Kaupunkitarinoita

Varustele ensimmäinen kotisi kierrättämällä

Lue koko juttuicon-read-more
Sulje artikkeli

Edessä opiskelujen aloitus ja muutto ensimmäiseen omaan kotiin – täältä tullaan, elämä! Vaikka budjetti on tässä elämänvaiheessa usein tiukka, silti oma koti pitäisi sisustaa ja hankkia sinne kaikki tarvittava. Nyt jos koskaan kierrätys kannattaa.

Astioiden ei tarvitse olla samaa sarjaa, jos niissä on joku muu juju, esimerkiksi väri.
Astioiden ei tarvitse olla samaa sarjaa, jos niissä on joku muu juju, esimerkiksi väri.

Muutto lapsuudenkodista omaan kotiin osuu usein hetkeen, jolloin lähdetään opiskelemaan tai saadaan ensimmäinen pitempiaikainen työpaikka. Jos rahaa ei ole paljoa, otetaan kekseliäisyys, kierrätys, kirpparit ja tuunaus käyttöön. Tiukka budjetti ei tarkoita, etteikö kodista voisi tehdä toimivaa, viihtyisää ja omannäköistä.

Ja vinkkinä: tiukkaan budjettiin saa lisää joustavuutta, kun hankki vuokrakodin Lumo-verkkokaupasta. Tällöin ei vuokravakuutta nimittäin tarvitse maksaa lainkaan ja säästyneet rahat voi käyttää vaikka kodin varusteisiin. Lumo-koteja on kaikissa suosituissa opiskelijakaupungeissa. Täältä löydät vapaat Lumo-kodit HelsingissäTampereella, Turussa, Jyväskylässä, Kuopiossa  ja Oulussa.

Apua tuttujen komeroista ja vanhempien varastoista

Jo muuttoa suunnitellessa on hyvä selvittää, löytyykö lapsuuskodin tai muiden tuttujen komeroista nykyisille asukkaille tarpeetonta tavaraa tai jopa huonekaluja. Yllättävän usein löytyy. Astioita, jotka ovat saaneet väistyä uudempien tieltä, liinavaatteita, jotka ovat olleet nyt omilleen muuttavan käytössä tai huonekaluja, joita ei enää tarvita lasten lennettyä pesästä. Näillä on hyvä aloitella.

Tuunaamalla saa uutta ilmettä vanhoihin tai kuluneisiin kalusteisiin.
Tuunaamalla saa uutta ilmettä vanhoihin tai kuluneisiin kalusteisiin.

Jos kaikki ei miellytä omaa silmää, kannattaa pohtia, saisiko niistä tuunaamalla sopivammat. Jo pelkällä maalilla tai pinnoitusmuovilla pöytä tai tuoli saa aivan uuden ilmeen, verhoilu tekee jo ihmeitä.

Kun hankki vuokrakodin Lumo-verkkokaupasta, vuokravakuus on 0 euroa!

Muuttokuormassa vai paikan päältä?

Aina ei kodin varusteita kuitenkaan voi tuoda edellisestä kodista. Jos muutto toiselle paikkakunnalle opiskelemaan sujuu esimerkiksi junalla, ei isoja määriä tavaroita voi kuljettaa mukanaan. Tässä tapauksessa katseen voi suunnata kirpputoreille ja kierrätyskeskuksiin. Myös monet nettikirpputorit ja esimerkiksi eri kaupunginosien Facebook-ryhmät ovat hyviä kanavia löytää etsimänsä.

Kirppisten ja kierrätyskeskusten tavaroiden kohdalla pätee sama neuvo kuin tutuilta saadun tavaran kanssa: jos huonekalu ei ihan nappiin vastaa omaa silmää, tuunaaminen kannattaa.

Kirppiksillä tekee joskus huikeita löytöjä. Edullista ja ekologista.
Kirppiksillä tekee joskus huikeita löytöjä. Edullista ja ekologista.

On myös hyvä miettiä, miten raskaita huonekaluja ensimmäiseen kotiinsa kantaa. Opiskeluajan asunto on harvoin se loppuelämän koti, ja nuorena muutetaan paljon. Kevyet kalusteet kulkevat helpoimmin mukana, jos tuntuu, että muuttoja saattaa lähivuosina olla edessä useampiakin.

Kirppikset ovat ekologisia aarreaittoja

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Se koskee myös muuttoa omaan kotiin. Siksi kannattaa miettiä jo hyvissä ajoin etukäteen, mitä huonekaluja ja muita varusteita uudessa kodissa eniten tarvitsee. Sänky, tuoli ja pöytä ovat usein ne tärkeimmät: on paikka, jossa nukkua, ja paikka, jossa työskennellä ja syödä.

Muista varusteista tarpeellisimpia ovat lakanat, pyyhkeet, jonkunlaiset siivoustarvikkeet sekä keittiövälineet. Erityisesti lamput ja valaisimet ovat tärkeitä, sekä tikkaat, joiden avulla kattolampun asentaminen onnistuu. Myös verhot ovat tarpeen, jos asunnossa ei ole sälekaihtimia tai rullaverhoja, ja ikkunan takana liikkuu paljon ihmisiä. Mikroaaltouuni on monen arkipäivän pelastus. Kaikkia näitä löytyy kirppiksiltä helposti.

Martat ovat koonneet sivuilleen loistavan listan siitä, mitä ensimmäisessä omassa kodissa eniten tarvitaan. Käy katsomassa, jos muutto ensimmäiseen omaan kotiin on ajankohtainen!

Seuraa omaa makuasi, nyt on kyseessä ensimmäinen oma kotisi.
Seuraa omaa makuasi, nyt on kyseessä ensimmäinen oma kotisi.

Koti syntyy pikkuhiljaa

Kaiken kaikkiaan kannattaa pitää mielessä, että koti rakentuu pikkuhiljaa. Alussa pärjää vähemmällä, ja muutenkin kun koti tulee tutummaksi, näkee paremmin, mitä tarvitsee ja oikeasti kaipaa. Heräteostokset kaduttavat helposti, vaikka ne tekisi kirpputorilla edullisesti.

Ja lisävinkki: Lumo-asukkaiden käytössä on kattava valikoima erilaisia palveluita ja etuja sekä joukko asumisen asiantuntijoita varmistamassa sujuvan ja vaivattoman arjen.

 

Sulje artikkeli

Lähetä juttu itsellesi sähköpostiin, niin se pysyy muistissa ja voit palata siihen paremmalla ajalla.

Osoitettasi käytetään ainoastaan sähköpostiviestin lähettämiseen. Lue lisää tietoa henkilötietojesi käytöstä Kojamo-konsernissa täältä.