Turvallisuus

Palovaroitin

Palovaroitin on ennen kaikkea omaksi ja naapureiden turvallisuudeksi, mutta myös laki velvoittaa hankkimaan palovaroittimen. Palovaroittimen hankkiminen on huoneiston haltijan velvollisuus.

Palovaroittimen sijoituspaikka on eteisen katossa makuuhuoneen ulkopuolella. Asunnon jokaista alkavaa 60 neliömetriä kohden on oltava vähintään kaksi palovaroitinta. Esimerkiksi 65 neliön kerrostaloasunnossa on siis oltava ainakin kaksi palovaroitinta. Kaksikerroksisessa asunnossa palovaroitin tarvitaan molempiin kerroksiin. Muista vaihtaa palovaroittimen paristo vuosittain. Älä käytä yli 10 vuotta vanhaa palovaroitinta.

Laki velvoittaa asukkaan myös pitämään palovaroittimen toimintakunnossa. Kuntotarkastus kannattaa tehdä kuukausittain, tällöin varmistetaan, että palovaroitin toimii ja ehtii varoittaa mahdollisesta uhkaavasta tulipalosta. Sammutuspeite on myös erittäin suositeltava ensisammutusväline, joka kannattaa pitää esim. keittiössä ja muualla missä on syttymisherkkiä kohteita.

Palovaroitin on valmiina huoneistoissa uusimmissa taloissa. Vuoden 2009 alusta huoneistoissa on kiinteästi sähköverkkoon liitetty palovaroitin. Taloissa missä on huoneistoon kiinteästi rakennettu palovaroitinlaitteisto, asukas ei tarvitse omaa palovaroitinta. Varoitinta ei saa irrottaa, sitä ei saa peittää ja sen toimintakunto tulee tarkistaa kuukausittain painamalla sen päällä olevaa testauspainiketta. Merkkiääni kertoo, että laite on toimintakunnossa. Mikäli laite ei anna testiääntä tulee ottaa yhteyttä kiinteistöhuoltoon ja tehdä vikailmoitus.

Palovaara

Avotulta, edes pientä kynttilää, ei tule jättää ilman vartiointia. Lapsia on muistutettava tulitikkuleikkien vaaroista. Tulentekoa voi harjoitella yhdessä, mutta tulitikut ja tupakansytyttimet on syytä säilyttää lasten ulottumattomissa. Älä säilytä palovaarallisia aineita asunnossa.

Tekstiilit, huonekalujen pehmusteet ja kodin elektroniikka ovat helposti syttyviä ja nopeasti palavia. Keittiön liedellä syttynyt palo puolestaan leviää helposti liesikupuun ja hormiin. Ruokaa valmistettaessa on hyvä muistaa, että ylikuumeneva rasva syttyy helposti palamaan. Rasvapalo tukahdutetaan kattilankannella, matolla tai sammutuspeitolla.

Muistathan, että vain oma kotivakuutus korvaa omaisuutesi tulipalon, murron tai muun onnettomuuden sattuessa.

Sähköpalot

Ladattavissa sähkölaitteissa käytetyt litiumioniakut voivat ylikuumentuessaan aiheuttaa tulipalon, ja nykyään jopa kuusi kymmenestä tulipalosta alkaa juurikin sähkölaitteesta. Akun aiheuttama palo on vaikea sammuttaa, ja akun palamisesta syntyy myrkyllistä kaasua, joten akkupalot ovat erityisen vaarallisia. Laitteita ladattaessa onkin huomioitava turvallisuus erityisen tarkasti, jotta vaaratilanteilta vältytään. Kiinnitä erityishuomiota myös ladattavien kulkupelien, kuten sähköpyörien ja -skuuttien, lataamiseen.

Muista valvoa laitteidesi latautumista ja irrota laturi pistorasiasta kun et tarvitse sitä. Käytä luotettavien valmistajien latureita ja lataa laitteita vain helposti syttyvien materiaalien ulottumattomissa. Jos sähkölaitteesi kuumenee, pullistuu, vuotaa tai haisee oudolta, lopeta sen käyttö välittömästi. Muista myös pitää huolta siitä, että kodissasi on toimiva palovaroitin.

Tapaturmat

Kaksi kolmesta onnettomuudesta sattuu kotona. Liika kiire ja valitettavasti myös alkoholi aiheuttavat monia turhia onnettomuuksia kodeissa. Kodin tapaturmista yleisimmät ovat kaatuminen, liukastuminen ja kompastumine

Tarvittaessa asuntoon voi asentaa tukikahvoja, suihkuistuimen ja korotetun wc-istuimen, jotka tuovat turvaa varsinkin iäkkäämmille asukkaille. Ota meihin yhteyttä My Lumo -palvelussa, jos olet suunnittelemassa näitä muutostöitä.

Lasten ja lemmikkien putoamisonnettomuudet voi välttää käyttämällä ikkunoiden turvasalpoja ja pitämällä parvekkeen oven kiinni. Perheen pienimpien palovammoja voi välttää lieden kaatumissuojan ja uunin luukun lapsilukon avulla.

Ennakoi vaarat

 • Hanki asuntoon palovaroitin.
 • Opettele sammuttamaan pienpalot oikein.
 • Älä jätä avotulta, edes kynttilää, yksin palamaan.
 • Parvekkeella oleva ulkotuli tai tuikkukynttiläkin voi aiheuttaa tulipalon.
 • Sulje ovet ja ikkunat - myös parvekkeelta - kun poistut asunnosta.
 • Käytä ikkunoiden turvasalpoja.
 • Puhdista talvella oven edusta jäästä ja hiekoita se tarvittaessa.
 • Lukitse auton sähkölämmityspaikan pistorasian kansi ja irrota liitinjohto talteen aina käytön jälkeen.

Lapsiperheissä on syytä erityiseen huolellisuuteen

 • Säilytä lääkkeet lukitussa lääkekaapissa - jätä laastarit ja sidetarpeet kaikkien saataville.
 • Vie vanhentuneet tai käyttämättä jääneet lääkkeet apteekkiin.
 • Huolehdi, että sähköpistorasioissa on turvatulpat.
 • Pidä tulitikut ja sytyttimet piilossa lapsilta.
 • Huolehdi, että alkoholi ja tupakat ovat lasten ulottumattomissa.
 • Monet tavallisetkin huone- ja pihakasvit voivat olla myrkyllisiä syötyinä.
 • Pidä pesuaineet, kemikaalit ja ongelmajätteet lukitussa siivouskaapissa.
 • Osoita pihalta turvalliset leikkialueet lapsille.
 • Tarkista, että ikkunoissa on avaamista rajoittavat aukipitolaitteet.

Lue lisää

Paloturvallisuustietoa