpöä. Esimerkiksi auringon, suuren vierasmäärän tai ruuanlaiton tarjoama ilmainen lämpö kannattaa käyttää hyödyksi.

Termostaattiventtiili avaa ja sulkee patteria lämpötilan mukaan automaattisesti. Siksi patteri voi olla myös vain yläosastaan lämmin. Termostaattiventtiilejä kannattaa ruuvata kesällä muutaman kerran kiinni ja auki niiden jumiutumisen estämiseksi. Termostaattiventtiiliä peittäminen kalusteilla tai verhoilla häiritsee venttiilin toimintaa.

Sähkölämmitys

Sähkölämmitys on yleinen lämmitystapa varsinkin kaukolämpöverkon ulkopuolella sijaitsevissa pien- ja rivitaloissa. Asuntoa lämmitetään sähköpatterien tai lattialämmityskaapelien avulla ja asukas maksaa lämmityksen sähkölaskussaan. Sähköpattereita ei pidä peittää eikä niiden päällä saa pitää vaatteita tai muita tekstiilejä.

Vinkkejä energiansäästöön

7.2.2017 (Muokattu 23.8.2023)

Teksti Lumo

Vuokraa Lumo-koti ja tee siitä omasi!Vuokraa Lumo-koti ja tee siitä omasi!

Koti on enemmän kuin neliöt, joissa asumme. Se on myös tärkeät kulmat niiden ympärillä. Löydä omaan elämäntapaasi sopiva koti verkkokaupastamme tai anna meidän löytää sinulle koti, jossa viihdyt pitkään.

Koti on enemmän kuin neliöt, joissa asumme. Se on myös tärkeät kulmat niiden ympärillä. Löydä omaan elämäntapaasi sopiva koti verkkokaupastamme tai anna meidän löytää sinulle koti, jossa viihdyt pitkään.

Tutustu ja ihastu