Information om att hyra en bostad

Du kan genast hyra en bostad själv i Lumo webbutiken eller lämna in en bostadsansökan hos oss på webbplatsen Lumo.fi.

Om du söker efter en lägenhet som du vill använda som tjänstebostad, läs mer här.

Hyr genast en bostad själv i Lumo webbutiken

Vi vill ge våra kunder friheten att själva välja ett nytt hem. Ta del av våra bostäder som blir lediga i webbutiken Lumo. När du hittar det som du letar efter, kan du hyra bostaden själv direkt på webben - utan mellanhänder eller hyresgarantier. När du hyr bostaden, betalar du den första månadshyran.

Gör en bostadsansökan

Om du inte vill fatta beslut om att hyra en bostad genast, kan du lämna in en bostadsansökan hos oss på webbplatsen Lumo.fi. Du kan titta på våra hyresbostäder i tjänsten för bostadssökning. Du kan avgränsa sökningen enligt läge, bostad och egenskaper. När du hittat lämpliga objekt kan du lägga dem till din ansökan. Om du vill granska din ansökan, hittar du den genom att klicka på länken "Bostadsansökan". Din ansökan gäller i tre månader, och du kan redigera och aktivera ansökningen med hjälp av inloggningskoder som du får via e-post. Om du gör en ny ansökan inom tre månader, ersätter den nya ansökningen den ansökan som du sparat i tjänsten tidigare.

Lättast hittar du ett nytt hem om du använder omfattande sökkriterier. Bland annat antalet objekt och maximihyran påverkar sökresultaten. Naturligtvis kan du också lämna ansökan för ett bestämt objekt. Den lönar sig även att i ansökningen lägga till också sådana objekt där det för närvarande inte finns lediga lägenheter. Vi kontaktar dig så fort som möjligt om vi kan erbjuda dig en bostad som motsvarar dina sökkriterier.

Hyresgarantin är i regel 250 euro. Anteckningar om betalningsstörningar påverkar hyresgarantins belopp.

Om det finns lägenheter i objektet som kan hyras direkt i webbutiken, ser du ikonen för webbutiken Lumo i bostadssökningen. I webbutiken kan du ingå hyresavtalet direkt över nätet genom att betala den första månadshyran.

Objekt med begränsad antagning av hyresgäster

Vid uthyrningen av bostäder i vissa hus iakttas Finansierings- och utvecklingscentralen för boendet ARA:s kriterier för val av hyresgäster, vilket innebär att valet av hyresgäst påverkas av den sökandes inkomster, förmögenhet och bostadsbehov.

Bostäder som omfattas av förfarandet för begränsat val av hyresgäster kan inte hyras direkt i webbutiken Lumo, men det är möjligt att lämna in en bostadsansökan om dem. I funktionen för bostadssök på webbplatsen Lumo.fi syns en anteckning om förmögenhetsgränser. Om du ansöker om en bostad i denna typ av hus efterfrågas också förmögenhetsrelaterade uppgifter i din ansökan.

Du kan filtrera bort hus som omfattas av begränsat val av hyresgäster i sökningen genom att ta bort alternativet "Visa också bostäder med förmögenhetsbegränsning".

Mer information om förmögenhetsgränserna
Har du frågor? Läs våra vanliga frågor
Vår kundtjänst står gärna till din tjänst!