Vuokrasopimus

Vuokrasopimus on vuokrasuhteen tärkein asiakirja, koska sillä sitoudut vuokrasuhteeseen liittyviin vastuisiin ja velvollisuuksiin Lumo-kodeissa.

Toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus

Toistaiseksi voimassa olevan vuokrasopimuksen irtisanomisaika on yksi kalenterikuukausi. Vuokrasopimus päättyy kuukauden viimeisenä päivänä.

Toistaiseksi voimassa oleviin sopimuksiin sisältyy yleensä ehto ensimmäisestä mahdollisesta irtisanomisajan alkamispäivästä. Ensimmäinen mahdollinen irtisanomisajan alkamispäivä on kohteissamme yhdentoista (11) kuukauden kuluttua. Asunnon irtisanomisaika on yksi (1) kuukausi. Sopimus on siis voimassa vähintään kaksitoista (12) kuukautta. Voit tarkistaa ensimmäisen mahdollisen irtisanomispäivän vuokrasopimuksestasi.

Sopimuksen irtisanominen on kuitenkin aina mahdollista sopimukseen kirjatun sopimussakon (1kk vuokra) mukaisesti.

Lumo-kodeissa on myös aina vaihtomahdollisuus. Lumo-asukas voi kuuden (6) kuukauden asumisen jälkeen vaihtaa Lumo-kodista toiseen ilman irtisanomisaikaa tai sopimussakkoa. Vaihdon jälkeen uudessa sopimuksessa on kuitenkin edelleen 12 kuukauden minimiasumisaika.

Esimerkki:

Sopimuksesi alkaa 1.6.2022, joten voit irtisanoa sen aikaisintaan 30.4.2023, jolloin se päättyy 31.5.2023.

Jos vuokranantaja irtisanoo toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen, on irtisanomisaika vuokrasuhteen ensimmäisen vuoden aikana kolme kalenterikuukautta ja sen jälkeen kuusi kalenterikuukautta. Irtisanomme sopimuksia kuitenkin vain silloin, jos asukas laiminlyö velvoitteensa, kuten esimerkiksi jättää vuokran maksamatta, tai häiritsee talon muita asukkaita.

Voit irtisanoa toistaiseksi voimassaolevan vuokrasopimuksen asukkaan My Lumo -palvelussa.

Määräaikainen vuokrasopimus

Määräaikaisen vuokrasopimuksen päättymispäivä on mainittu vuokrasopimuksessasi. Kumpikaan osapuoli ei voi irtisanoa määräaikaista vuokrasopimusta kesken sovitun vuokra-ajan.

Vuokravakuus

Vuokrasopimuksen vakuudeksi on annettu vuokravakuus, ellei vuokrasopimuksessa ole toisin sovittu. Vuokravakuudella vuokranantaja voi kattaa sopimuksen päättymisen jälkeen maksamattomia vuokria sekä erilaisia käyttöön ja/tai kulutukseen perustuvia maksuja. Se voi kattaa myös esim. vuokralaisen vuokrahuoneistolle aiheuttamat vahingot, siivouskulut sekä vuokrasuhteeseen perustuvien saatavien perimiskulut. Kun asunto on asianmukaisessa kunnossa ja maksuvelvollisuudet hoidettu, vuokravakuus palautetaan kuukauden kuluessa vuokrasopimuksen päättymisestä.

Lumo-verkkokaupan kautta suoraan tehdyissä vuokrasopimuksissa emme peri vuokravakuutta.

Alivuokrasopimus ja edelleen vuokraaminen

Voit vuokrata Lumo-kodin eteenpäin tietyillä reunaehdoilla, joista olemme koonneet lisätietoa tälle sivulle.

Alivuokraus

Alivuokrauksella tarkoitetaan vuokrasuhdetta, jossa osa huoneistosta luovutetaan toisen henkilön käytettäväksi asumistarkoitukseen vuokraa tai muuta vastiketta vastaan.

Voit alivuokrata enintään puolet asunnostasi ilman erillistä ilmoitusta. Puolella huoneistosta tarkoitetaan enintään puolta huoneiston huoneista, ei huoneiston pinta-alasta. Alivuokrasopimuksen tekeminen esim. yksiöön ei näin ollen ole valitettavasti mahdollista.

Alivuokrasopimus solmitaan aina päävuokralaisen ja alivuokralaisen välillä, joten päävuokranantaja ei ole sopimussuhteessa osapuolena. Muistathan, että vuokratessasi kotisi eteenpäin olet kuitenkin edelleen vastuussa mm. vuokranmaksusta ja asunnon kunnosta päävuokranantajalle.

Jälleenvuokraus

Jälleenvuokrauksessa vuokralainen luovuttaa koko huoneiston edelleen yhdelle tai useammalle vuokralaiselle.

Jälleenvuokraaminen on meillä tehdyissä vuokrasopimuksissa kielletty.

Vuokraoikeuden siirtäminen

Vuokrasopimus tehdään aina vuokranantajan ja vuokralais(t)en välillä eikä vuokraoikeutta voida ilman vuokranantajan lupaa siirtää kolmannelle. Sinulla on kuitenkin oikeus siirtää vuokraoikeus huoneistossa asuvalle puolisolle, perheeseen kuuluvalle lapselle tai jommankumman puolison vanhemmalle, joitakin perusteltuja poikkeustapauksia lukuun ottamatta.

Mikäli haluat siirtää vuokraoikeuden, ilmoita siitä meille kirjallisesti sähköpostitse ja liitä viestiin täytetty irtisanomisilmoitus. Kun asiasta on sovittu, teemme uuden vuokrasopimuksen tulevan asukkaan kanssa.

Väliaikainen luovuttaminen

Voit lähtökohtaisesti luovuttaa koko asuntosi väliaikaisesti enintään kahdeksi vuodeksi toisen henkilön käyttöön, jos asut työn, opintojen, sairauden tai muun sellaisen syyn takia toisella paikkakunnalla.

Ilmoita meille luovutuksesta kirjallisesti viimeistään kuukautta etukäteen. Muistathan, että väliaikaisen luovutuksen aikana sekä sinä että vuokralainen olette vastuussa vuokranmaksusta ja huoneiston kunnosta.

Mikäli haluat luovuttaa asuntosi väliaikaisesti toisen henkilön käyttöön, ilmoita siitä meille kirjallisesti sähköpostitse ja liitä viestiin täytetty asuinhuoneiston hallinnan väliaikainen luovutus-lomake.

Myös asiakaspalvelumme auttaa mielellään vuokrasopimusasioissa!

Kimppakämppä ja yhteisasuminen

Kimppa-asuminen on erinomainen vaihtoehto oman asunnon vuokraamiselle. Asumiskulut puolittuvat maksajien kesken, ja asuntotarjonta on monipuolisempaa: asuntoa etsiessä on varaa valita mieluisin kohde. Lisäksi on hauskempaa jakaa kaikki asumiskokemukset kimpassa kuin erikseen! Tutustukaa kaverin kanssa Lumo-verkkokaupan tarjontaan ja vuokratkaa koti vaikka heti.

Kimppa-asunnon vuokrasopimus

Kimppa-asunnon vuokrasopimuksen tekoon on olemassa muutama vaihtoehto. Lopullisella sopimuksella on merkitystä esimerkiksi Kelalta saatavan opintotuen asumislisän määräytymiseen sekä vuokrasuhteen vastuiden jakautumiseen.

Yhteinen vuokrasopimus

Vuokrasopimus voidaan tehdä yhteisesti enintään kahden vuokralaisen kanssa, jolloin koko asunto luovutetaan vuokralaisten yhteiseen käyttöön. Vuokralaiset sopivat keskenään asunnon tilojen käytöstä ja huonejaoista sekä ovat asunnosta ja vuokrasopimusvelvoitteista yhteisvastuussa. Lumo-vuokrakodin sopimus voidaan tehdä maksimissaan kahdelle henkilölle yhteisvastuullisesti: heillä on yhteinen vastuu asunnosta ja sopimusehtojen noudattamisesta. Huomioittehan, että Kela tulkitsee yhteisen vuokrasopimuksen asukkaat yhdeksi ruokakunnaksi ja huomioi koko ruokakunnan tulot esimerkiksi asumistuen määrää myönnettäessä. Ks. Kelan ohjeistus.

Mikäli asunto vuokrataan yhteisvastuullisesti kahdelle, vuokralaiset voivat lisäksi tehdä alivuokrasopimuksen muiden asukkaiden kanssa silloin, jos asuntoon muuttaa useampia asukkaita.

Alivuokrasopimus

Vaihtoehtona kimppa-asumisen järjestämiselle on, että 1-2 asukasta tekevät Lumo-kotien kanssa vuokrasopimuksen ja alivuokraavat osia asunnosta yhdelle tai useammalle asukkaalle tekemällä jokaisen alivuokralaisen kanssa oman alivuokrasopimuksen. Jos asunnosta alivuokrataan eteenpäin yli puolet, alivuokraukseen on pyydettävä lupa vuokranantajalta.

Alivuokrasopimus tulee tehdä kirjallisesti. Se sisältää lähtökohtaisesti samat asiat kuin tavallinenkin vuokrasopimus: ainoana poikkeuksena ovat osapuolet (asukas ja alivuokraaja). Päävuokralainen vastaa yksin asunnosta, vuokran maksamisesta sekä sopimusehtojen noudattamisesta asunnon omistajalle. Kukin alivuokralainen maksaa alivuokrasopimuksessa sovittua vuokraa päävuokralaiselle. Mikäli päävuokralainen irtisanoo sopimuksen, myös alivuokralaisten sopimukset irtisanoutuvat.

Kotivakuutus

Yksi tärkeimmistä asioista, joita sinulla tulee olla omaa asuntoa vuokratessasi, on kotivakuutus. Kimppa-asumisessa olisi hyvä, että kummallakin vuokralaisella on voimassa oleva kotivakuutus. Alivuokralaisella tulee myös olla oma voimassa oleva kotivakuutus sopimusta solmittaessa, sillä pelkästään päävuokralaisen kotivakuutus ei kata alivuokralaisen osuutta.

Asiakaspalvelumme auttaa mielellään kaikissa yhteisasumiseen liittyvissä kysymyksissä.

Tupakointi

Tupakointi asunnon sisätiloissa on kielletty kaikissa sellaisissa vuokra-asunnoissamme, joiden vuokrasopimus on astunut voimaan 1.5.2011 tai sen jälkeen.

Jos vuokratalo on vuokrasopimuksessa määritelty savuttomaksi taloksi, on tupakointi kielletty myös huoneistoparvekkeilla ja -pihoilla. Savuttomassa talossa tupakointi on sallittu ainoastaan tontille erikseen osoitetulla tupakointipaikalla.

Kun asukasluku muuttuu

Mikäli asuntoon muuttaa lisäksesi uusi asukas, ei uutta vuokrasopimusta tarvitse tehdä. Ilmoitathan muutoksesta kuitenkin asiakaspalveluumme esimerkiksi My Lumo -palvelun kautta vesimaksutietojen päivittämistä varten. Lisäksi on tehtävä muuttoilmoitus sekä Postiin että valtakunnalliseen väestötietojärjestelmään.

Erillistä ilmoitusta huoltoon ei tarvitse tehdä, mutta huomioithan, että huoltoyhtiö saa avata huoneiston oven asukkaan pyynnöstä vain niille henkilöille, jotka vuokrasopimuksen allekirjoittaja on ilmoittanut huoltoyhtiölle asukkaiksi.

Asuinkumppanin poismuutto

Haluaako joku vuokrasopimuskumppaneista irtautua sopimuksesta? Silloin hänen tulee tehdä henkilökohtainen irtisanominen My Lumo -palvelun kautta. Myös tässä tapauksessa irtisanomista koskee yhden kuukauden irtisanomisaika. Sen aikana irtisanoutunut asukas on vielä vastuussa vuokrasopimuksen velvoitteista.

Vuokrasopimuksen irtisanominen

Irtisanominen on helpointa tehdä My Lumo -palvelussa. Vuokrasopimuksen voi irtisanoa myös toimittamalla irtisanomislomakkeen täytettynä Lumo-kotikeskukseen. Huomioithan, että asuntoa ei voi irtisanoa sähköpostin välityksellä. Lähetäthän henkilötietoja sisältävän sähköpostin salattuna.

Irtisanomisaika lasketaan alkaneeksi ja on sitova, kun kirjallinen irtisanomisilmoitus on tehty asukkaan verkkopalvelussa tai toimitettu Lumo-kotikeskukseen. Saat irtisanomisesta aina vahvistuskirjeen. Kirje lähetetään postitse kotiosoitteeseesi sekä sähköpostitse, mikäli olet ilmoittanut meille sähköpostiosoitteesi. Mikäli et ole saanut kirjettä, ota yhteyttä asiakaspalveluumme.

Valtakirjat

Vuokralainen voi valtuuttaa toisen henkilön asioimaan puolestaan vuokrasopimukseen liittyvissä asioissa. Valtuutus on aina tehtävä kirjallisesti ja valtuuttajan on henkilökohtaisesti allekirjoitettava valtakirja. Lataa tästä tulostettava valtakirjapohja (pdf). Lähetäthän henkilötietoja sisältävän sähköpostin salattuna.

Vuokralaisen kuollessa vuokrasuhde pysyy voimassa entisin ehdoin ja vuokrasopimuksen osapuoleksi tulee vuokralaisen kuolinpesä. Kaikki vuokrasopimusta koskevat päätökset (mm. sopimuksen irtisanominen) vaativat kaikkien osakkaiden suostumuksen. Vuokrasopimusta koskevien asioiden hoitamiseksi voidaan valtuuttaa kuolinpesän osakas. Lataa tästä tulostettava valtakirjapohja (pdf).

Erimielisyyksien ratkaisu

Jos asukkaan ja vuokranantajan välillä ilmenee vuokrasopimusta koskeva erimielisyys, jota ei saada ratkaistua neuvottelemalla, voi asukas viedä asian kuluttajariitalautakuntaan ratkaistavaksi. Ennen asian viemistä kuluttajariitalautakunnan käsittelyyn asukkaan tulee olla yhteydessä maistraattien kuluttajaneuvontaan.