Asukkaan apu

Turvallisuus

Lue koko juttuicon-read-more
Sulje artikkeli

Vaaratilanteita voi välttää huolellisuudella ja ennakoimalla.

Palovaroitin

Palovaroitin on ennen kaikkea omaksi ja naapureiden turvallisuudeksi, mutta myös laki velvoittaa hankkimaan palovaroittimen. Palovaroittimen hankkiminen on huoneiston haltijan velvollisuus.

Palovaroittimen sijoituspaikka on eteisen katossa makuuhuoneen ulkopuolella. Asunnon jokaista alkavaa 60 neliömetriä kohden on oltava vähintään kaksi palovaroitintia. Esimerkiksi 65 neliön kerrostaloasunnossa on siis oltava ainakin kaksi palovaroitinta. Kaksikerroksisessa asunnossa palovaroitin tarvitaan molempiin kerroksiin. Muista vaihtaa palovaroittimen paristo vuosittain. Älä käytä yli 10 vuotta vanhaa palovaroitinta.

Laki velvoittaa asukkaan myös pitämään palovaroittimen toimintakunnossa. Kuntotarkastus kannattaa tehdä kuukausittain, tällöin varmistetaan, että palovaroitin toimii ja ehtii varoittaa mahdollisesta uhkaavasta tulipalosta. Sammutuspeite on myös erittäin suositeltava ensisammutusväline, joka kannattaa pitää esim. keittiössä ja muualla missä on syttymisherkkiä kohteita.

Palovaroitin on valmiina huoneistoissa uusimmissa taloissa. Vuoden 2009 alusta huoneistoissa on kiinteästi sähköverkkoon liitetty palovaroitin. Taloissa missä on huoneistoon kiinteästi rakennettu palovaroitinlaitteisto, asukas ei tarvitse omaa palovaroitinta. Varoitinta ei saa irrottaa, sitä ei saa peittää ja sen toimintakunto tulee tarkistaa kuukausittain painamalla sen päällä olevaa testauspainiketta. Merkkiääni kertoo, että laite on toimintakunnossa. Mikäli laite ei anna testiääntä tulee ottaa yhteyttä kiinteistöhuoltoon ja tehdä vikailmoitus.

Palovaara

Avotulta, edes pientä kynttilää, ei tule jättää ilman vartiointia. Lapsia on muistutettava tulitikkuleikkien vaaroista. Tulentekoa voi harjoitella yhdessä, mutta tulitikut ja tupakansytyttimet on syytä säilyttää lasten ulottumattomissa. Älä säilytä palovaarallisia aineita asunnossa.

Tekstiilit, huonekalujen pehmusteet ja kodin elektroniikka ovat helposti syttyviä ja nopeasti palavia. Keittiön liedellä syttynyt palo puolestaan leviää helposti liesikupuun ja hormiin. Ruokaa valmistettaessa on hyvä muistaa, että ylikuumeneva rasva syttyy helposti palamaan. Rasvapalo tukahdutetaan kattilankannella, matolla tai sammutuspeitolla.

Muistathan, että vain oma kotivakuutus korvaa omaisuutesi tulipalon, murron tai muun onnettomuuden sattuessa.

Tapaturmat

Kaksi kolmesta onnettomuudesta sattuu kotona. Liika kiire ja valitettavasti myös alkoholi aiheuttavat monia turhia onnettomuuksia kodeissa. Kodin tapaturmista yleisimmät ovat kaatuminen, liukastuminen ja kompastuminen.

Tarvittaessa asuntoon voi asentaa tukikahvoja, suihkuistuimen ja korotetun wc-istuimen, jotka tuovat turvaa varsinkin iäkkäämmille asukkaille. Ota yhteyttä isännöitsijään, jos olet suunnittelemassa näitä muutostöitä.

Lasten ja lemmikkien putoamisonnettomuudet voi välttää käyttämällä ikkunoiden turvasalpoja ja pitämällä parvekkeen oven kiinni. Perheen pienimpien palovammoja voi välttää lieden kaatumissuojan ja uunin luukun lapsilukon avulla.

Ennakoi vaarat

 • Hanki asuntoon palovaroitin.
 • Opettele sammuttamaan pienpalot oikein.
 • Älä jätä avotulta, edes kynttilää, yksin palamaan.
 • Parvekkeella oleva ulkotuli tai tuikkukynttiläkin voi aiheuttaa tulipalon.
 • Sulje ovet ja ikkunat – myös parvekkeelta – kun poistut asunnosta.
 • Käytä ikkunoiden turvasalpoja.
 • Puhdista talvella oven edusta jäästä ja hiekoita se tarvittaessa.
 • Lukitse auton sähkölämmityspaikan pistorasian kansi ja irrota liitinjohto talteen aina käytön jälkeen.

Lapsiperheissä on syytä erityiseen huolellisuuteen

 • Säilytä lääkkeet lukitussa lääkekaapissa – jätä laastarit ja sidetarpeet kaikkien saataville.
 • Vie vanhentuneet tai käyttämättä jääneet lääkkeet apteekkiin.
 • Huolehdi, että sähköpistorasioissa on turvatulpat.
 • Pidä tulitikut ja sytyttimet piilossa lapsilta.
 • Huolehdi, että alkoholi ja tupakat ovat lasten ulottumattomissa.
 • Monet tavallisetkin huone- ja pihakasvit voivat olla myrkyllisiä syötyinä.
 • Pidä pesuaineet, kemikaalit ja ongelmajätteet lukitussa siivouskaapissa.
 • Osoita pihalta turvalliset leikkialueet lapsille.
 • Tarkista, että ikkunoissa on avaamista rajoittavat aukipitolaitteet.

Lue lisää

Paloturvallisuustietoa

Sulje artikkeli

Lähetä juttu itsellesi sähköpostiin, niin se pysyy muistissa ja voit palata siihen paremmalla ajalla.

Osoitettasi käytetään ainoastaan sähköpostiviestin lähettämiseen. Lue lisää tietoa henkilötietojesi käytöstä Kojamo-konsernissa täältä.