Talotarinoita

Vaikuttava tie Lumo-kodeiksi

Metropolia-korttelin Uusi ja Vanha kemia ovat kiehtova talopari, jossa viime vuosisadan kerrostumat sulautuvat ainutlaatuiseksi kokonaisuudeksi. Pian luokkahuoneista tulee historiaa henkiviä Lumo-kaupunkikoteja.

235x174

Vielä vuosi sitten näillä käytävillä liikkui tietotekniikan opiskelijoita, nyt vanhoissa luokkahuoneissa harjoitellaan joogaa, tehdään taidetta ja tanssitaan. Muutaman vuoden päästä niissä on koteja, joihin muuttaa uusia asukkaita.

Vanha Teknillisen korkeakoulun kortteli Hietalahden torin laidalla Helsingin ytimessä oli viimeksi Metropolia korkeakoulun käytössä. Vuonna 2017 Kojamo osti nämä rakennukset ja kymmenkunta muuta rakennusta Helsingin kaupungilta muuttaakseen ne pääosin asunnoiksi.

1800-luvun lopulla valmistunut punatiilinen Vanha Kemia ja sotien jälkeen rakennettu keltai­nen Uusi Kemia palvelivat koulurakennuksina vuoteen 2017 asti. Nyt niihin on tulossa uusia koteja.

Torin laitaa hallitsevan palatsimaisen päärakennuksen ja Aleksanterin teatterin väliin jäävät vanhan kemian laitoksen tilat, joihin kaavaillaan yli 70 uniikkia kaupunkiasuntoa. Osoitteissa Bulevardi 31 ja Lönnrotinkatu 34 sijaitsevat talot ovat arkkitehtonisesti monipuolinen ja arvokas kokonaisuus, jonka muutostyöt ovat mittavat.

Heikki Hirvosen mukaan koulurakennus sopii pohjansa puolesta hyvin muutettavaksi asuinkäyttöön, sillä luokkahuonetilat ovat riittävän kokoisia. Ikkunoiden määrä sanelee, minkä kokoisia asuntoja voidaan rakentaa.

– Kaavaehdotus on menossa päätöksentekoon. Kun asemakaava on lainvoimainen, tarvitaan vielä rakennuslupa. Työt voidaan aloittaa mahdollisesti vuoden 2021 loppupuolella, arvioi hankejohtaja Heikki Hirvonen.

Sillä välin Tilajakamo-osuuskunta vuokraa tiloja muun muassa taiteilijoiden, yhdistysten ja harrastusryhmien käyttöön.

– On hyvä, että rakennuksilla on väliaikaiskäyttöä, etteivät ne ole tyhjillään, Hirvonen sanoo.

Säilytettäviä sisätiloja on esimerkiksi eri-ikäiset talot yhdistävä puolikaaren muotoinen porraskuilu.

Vanha Kemia on vanha Uusi kemia

Teknillinen korkeakoulu siirtyi Hietalahteen vuonna 1877, ja päärakennuksen taakse rakennettu vanha kemian laboratorio jäi pian pieneksi. Sen taakse valmistui vuonna 1898 arkkitehti Onni Tarjanteen suunnittelema punatiilinen "Uusi kemia", jota laajennettiin vuonna 1921.

Kortteli kärsi pahoin talvi- ja jatkosodan pommituksissa, ja myös alkuperäinen kemian laboratorio tuhoutui. Vuonna 1949 valmistui sen paikalle Johan Sigfrid Sirénin suunnittelema uusi "Uusi kemia", jolloin vanha punatiilinen rakennus muuttui nimeltään "Vanhaksi kemiaksi".

Vanha kemia on vuosisadan vaihteen jykevä tiilitalo kolmen metrin huonekorkeuksineen ja holvikaarikattoineen. Uusi kemia edustaa sodanjälkeistä pelkistettyä modernismia ja aikansa innovatiivista kokeellisuutta. Esimerkiksi ilmanvaihdossa hyödynnettiin käytävien valaisinkupuja, joiden tuottama lämpö lämmittää reunan alta virtaavaa raitista ilmaa, Hirvonen kertoo.

Rakennukset suojellaan asemakaavalla. Säilytettäviä sisätiloja ovat esimerkiksi Bulevardin puoleisen päädyn suuren luokkahuoneen hulppea kasettikatto ja eri-ikäiset talot yhdistävä puolikaaren muotoinen porraskuilu.

Vanhan ja Uuden Kemian rakennuksissa on monia kiehtovia yksityiskohtia.

Keskusta tarvitsee asuntoja

Viimeksi 1980-luvulla peruskorjatut rakennukset ovat monien laajennusten vuoksi sekoitus eri rakennustekniikoita ja -materiaaleja.

– Niiden tutkiminen ja talotekniikan suunnittelu ovat vasta alkuvaiheessa, Hirvonen toteaa.

Sähkö, vesi ja viemäröinti, ilmanvaihto ja lämpöeristys ovat kaikki päivitettävä nykyajan vaatimuksia vastaaviksi. Vesikattoa korotetaan hieman, ja kattokerrokseen tulee lisää asuntoja.

– Koulurakennus sopii pohjansa puolesta hyvin muutettavaksi asuinkäyttöön, sillä luokkahuonetilat ovat riittävän kokoisia. Ikkunoiden määrä sanelee, minkä kokoisia asuntoja voidaan rakentaa, Hirvonen sanoo.

Kaiken kaikkiaan Kojamon Metropolia-hanke on tuomassa Helsingin keskustaan noin tuhat uutta asuntoa. Uuden ja Vanhan kemian Lumo-kotien ja päärakennukseen kaavaillun hotellin vaikutus Bulevardin lounaispäädyn elämään tulee olemaan tuntuva, Hirvonen arvioi.

– Keskusta ei voi olla vain toimitiloja. Asukkaat aktivoivat aluetta ja tuovat elämää myös iltoihin.

Talo

Vanhan Teknillisen korkeakoulun Vanha ja Uusi Kemia

Kodit

Talo peruskorjataan ja siihen rakennetaan vanhaa kunnioitten uusi Lumo-koteja.

Erityistä

Arkkitehtonisesti monipuolinen ja ­arvokas kokonaisuus

Vuokraa Lumo-koti ja osallistut lahjakortin arvontaan!

Vuokratessasi Lumo-kodin 31.7.2021 mennessä osallistut samalla arvontaan, jossa voit voittaa 1000 euron arvoisen lahjakortin Giganttiin.

Lue lisää