Parempaa kaupunkiasumista

Unelma Rockettesista muuttui todeksi

Lue koko juttuicon-read-more
Sulje artikkeli

Nona Vihma on yksi muodostelmaluisteluseura Helsinki Rockettesin voimahahmoista ja joukkueen kapteeni. Kauniin, näyttävän lajin takaa löytyy huippu-urheilijoiden tiimi, jossa kaikki puhaltavat samaan hiileen. Lumo tukee Rockettesia sen matkalla kohti uusia voittoja ja saavutuksia.

Nona Vihma kiinnostui luistelusta jo pienenä.

– Ala-asteen alussa luokkakaverini harrasti yksinluistelua, ja katsoin mielelläni lajia myös televisiosta. Itse aloitin luistelun 9-vuotiaana, mutta tuolloin en muistaakseni edes tiennyt muodostelmaluistelun olemassaolosta.

10-vuotiaana Vihma kokeili muodostelmaluistelua ensimmäisen kerran, ja oli heti myyty.

– Joukkue, vauhti ja näyttävyys vetivät heti puoleensa. Hain Helsingin taitoluisteluklubin joukkueeseen, ja

– Kaikki on parempaa porukalla, sanoo Rockettesin kapteeni Nona Vihma. Lumo tukee Rockettesia sen matkalla kohti uusia saavutuksia.

onnekseni taitoni riittivät.

Haaveissa siinteli koko ajan Helsinki Rockettes.

– Tämä joukkue oli unelmani jo pikkutyttönä. Rockettes on aina edustanut minulle äärimmäisen ammattimaista, taidokasta, monipuolista ja vahvaa luistelua, innovatiivisia ohjelmia sekä tyylikkyyttä ja naisellisuutta. En voisi kuvitella edustavani mitään muuta joukkuetta.

Vihma on luistellut Rockettesissa vuodesta 2014, ja on nyt joukkueen kapteeni. Upeita kisoja ja tähtihetkiä on takana valtavasti niin kotimaan kuin lukuisista ulkomaisista kilpailuista.

– Olin mukana voittamassa MM-hopeaa Budapestissä vuonna 2016. Se oli tiukka kilpailu, tunteet olivat pinnassa. Sitä fiilistä en osaa verrata mihinkään muuhun.

Urheilua, taidetta, ystäviä

Vihmaa kiehtoo muodostelmaluistelussa erityisesti urheilun ja taiteen yhdistäminen. Myös joukkue on tärkeä.

– Kaikki on parempaa porukalla. Onnistumiset tuntuvat aivan mahtavilta, kun ne saa jakaa parhaiden kavereiden kanssa, eivätkä vastoinkäymiset vaivaa yhtä pahoin, kun joukkue on tukemassa ja käymässä niitä yhdessä läpi.

– Välillä pysähdyn katsomaan ympärilleni ja mietin, että wau! Kuinka siistiä, että kaikki ovat niin sataprosenttisesti mukana ja että saan tehdä töitä tällaisten ihmisten kanssa.

Vihma sanoo oppineensa joukkueessa luistelun ohella paljon vuorovaikutustaitoja ja tiimityöskentelytapoja, mistä on ollut hyötyä myös muussa elämässä. Opittavaa hänen mukaansa riittää vielä runsaasti.

Yhteiselo joukkueen jäsenten välillä on tiivistä. Rockettes treenaa Vihman mukaan viitenä päivänä viikossa, yhteensä noin 23 tuntia, aina yhdessä. Jäällä treenataan tekniikkaa ja ohjelmia, oheisharjoitteluun kuuluu lisäksi tanssia, balettia, fysiikkaharjoittelua ja kehonhuoltoa. Kesällä on reilun kuukauden mittainen omatoiminen peruskuntojakso, mutta joukkue tapaa tuolloinkin aina silloin tällöin.

– Yhteishenki on todella hyvä. On erityisen tärkeää, että jokainen saa ja uskaltaa olla oma itsensä, sillä vietämme paljon aikaa yhdessä

Keveyttä, kauneutta, kurinalaisuutta

Muodostelmaluistelu on monipuolinen urheilulaji. Kaunis ja keveän oloinen lopputulos vaatii jokaiselta luistelijalta niin lihasvoimaa ja kestävyyttä kuin ketteryyttä ja notkeuttakin. Lisäksi on oltava rytmitajua ja pystyttävä tulkitsemaan musiikkia. Arjen ja treenien pyörityksessä on oltava joustava ja kärsivällinen.

Omana vahvuutenaan Vihma pitää asennetta.

– Olen rohkea, haluan koko ajan oppia ja olla parempi kuin aiemmin.

Seuraava suuri tavoite on ensi huhtikuussa Helsingissä järjestettävät muodostelmaluistelun MM-kisat.

– Ennen sitä on kuitenkin lunastettava MM-kisapaikka ja saatava alle monta hyvää suoristusta niin kotimaisissa kuin kansainvälisissäkin kisoissa.

Mitalit ja palkinnot ovat tarkasti tallessa, ja lempikilpailupuku roikkuu vaatekaapin ovessa.

– Se oli ensimmäinen Rockettes-pukuni ja myös puku, jossa kilpailin ensimmäiset maailmanmestaruuskilpailuni. Se on mielestäni tähän asti upein pukuni jäällä.

Salainen haave

Ketä urheilijoita Nona Vihma sitten itse seuraa ja fanittaa?

– Kävin Mäkelänrinteen urheilulukion, joten on kiva seurata, miten ystävät ja koulukaverit pärjäävät. Periaatteessa melkein mikä tahansa urheilu on kiinnostavaa, kun urheilijat ovat huippuja tai kyseessä isot kisat. Jos nimetä pitää niin joukkue- ja rytminen voimistelu sekä telinevoimistelu ja cheerleading kipuavat aika korkealle sijalle listallani.

Ja tietysti siellä on myös luistelu.

– Salainen haaveeni olisi olla jäätanssija. Seurasin paljon kanadalaista jäätanssiparia Tessa Virtueta ja Scott Moiria, sekä ranskalaisia Gabriella Papadakista ja Guillaume Cizeronia, heidän taivaltaan olympiakulta- ja hopeamitalisteiksi. Ihailen molempien parien monipuolisuutta ja tyyliä.

– Yksinluistelijoista seuraan erityisesti Evgenia Medvedevaa, Yuzuru Hanyuta ja Javier Fernandezia. On mahtavaa katsoa, miten he omistautuvat työlleen ja saavat täysin erilaiset ohjelmat näyttämään omiltaan. Luistelussa yhdistyy niin moni eri fyysinen osa-alue, ettei sitä aina tule ajatelleeksi.

Kuka

Nona Vihma, muodostelmaluistelija Helsinki Rockettesista

Asuu

Helsingissä äitinsä ja koiransa kanssa.

Tärkeintä kotona

Oma tila ja tunnelma. Myös se, että ystäväni viihtyvät.

Lempipuuhaa kotosalla

Ystävien tai perheen kanssa rentoutuminen. Siihen kuuluvat lautapelit, ruuanlaitto, musiikin kuuntelu, elokuvien katselu ja rupattelu

 

Lumo-sponsorointiohjelmalla

tuetaan rahallisesti nuoria lahjakkuuksia heidän matkallaan kohti menestystä. Mukana on urheilijoita, joilla on lahjoja ja asennetta nousta maailman huipulle. Tukemalla nuoria urheilijoita halutaan edistää liikunnan harrastamista ja sen tuomaa hyvää oloa.

Lumo-stipendejä nuorille urheilijoille

myönnetään kaksi kertaa vuodessa, ja niiden tavoitteena on kannustaa harrastuksessaan eteenpäin 12–20-vuotiaita nuoria, jotka ovat sitoutuneita harjoitteluun ja osoittavat halua menestymiseen. Lumo-stipendihaku on auki 1.9.–30.9.2018

Sulje artikkeli

Lähetä juttu itsellesi sähköpostiin, niin se pysyy muistissa ja voit palata siihen paremmalla ajalla.

Osoitettasi käytetään ainoastaan sähköpostiviestin lähettämiseen. Lue lisää tietoa henkilötietojesi käytöstä Kojamo-konsernissa täältä.