Kierrätys yhä helpompaa Lumo-taloissa
Lumo-taloissa testataan koko ajan uusia keinoja, joiden avulla jätteiden keräys ja kierrätys olisi entistä helpompaa. Viimeisimpänä on paneuduttu biojätteen lajittelun tehostamiseen ja ruokahävikin vähentämiseen.
Mitä paremmin lajittelemme jätteemme, sitä suurempi osa niistä saadaan hyötykäyttöön ja sitä vähemmän tarvitaan luonnonvaroja uusien materiaalien tuottamiseen. Lumo-taloissa kierrätystä tehostetaan tiiviisti yhteistyössä asukkaiden kanssa.
Paljon on saatu aikaan. Muun muassa muovinkeräyspisteitä on nyt suurimmassa osassa Lumo-taloja, joissa keräys on mahdollista: asia, jota asukkaat ovat runsaasti toivoneet. Talojen talkooporukoille hankitaan tarvittaessa maksuttomat kierrätyskontit ja biotalkoolavat pihoille, jotta talkoojäte ohjautuu oikeaan osoitteeseen. Taloista pidetään hyvää huolta, jolloin esimerkiksi taloteknisten laitteiden käyttöikä pitenee, eikä niitä tarvitse uusia ennenaikaisesti. Nämä ovat muutamia esimerkkejä.
Lumo on mukana myös ympäristöministeriön rahoittamassa Biorent-hankkeessa. Se on osa isompaa Ravinteiden kierrätyksen edistämistä ja Saaristomeren tilan parantamista koskevaa ohjelmaa.
– Biorent-hankkeen tavoitteena on biojätteen lajittelun tehostaminen ja ruokahävikin vähentäminen vuokrakiinteistöissä. Tarkoituksena on löytää hyviä ratkaisuja esimerkiksi siihen, miten keittiötilat pitäisi suunnitella, jotta kierrätys olisi mahdollisimman helppoa tai millaiset biojäteastiat toimivat taloissa parhaiten, sanoo isännöitsijä Reima Kettunen pääkaupunkiseudun Lumo-kotikeskuksesta.
Myös kierrätysasioista puhuminen ja niistä tiedottaminen Lumo-kotien asukkaille on iso osa hanketta.
– Hankkeessa on mukana viisi Lumo-taloa, joissa on kokeiltu erilaisia asioita. Muutamassa talossa on parannettu jätehuoneiden yleisilmettä. On kokeiltu myös uusien biojäteastioiden ja uudenlaisten biojätepussien jakelua asukkaille. Yhden talon asukkaita vietiin hävikkiravintola Loopiin oppimaan, miten ruuasta hyödynnetään kaikki mahdollinen, jotta biojätteen määrä vähenisi, Kettunen listaa.
Yksi mielenkiintoinen kokeilu on myös niin sanotun Waste Trainerin, eräänlaisen jätteidenkierrätysneuvojan kutsuminen talon yhteiseen tilaisuuteen opastamaan asukkaita kierrätysasioissa.
– Lisäksi HSY on tekemässä jätetilajulisteita, joissa suomen ja englannin lisäksi lajittelua opastetaan myös erilaisten symbolien ja useampien kielten avulla. Näin kierrätysasioita saadaan toivottavasti perille yhä useammalle asukkaalle.
Nyt seurataan, miten eri kokeilut vaikuttavat valittujen talojen jätteiden määrään ja esimerkiksi jätehuoneiden siisteyteen. Koko Biorent-hankkeen lopputuloksena on tarkoitus saada mitattua tietoa eri toimenpiteiden vaikutuksista ja näin löytää parhaat keinot biojätteen lajittelun tehostamiseen ja määrän vähentämiseen. Parhaat konstit on tarkoitus ottaa käyttöön laajemminkin.
Katso videot siitä, miten biojätteet lajitellaan ja miksi biojätteen lajittelu on tärkeää!
Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua
- Sisusta ja tuunaa
Tee vuokrakodista persoonallinen yhdistelemällä uutta ja vanhaa
- Kurkistus kotiin
Kissan karkuretki muutti naapureiden elämän – seinän takaa löytyi uusia ystäviä
- Asumisen trendit ja kehitys
10 vuotta lumoavaa vuokra-asumista
- Ohjeita asumiseen
Sähkösopimus vuokra-asuntoon – opas oikean sähkösopimuksen valintaan