Kurkistus kotiin

Lumo-yhteiskäyttöpyörä kiitää Aurajoen rannoilla

Taina Määttänen viihtyy erinomaisesti Lumo-kodissaan Turun jokirannassa. Uusin ihastus on talon yhteinen sähköpyörä, jolla koko kaupungin saa kätevästi haltuun.

235x174

Kun Turun jokirantaan, Marttiin, Laivurinkatu neloseen tuli keväällä 2019 Lumo-yhteiskäyttöpyörä, Taina Määttänen oli sen ensimmäinen varaaja.

Taina Määttäsen mielestä Lumo-yhteiskäyttösähköpyörä on äärimmäisen kätevä.

– Tein reissun tuohon vähän matkan päähän jokirantaan, pienelle uimarannalle, joka sijaitsee viistosti Turun linnaa vastapäätä. Vesi oli silloin vielä liian kylmää uimiseen, mutta juhlistin tapahtumaa ostamalla jätskin kioskilta, hän muistelee.

Yhteiskäyttöpyörä on ollut tuosta lähtien Tainan ja talon muiden asukkaiden vilkkaassa käytössä.

– Sähköpyörä on älyttömän kätevä: nopea ja kevyt. Sillä hurauttaa hetkessä jokirannan kummatkin puolet tai vaikkapa Kupittaan Citymarkettiin. Olen käynyt pyörällä retkeilemässä myös lähisaarella Hirvensalossa, missä reitin varrella on suuri mäki. Mutta ylämäkeen polkeminenkaan ei tunnu missään.

Määttänen on voinut hyödyntää yhteiskäyttöpyörää myös silloin, kun hänelle on tullut vieraita.

– Olemme päässeet tutustumaan yhdessä Turkuun, kun olen käyttänyt itse sähköpyörää ja antanut kaverille oman pyöräni.

Pyörän saa käyttöön kerralla kahdeksi tunniksi. Varaus käy helposti sähköisesti ja lukko aukeaa puhelimeen tekstiviestillä tulevan koodin avulla.

– Kerran pyörää piti vähän huoltaa. Ilmoitin asiasta ja korjaus sujui tosi nopeasti ja näppärästi.

Turussa ovat palvelut ja luonto lähellä

Taina Määttänen ja hänen miehensä Makke ovat asuneet Laivurinkatu nelosessa jo parikymmentä vuotta. Kotiväkeen kuuluu myös 14-vuotias Mölli-kissa, joka vieraat havaittuaan katsoo parhaimmaksi siirtyä toiseen huoneeseen fundeeraamaan maailman menoa.

Taina Määttänen antaa erityiskiitosta kotinsa pohjaratkaisulle, jossa on paljon yhtenäistä tilaa. Vain makuuhuone on erotettu muusta asunnosta liukuovella.

Pariskunta valitsi kotinsa ennen kaikkea sen mainion sijainnin takia. Rauhalliselta kadulta on Aurajoen rantaan vain noin sadan metrin kävelymatka. Palveluja, esimerkiksi hyviä ruokakauppoja, löytyy aivan lähituntumasta.

– Aurajoen ranta kävelykatuineen ja ravintolalaivoineen on älyttömän hieno paikka, vähän niin kuin turkulaisten kesäinen olohuone.

Lähellä liikennöi myös kaupunkilautta Föri, jolla pääsee matkustamaan tält pualt tois pual jokke. Mukaan voi ottaa vaikkapa Lumo-pyörän.

Sekä Määttänen että hänen puolisonsa harrastavat kalastamista. Kotirannastakin on tullut pieniä ahvenia mato-ongella. Aurajoen vesi näyttää samealta, mutta sen ei kannata antaa hämätä: jokeen ja ylävirran Halistenkoskelle nousee nykyään jopa lohia.

– Hyppäämme usein myös rannasta vesibussin kyytiin ja matkaamme kalaan Ruissaloon. Vesibussissa pääsee vieläpä matkustamaan ihan samalla Föli-matkakortilla, joka käy paikallisbusseissa

Lumo-kodin parveke antaa mukavasti lisätilaa ja mahdollistaa muun muassa vihannesten viljelyn.

Pikkupuutarha Lumo-kodin parvekkeella

Kesäaikaan Määttäsen ja Möllin suosikkipaikkoja kotona on sisäpihalle avautuva tilava parveke. Emännällä on parvekkeella pieni hyötypuutarha ja kissalla kiipeilypuita.

– Tykkään kasvatella tomaatteja, kurkkuja ja yrttejä. Lämpiminä kesäöinä parvekkeella voi vaikkapa nukkua.

Erityiskiitosta saa tilavan kaksion kätevä pohjaratkaisu.

– On hyvä, kun kulmahuoneistossa on paljon yhtenäistä tilaa eikä turhia ovia. Vain makkarissa on liukuovi.

Koti on jopa sellainen tilaihme, että sinne mahtuu kaksisataa norsua. Elefantit istuvat sulassa sovussa hyllyillä. Suurimmat norsupatsaat ovat Möllin, pienimmät kissan kynnen kokoisia.

Norsujen keräily lähti siitä, kun Määttänen hoiti ystävän kissaa ja sai lahjaksi norsupatsaan.

– Sen jälkeen, kun kaverit ovat kysyneet, että mitä voisivat tuoda tuliaisiksi, niin olen vastannut, että tuokaa vaikka norsu, hän naurahtaa.

Oman parvekepuutarhan satoa.

Turussa on hyvä draivi

Moni Määttäsen kavereista asuu myös aivan lähellä. Kotitalossakin asuu tuttuja jo vuosien takaa.

– Viimeksi saatiin sellainen uudistus, että alaoveen tuli numerokoodi eikä ovea tarvitse enää käydä erikseen avaamassa tulijoille. Se on tosi kiva, kun ystäviä käy usein.

Ala-aulan ilmoitustaululla huomaamme myös lapun, jossa kertoo, että Lumo jakaa asukasetuna lippuja sisäaktiviteettipuisto SuperParkiin.

– Ilmoittautuminen on jo ikävä kyllä loppunut. En hoksannut ihan ajoissa.

Kotitalolta on Aurajoen rantaan vain noin sadan metrin kävelymatka.

Taloustutkimuksen viime vuotisessa tutkimuksessa Turku nousi Varsinais-Suomen parhaaksi asuinpaikaksi.

– Turussa on nykyään hyvä draivi senkin takia, että kaupungilla menee taloudellisesti niin hyvin. Telakan tilauskirjat ovat täynnä. Myös esimerkiksi ravintoloissa on kova työvoimapula, itsekin ravintola-alalla työskentelevä Määttänen huomauttaa.

Testaa oma hiilijalanjälkesi!Testaa oma hiilijalanjälkesi!

Oletko kestävän arjen sankari vai vastuullinen kanssamatkustaja? Kokeile
uutta hiilijalanjälkitestiämme ja nappaa vinkit kestävään asumiseen.

Oletko kestävän arjen sankari vai vastuullinen kanssamatkustaja? Kokeile
uutta hiilijalanjälkitestiämme ja nappaa vinkit kestävään asumiseen.

Tee testi