5 vinkkiä pidä koti lämpimänä
Vastuullinen arki

5 x pidä lämpö sisällä Lumo-kodissasi

Lue koko juttuicon-read-more
Uusia keinoja kierrätykseen
Vastuullinen arki

Kierrätys yhä helpompaa Lumo-taloissa

Lue koko juttuicon-read-more
 • 5 x kaikki kiertoon
  Vastuullinen arki

  Lumo vinkkaa: kaikki kiertoon!

  Teksti Paula Ristimäki Kuvat Roope Permanto
 • Hyödynnä kotitalosi jätteiden lajittelumahdollisuutta. Kun erottelet bio-, lasi-, metalli-, paperi-, kartonki-, muovi- ja sekajätteen toisistaan, teet samalla ilmastoteon ja tuet kiertotaloutta. Myös talosi jätteenkeräyspiste pysyy siistimpänä.

 • Lajittele fiksusti. Biojätteeseen kuuluvat maatuvat jätteet, kuten ruoantähteet, kahvinporot suodatinpusseineen ja myös talouspaperit ja lautasliinat. Metallinkeräykseen kelpaavat metalliastioiden lisäksi myös alumiiniset einesvuoat, voi- ja jugurttipurkkien alumiiniset kuoret ja jopa lämpökynttilöiden alumiinikuoret. Lasinkeräykseen sopii kaikenvärinen lasi, eikä niissä olevia etikettejä tarvitse poistaa. Muovinkeräykseen voi laittaa kaikki elintarvike- ja hygieniapakkaukset. Isot kovamuoviesineet, kuten vaikkapa ämpärit tai lelut eivät kuulu muovinkeräykseen. Paperi ja kartonki lajitellaan erikseen, eikä niistä tarvitse poistaa teippejä tai niittejä. Myös kirjekuorten muovi-ikkunat saa jättää paikoilleen.

 • Huuhtaise purnukat. Sekä metallin-, lasin-, muovin- että kartongin keräykseen menevät purkit, pullot ja muut kipot on syytä huuhtaista ennen niiden viemistä taloyhtiön keräyspisteisiin. Tiskaamaan ei tarvitse ryhtyä, riittää että kierrätettävistä tuotteista ei synny hajuhaittoja.

 • Erota muovipullot ja korkit toisistaan. Muovipullojen korkit ja pullot saattavat olla eri muovilaatua, samoin rasioiden kannet ja pohja. Eri muovit pitäisi irrottaa toisistaan, jotta myöhemmässä vaiheessa eri muovilaadut saadaan lajiteltua erilleen. Samoin esimerkiksi ketsuppipulloa ei kannata tunkea täyteen muovipusseja, koska silloin koneiden on vaikea erotella näitä kahta muovilaatua toisistaan.

 • Litistä pieneksi. Kun keräät kartonkipakkauksia, litistä maito- ja mehupurkit, kanamunakennot, muropaketit ja muut tilaa vievät pakkaukset mahdollisimman pieneksi. Näin helpotat kartongin keräämistä kotona eikä myöskään talon yhteinen jäteastia täyty turhan nopeasti.

icon-arrow-left
Fiksu lotraa vähemmän
Vastuullinen arki

Fiksu lotraa vähemmän

Lue koko juttuicon-read-more
 • 5 x jätteiden kierrätys kotona helpoksi
  Ideoita koteihin

  5 x jätteiden kierrätys kotona helpoksi

  Teksti Paula Ristimäki Kuvat Roope Permanto
 • Koko koti käyttöön. Vaikka monen uuden kodin keittiössä on jo valmiiksi kunnon kokoiset kierrätysastiat, ei kaikkea kierrätettävää tarvitse silti varastoida keittiössä. Esimerkiksi keräyspaperia ja vanhoja lehtiä voi kerätä lähes missä huoneessa vain, ja tyhjien tölkkien ja pullojen lajittelupisteen voi sijoittaa vaikka parvekkeelle.

 • Sisusta lajitteluastioilla. Valitse lajittelua varten kauniita, juuri sinun kotiisi sopivia, mielellään kannellisia astioita. Sopisiko teille rottinkikorit vai iloisen väriset metallisangot? Tai voisiko eteisen penkin kannen alta löytyä sopiva piilo vaikka kierrätykseen menevälle pahvijätteelle? Käytettyjä paristoja voi kerätä vaikka pieneen kauniiseen lippaaseen olohuoneen hyllylle. Tosin paristoja ei kannata säilyttää kovin pitkään niihin liittyvän tulipalovaaran takia.

 • Kaiken ei tarvitse olla sitä miltä se näyttää. Esimerkiksi eteisen kenkien säilytykseen tarkoitetut ja avautuvalla luukulla varustetut laatikot voi valjastaa jätteiden lajitteluun. Eteisestä lajitellut jätteet on myös helppo kuljettaa eteenpäin.

 • Lajittele suoraan kuljetusastiaan. Kun sujautat esimerkiksi pullot, purkit tai muoviroskat suoraan kassiin, on kassi helppo napata mukaan kun lähtee viemään tavaraa kierrätykseen. Iloisen väriset tai muuten kauniit kassit voi ripustaa vaikka seinälle sisustusta piristämään.

 • Nimikoi keräysastiat kuvilla. Näin perheen nuorimmatkin oppivat, mitkä asiat pitää kierrättää ja missä on minkäkin kierrätettävän tuotteen paikka. Tyhjennä kierrätysastia riittävän usein. Koti pysyy siistinä ja avaran oloisena, kun koreista tai kansien alta ei pullistele ylimääräistä roinaa.

icon-arrow-left
1 2 3 4

Lähetä juttu itsellesi sähköpostiin, niin se pysyy muistissa ja voit palata siihen paremmalla ajalla.

Osoitettasi käytetään ainoastaan sähköpostiviestin lähettämiseen. Lue lisää tietoa henkilötietojesi käytöstä Kojamo-konsernissa täältä.