• valaistus vinkit
  Ideoita koteihin

  Valoa pimeään – parhaat vinkit valaistukseen

  Teksti Salla Salokanto Kuvat Miika Kainu
 • Pidennä vuoden valoisaa aikaa sopivalla valaistuksella. Virkistävää valoa voi tuoda kotiinsa ympäri vuoden päivänvalolampulla, jonka kirkkaus ja sävy vastaavat luonnollista päivänvaloa. Tällaisen lampun voi vaihtaa useimpiin valaisimiin. Päivänvalolampun tunnistat pakkauksesta: varmista, että lampun värilämpötila on yli 5 000 kelviniä.

 • Työskentely, kuten lukeminen tai käsitöiden teko, sujuu parhaiten viileän sävyisessä ja kirkkaassa valossa. Värit erottuvat parhaiten, silmät eivät rasitu ja jopa päänsäryt voivat helpottua. Tällaisen valaistuksen tuottavat esimerkiksi päivänvalolamput.

 • Hankalat aamut helpottuvat sarastusvalolla, joka herättää lempeästi pimeinäkin aamuina. Sarastusvalo syttyy ja alkaa kirkastua asteittain noin puoli tuntia ennen herätystä auringonnousua jäljitellen. Herätysääneksi saa yleensä valittua radion tai vaikka luontoääniä.

 • Lämpimänsävyiset ja himmeämmät valot puolestaan rauhoittavat. Olohuoneessa onkin hyvä olla kirkkaiden kattovalaisimien lisäksi pari lämpimämpää ja himmeämpää lamppua, joiden valossa voi illan tullen rauhoittua. Osaa kirkkaammista lampuista voi himmentää.

 • Näyttöjen valo valvottaa, sillä niiden valo on sinertävää ja kylmää. Unen kannalta parasta onkin sulkea laitteet illalla ajoissa. Vähän kauemmin e-kirjaa voi lukea, jos laitteella käyttää sinivalosuodatinta eli sovellusta, joka vähentää näytön valosta viileimpiä aallonpituuksia.

icon-arrow-left

Lähetä juttu itsellesi sähköpostiin, niin se pysyy muistissa ja voit palata siihen paremmalla ajalla.

Osoitettasi käytetään ainoastaan sähköpostiviestin lähettämiseen. Lue lisää tietoa henkilötietojesi käytöstä Kojamo-konsernissa täältä.