Lue lisää: Tulorajat kunnissa
Lue lisää: Varallisuusrajat kunnissa

Tulorajat

Valton tukemien arava- ja korkotukiasuntojen asukasvalinnassa huomioidaan hakijan tulot seuraavasti.

Helsinki, Vantaa, Espoo ja Kauniainen

1.1.2017 alkaen Helsingissä, Vantaalla, Espoossa ja Kauniaisissa astuvat voimaan tulorajat. Yhden hengen ruokakunnan tuloraja on 3000 euroa/kk (brutto). Jokaisesta yli 18-vuotiaasta asukkaasta rajaa nostetaan 2100 euroa, ensimmäisestä lapsesta 650 euroa, ja seuraavista lapsista 600 euroa jokaisesta. Lapsiksi lasketaan kaikki alle 18-vuotiaat asukkaat. Tulorajat otetaan huomioon 1.1.2017 alkaen myös sisäisissä vaihdoissa hakijan varallisuuden ja asunnon tarpeen ohella.

1 aikuinen2 aikuista1 aikuinen ja
1 lapsi
2 aikuista ja
1 lapsi
2 aikuista ja
2 lasta
2 aikuista ja
3 lasta
3 000 e5 100 e3 650 e5 750 e6 350 e6 950 e

Muut kunnat

Muilla kunnilla ei ole erillisiä tulorajoja, mutta hakijaruokakunnan tulot kuuluvat edelleen asukasvalintaperusteisiin tasavertaisena tekijänä asunnontarpeen ja varallisuuden kanssa, ja ne on otettava huomioon hakijoita etusijajärjestykseen asetettaessa.

Varallisuusrajat

Valtion tukemissa arava- ja korkotukiasunnoissa hakijan varallisuuden tulee mahtua valtion asettamiin rajoihin. Tällaisissa kohteissa on talon esittelysivulla maininta "Varallisuusrajat". Varallisuutesi saattaa vaikuttaa siihen, mitä asuntoja sinulla on mahdollisuus hakea. Varallisuusrajoitteisista taloista hakeminen ei ole mahdollista, mikäli haet asuntoa yrityksen nimiin.

Kysymme tarvittavat tiedot asuntohakemuksella, mikäli haet asuntoa varallisuusrajoitetusta talosta. Asuntohakemuksella on myös laskuri, josta pääset tarkistamaan varallisuutesi. Pyydämme tarvittaessa tarkemmat selvitykset varallisuudesta asuntovarauksen yhteydessä. Selvityksiä ei ole tarpeen toimittaa etukäteen.

Varallisuutena otetaan huomioon hakuhetkellä oleva varallisuus sekä sellainen varallisuus, josta hakija on luopunut hakemuksen tekemistä edeltäneen vuoden aikana. Ansiotuloja ei lasketa varallisuudeksi. Varallisuudesta voidaan vähentää ruokakunnan yhteenlasketut velat.

Varallisuutta ovat esimerkiksi hakijan omistama kiinteistö tai osakehuoneisto. Näistä tarvitaan luotettava arvio omaisuuden myyntiarvosta (käypä arvo). Myyntiarvion voit pyytää isännöitsijältä, kiinteistönvälittäjältä tai rakennustarkastajalta. Osakkeista sekä rahastoista otetaan huomioon hakuhetkellä noteerattu arvo. Lisäksi sinun tulee ilmoittaa muun merkittävän varallisuutesi käypä arvo sekä mahdolliset velkasi/lainasi.

Huomioon otettavasta varallisuudesta voidaan vähentää lähtöpaikkakunnalla sijaitsevan omistusasuntosi arvo, jos olet muuttamassa perheesi kanssa toiselle paikkakunnalle töiden takia, eikä uutta työmatkaa ole tarkoituksenmukaista kulkea päivittäin pitkien välimatkojen tai hankalien kulkuyhteyksien takia.

Varallisuusrajat ovat voimassa kaikissa kunnissa, mutta ne saattavat vaihdella kunnittain.

Jos varallisuutesi ylittää haettavan kunnan varallisuusrajan, emme voi huomioida hakemustasi kyseisen kunnan varallisuusrajoitteisten asuntojen asukasvalinnassa. Voit lajitella asuntohaussa näkyviin nämä asunnot poistamalla vasemmassa reunassa valinnan "näytä myös varallisuusrajoitetut asunnot".

Lisätietoja saat tarvittaessa asiakaspalvelustamme numerosta 020 508 5000 tai

Voimassa olevat varallisuusrajat kunnissa

Odottamaton virhe varallisuusrajojen haussa.
Haetaan tietoja..