Ilmanvaihto
Toimiva ilmanvaihto on tärkeä osa asukkaiden hyvinvointia ja rakennuksen kuntoa. Tämän sivun ohjeilla voit itse huolehtia, että kotisi ilmanvaihto toimii parhaalla mahdollisella tavalla.
Lumo vinkkaa: Näin huoneilma pysyy raikkaana
Näin huolehdit kotisi ilmanvaihdosta
Näin pidät kotisi viileänä
- Sulje verhot ja sälekaihtimet aurinkoisella säällä.
- Tuuleta aamuisin ja iltaisin. Päivällä ei kannata tuulettaa, mikäli ulkolämpötila on korkeampi kuin asunnon sisälämpötila. Läpivetoa kannattaa hyödyntää, mikäli se vain on mahdollista.
- Avaa lasitetusta parvekkeesta ainakin yksi lasi, mikäli tuuletat parvekkeen kautta.
- Tarkista, että poistoilmaventtiili ja korvausilmaventtiili ovat puhtaita sekä korvausilmaventtiili on auki tai kesäasennossa.
- Vältä isojen sähkölaitteiden, kuten uunin tai saunan käyttöä, sillä ne nostavat asunnon lämpötilaa.
Mikäli yllä mainitut keinot eivät auta ja asunnossa on edelleen kuumat oltavat, suosittelemme mittaamaan asunnon lämpötilan oleskelualueelta 1,1 metrin korkeudesta. Mikäli lämpötila on enemmän kuin +32 astetta, jätäthän vikailmoituksen My Lumo -palvelun kautta: lumo.fi/vikailmoitus. Suoritamme asunnossa tällöin olosuhdemittauksen asunnon lämpötilan varmistamiseksi sosiaali- ja terveysministeriön ohjeistusten mukaisesti.
Ilmanvaihdossa on vikaa, jos
- ikkunoiden sisäpinta huurtuu tai jäätyy.
- rakenteiden pinnalle tiivistyy kosteutta.
- hajut ja käryt leviävät huoneistossa tai toisista asunnoista.
- huoneilma on jatkuvasti tunkkainen.
- kylpyhuone kuivuu peseytymisen jälkeen hitaasti.
Ilmanvaihtoventtiilit
Ilmanvaihtoventtiileitä on mm. kylpyhuoneessa, WC:ssä ja keittiössä. Näissä tiloissa on oven alla ilmarako, josta ilma pääsee siirtymään. Venttiilit on säädetty olemaan aina auki. Tukittu, poistettu tai väärin säädetty venttiili häiritsee sekä omaa että naapurien ilmanvaihtoa.
Poistoilmaventtiilien oikean toiminnan voi tarkastaa helposti itse laittamalla wc-paperin palan venttiilin eteen. Poistuvan ilmavirran tulisi kannatella paperia.
Venttiilit on hyvä puhdistaa 2-3 kertaa vuodessa, keittiön venttiilit vielä useammin.
Näin puhdistat ilmanvaihtoventtiilin
- tartu molemmin käsin reunoista kiinni
- irrota painamalla ja kiertämällä vastapäivään tai vetämällä suoraan ulos
- heitä suurimmat irtopölyt roskikseen ja huuhtele venttiili vedellä
Korvausilmaventtiilit
Korvausilmaventtiilit sijaitsevat asuinhuoneiden ulkoseinän yläosassa, ikkunoiden yläpuolella tai tuuletusluukuissa. Niissä on yleensä suodatin, joka suodattaa karkean pölyn ulkoilmasta. Puhdista venttiili ja vaihda suodattimet säännöllisesti 1-2 kertaa vuodessa. Oman asuinalueen ilmanpuhtaus ja esimerkiksi liikenteen vilkkaus vaikuttaa puhdistustarpeeseen.
Jos asunnossa on koneellinen ilmanvaihto, makuu- ja olohuoneissa on tuloilmaventtiilit, joiden kautta suodatettu ja lämmitetty tuloilma saapuu. Pidä tuloilmaventtiilit aina auki.
Jos korvausilma tulee asuntoosi ikkunarakenteista, huolehdi, että ikkunat on tiivistetty oikein:
- ulkoikkunan tiivisteessä on noin 20 cm rako keskellä alhaalla.
- sisäikkunassa vastaava rako on keskellä ylhäällä.
Liesikupu
Liesikupu on tärkeä osa koneellista ilmanvaihtoa, koska sen kautta poistetaan asunnon ilmaa. Jos liesikuvussa on säätimet, voit itse ohjata ilmanpoiston tehoa. Mikäli säätimiä ei ole, ilma poistuu automaattisesti.
Liesikupua ei pidä käyttää ilman rasvasuodatinta, koska se estää poistoilmakanavien turhan likaantumisen. Ruoan käryt poistuvat tehokkaimmin kun keittiön ikkunat ja parvekeovi ovat kiinni ruoanvalmistuksen ajan. Silloin käryt eivät leviä muualle asuntoon tai naapuriasuntoihin.
Pese liesikuvun tai liesituulettimen rasvasuodatin 2-3 kertaa vuodessa käsin tai astianpesukoneessa.
Liesituuletin
Liesituuletin tehostaa keittiön ilmanvaihtoa ruoanlaiton aikana. Muista sammuttaa liesituuletin ruoanlaiton jälkeen. Noudata laitevalmistajan ohjetta rasvan- ja kärynsuodattimen huollossa ja uusimisessa. Yleensä kärynsuodatin on uusittava vähintään parin vuoden välein.
Erilaisia ilmanvaihtojärjestelmiä
Tämä on kerrostaloasuntojen yleisin ilmanvaihtojärjestelmä, jossa ilma poistetaan talon yhteisen poistoilmapuhaltimen avulla. Ilmanvaihtoa ei voi säätää huoneistokohtaisesti.
Korvausilma tulee asuntoon ikkunatiivisteiden raoista, uudemmissa ja peruskorjatuissa taloissa korvausilmaventtiileistä. Yleisimpinä ruoanlaitto- ja kylpyaikoina poistoilmapuhallin käy täydellä teholla, muina aikoina puolella teholla. Kovalla pakkasella poistoilmapuhallin käy pienellä teholla, jotta energiaa säästyy ja vetoa olisi asunnossa mahdollisimman vähän.
Painovoimainen ilmanvaihto
Järjestelmä on käytössä vanhemmissa taloissa. Ilma poistuu asunnosta painovoiman avulla ja hormeja pitkin. Korvausilma tulee asuntoon ikkunatiivisteiden raoista, uudemmissa ja peruskorjatuissa taloissa korvausilmaventtiileistä. Kesäaikaan ikkunatuuletus tehostaa ilmanvaihtoa. Rasvasuodattimella ja puhaltimella varustettu liesituuletin vähentää ruoanvalmistuksessa syntynyttä käryä.
Huoneistokohtainen poistoilmalaitteisto
Ilmaa poistetaan huoneistokohtaisen poistoilmapuhaltimen avulla. Poistoilmapuhallin on aina käynnissä ja ilmanvaihdon tehoa voi säätää keittiön liesituulettimen säätimistä laitteen ohjeiden mukaan. Korvausilma tulee asuntoon ikkunatiivisteiden välissä olevista raoista, uudemmissa ja peruskorjatuissa taloissa korvausilmaventtiileistä.
Koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto
Tässä järjestelmässä poisto- ja tuloilma kulkevat puhaltimien kautta. Tuloilma johdetaan asuntoon suodatettuna ja joskus esilämmitettynä. Poistoilmasta kerätään lämpö talteen. Ilmanvaihto on aina käynnissä ja sen tehoa säädetään keskitetysti tai asuntokohtaisesti keittiön liesikuvun säätimistä.
Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua
- Lumo vinkkaa
Yhteiseen pöytään kokoontuminen on aina erityistä – Emma Ranteen resepti onnistuneisiin juhliin
- Vastuullisuustekoja
Aitajuoksija Viivi Lehikoinen: ”Matkalla tulee oltua lähes puolet vuodesta, joten kotia osaa arvostaa erityisen paljon.”
- Ohjeita asumiseen
Turvallisesti vuokrakodissa: Miten pienentää tulipaloriskiä?