Ohjeita asumiseen

Ilmanvaihto

Toimiva ilmanvaihto on tärkeä osa asukkaiden hyvinvointia ja rakennuksen kuntoa. Tämän sivun ohjeilla voit itse huolehtia, että kotisi ilmanvaihto toimii parhaalla mahdollisella tavalla.

235x174

Lumo vinkkaa: Näin huoneilma pysyy raikkaana

Näin huolehdit kotisi ilmanvaihdosta

Näin pidät kotisi viileänä

 • Sulje verhot ja sälekaihtimet aurinkoisella säällä.
 • Tuuleta aamuisin ja iltaisin. Päivällä ei kannata tuulettaa, mikäli ulkolämpötila on korkeampi kuin asunnon sisälämpötila. Läpivetoa kannattaa hyödyntää, mikäli se vain on mahdollista.
 • Avaa lasitetusta parvekkeesta ainakin yksi lasi, mikäli tuuletat parvekkeen kautta.
 • Tarkista, että poistoilmaventtiili ja korvausilmaventtiili ovat puhtaita sekä korvausilmaventtiili on auki tai kesäasennossa.
 • Vältä isojen sähkölaitteiden, kuten uunin tai saunan käyttöä, sillä ne nostavat asunnon lämpötilaa.

Mikäli yllä mainitut keinot eivät auta ja asunnossa on edelleen kuumat oltavat, suosittelemme mittaamaan asunnon lämpötilan oleskelualueelta 1,1 metrin korkeudesta. Mikäli lämpötila on enemmän kuin +32 astetta, jätäthän vikailmoituksen My Lumo -palvelun kautta: lumo.fi/vikailmoitus. Suoritamme asunnossa tällöin olosuhdemittauksen asunnon lämpötilan varmistamiseksi sosiaali- ja terveysministeriön ohjeistusten mukaisesti.

Ilmanvaihdossa on vikaa, jos

 • ikkunoiden sisäpinta huurtuu tai jäätyy.
 • rakenteiden pinnalle tiivistyy kosteutta.
 • hajut ja käryt leviävät huoneistossa tai toisista asunnoista.
 • huoneilma on jatkuvasti tunkkainen.
 • kylpyhuone kuivuu peseytymisen jälkeen hitaasti.

Ilmanvaihtoventtiilit

Ilmanvaihtoventtiileitä on mm. kylpyhuoneessa, WC:ssä ja keittiössä. Näissä tiloissa on oven alla ilmarako, josta ilma pääsee siirtymään. Venttiilit on säädetty olemaan aina auki. Tukittu, poistettu tai väärin säädetty venttiili häiritsee sekä omaa että naapurien ilmanvaihtoa.

Poistoilmaventtiilien oikean toiminnan voi tarkastaa helposti itse laittamalla wc-paperin palan venttiilin eteen. Poistuvan ilmavirran tulisi kannatella paperia.

Venttiilit on hyvä puhdistaa 2-3 kertaa vuodessa, keittiön venttiilit vielä useammin.

Näin puhdistat ilmanvaihtoventtiilin

 • tartu molemmin käsin reunoista kiinni
 • irrota painamalla ja kiertämällä vastapäivään tai vetämällä suoraan ulos
 • heitä suurimmat irtopölyt roskikseen ja huuhtele venttiili vedellä

Korvausilmaventtiilit

Korvausilmaventtiilit sijaitsevat asuinhuoneiden ulkoseinän yläosassa, ikkunoiden yläpuolella tai tuuletusluukuissa. Niissä on yleensä suodatin, joka suodattaa karkean pölyn ulkoilmasta. Puhdista venttiili ja vaihda suodattimet säännöllisesti 1-2 kertaa vuodessa. Oman asuinalueen ilmanpuhtaus ja esimerkiksi liikenteen vilkkaus vaikuttaa puhdistustarpeeseen.

Jos asunnossa on koneellinen ilmanvaihto, makuu- ja olohuoneissa on tuloilmaventtiilit, joiden kautta suodatettu ja lämmitetty tuloilma saapuu. Pidä tuloilmaventtiilit aina auki.

Jos korvausilma tulee asuntoosi ikkunarakenteista, huolehdi, että ikkunat on tiivistetty oikein:

 • ulkoikkunan tiivisteessä on noin 20 cm rako keskellä alhaalla.
 • sisäikkunassa vastaava rako on keskellä ylhäällä.

Liesikupu

Liesikupu on tärkeä osa koneellista ilmanvaihtoa, koska sen kautta poistetaan asunnon ilmaa. Jos liesikuvussa on säätimet, voit itse ohjata ilmanpoiston tehoa. Mikäli säätimiä ei ole, ilma poistuu automaattisesti.

Liesikupua ei pidä käyttää ilman rasvasuodatinta, koska se estää poistoilmakanavien turhan likaantumisen. Ruoan käryt poistuvat tehokkaimmin kun keittiön ikkunat ja parvekeovi ovat kiinni ruoanvalmistuksen ajan. Silloin käryt eivät leviä muualle asuntoon tai naapuriasuntoihin.

Pese liesikuvun tai liesituulettimen rasvasuodatin 2-3 kertaa vuodessa käsin tai astianpesukoneessa.

Liesituuletin

Liesituuletin tehostaa keittiön ilmanvaihtoa ruoanlaiton aikana. Muista sammuttaa liesituuletin ruoanlaiton jälkeen. Noudata laitevalmistajan ohjetta rasvan- ja kärynsuodattimen huollossa ja uusimisessa. Yleensä kärynsuodatin on uusittava vähintään parin vuoden välein.

Erilaisia ilmanvaihtojärjestelmiä

Tämä on kerrostaloasuntojen yleisin ilmanvaihtojärjestelmä, jossa ilma poistetaan talon yhteisen poistoilmapuhaltimen avulla. Ilmanvaihtoa ei voi säätää huoneistokohtaisesti.

Korvausilma tulee asuntoon ikkunatiivisteiden raoista, uudemmissa ja peruskorjatuissa taloissa korvausilmaventtiileistä. Yleisimpinä ruoanlaitto- ja kylpyaikoina poistoilmapuhallin käy täydellä teholla, muina aikoina puolella teholla. Kovalla pakkasella poistoilmapuhallin käy pienellä teholla, jotta energiaa säästyy ja vetoa olisi asunnossa mahdollisimman vähän.

Painovoimainen ilmanvaihto

Järjestelmä on käytössä vanhemmissa taloissa. Ilma poistuu asunnosta painovoiman avulla ja hormeja pitkin. Korvausilma tulee asuntoon ikkunatiivisteiden raoista, uudemmissa ja peruskorjatuissa taloissa korvausilmaventtiileistä. Kesäaikaan ikkunatuuletus tehostaa ilmanvaihtoa. Rasvasuodattimella ja puhaltimella varustettu liesituuletin vähentää ruoanvalmistuksessa syntynyttä käryä.

Huoneistokohtainen poistoilmalaitteisto

Ilmaa poistetaan huoneistokohtaisen poistoilmapuhaltimen avulla. Poistoilmapuhallin on aina käynnissä ja ilmanvaihdon tehoa voi säätää keittiön liesituulettimen säätimistä laitteen ohjeiden mukaan. Korvausilma tulee asuntoon ikkunatiivisteiden välissä olevista raoista, uudemmissa ja peruskorjatuissa taloissa korvausilmaventtiileistä.

Koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto

Tässä järjestelmässä poisto- ja tuloilma kulkevat puhaltimien kautta. Tuloilma johdetaan asuntoon suodatettuna ja joskus esilämmitettynä. Poistoilmasta kerätään lämpö talteen. Ilmanvaihto on aina käynnissä ja sen tehoa säädetään keskitetysti tai asuntokohtaisesti keittiön liesikuvun säätimistä.

7.2.2017 (Muokattu 23.8.2023)

Teksti Lumo

Vuokraa Lumo-koti ja tee siitä omasi!Vuokraa Lumo-koti ja tee siitä omasi!

Koti on enemmän kuin neliöt, joissa asumme. Se on myös tärkeät kulmat niiden ympärillä. Löydä omaan elämäntapaasi sopiva koti verkkokaupastamme tai anna meidän löytää sinulle koti, jossa viihdyt pitkään.

Koti on enemmän kuin neliöt, joissa asumme. Se on myös tärkeät kulmat niiden ympärillä. Löydä omaan elämäntapaasi sopiva koti verkkokaupastamme tai anna meidän löytää sinulle koti, jossa viihdyt pitkään.

Tutustu ja ihastu