Lumo on enemmän

Tossua toisen eteen Lumo-pihakoutsin ulkotreeneissä

Lue koko juttuicon-read-more
Sulje artikkeli

Lumo-kotien Pihakoutsi-treeneissä hymy ei hyydy edes loskassa ja sateessa. Lämpö pysyy yllä, kun haastaa naapurin kilpajuoksuun.

– Jaloilla liikettä nyt, hep! Liikettä liikettä jalkoihin vaan! Hyvä ja seeis!, Raatamon valmentaja Jussi Oinonen pistää treenaajiin vauhtia pimeällä Mustikkamaalla.
Käynnissä on Outdoor Crosstraining -tunti Capellan puistotie 4:n asukkaille Helsingin Kalasatamassa.

Capellan puistotieltä on vain muutama askel Mustikkamaan treenimaastoihin.
Capellan puistotieltä on vain muutama askel Mustikkamaan treenimaastoihin.

Reisihippa saa porukan paitsi puuskuttamaan myös nauramaan. Homma näyttää hauskalta lasten leikiltä. Sitten painitaan kainalopainia – ja nauretaan taas.

Lumiselle kentälle päästiin hippaamaan lyhyen hölkkämatkan jälkeen kotiovelta sillan yli saareen. Välillä punnerrettiin ja vedettiin leukaa ulkoliikuntapisteellä. Mäkisprintit saivat hien pintaan, eikä palella ehdi, vaikka maassa on loskaa ja lunta sataa.

Pihakoutsin treenit viikon kohokohta

– Palkitsevinta on se, kun huomaa oman kunnon kohoamisen. Se motivoi elämäntaparemontin tekemiseen myös muuten elämässä.

Antti Lampinen on osallistunut jokaiseen oman talonsa Pihakoutsi-treeniin syksyn alusta lähtien. Niitä on ollut nyt viidet tai kuudet. Capellanpuistotieläiset ovat muun muassa sauvakävelleet ja hölkänneet crosstrainingin lisäksi.

– Treenin jälkeen on aina aivan mahtavat fiilikset, ja torstaita odottaa nykyään koko viikon. Mustikkamaa on fantastinen paikka harrastaa. Ulkoliikuntalaitteet ovat hirveän hyvät, Lampinen hehkuttaa tunnin urakan jälkeen.

Oman kunto määrää treenitahdin

Pihakoutsin vetämät treenit on tarkoitettu kaikille talon asukkaille ja palvelu kuuluu vuokraan. Mukaan voi tulla, vaikkei leuanveto onnistuisikaan. Luonto- ja lähiliikuntapalveluja tarjoava Raatamo vastaa valmennuksesta, joka ottaa osallistujien erilaiset kuntotasot huomioon.

Pihakoutsi Jussi Oinonen pistää porukkaan vauhtia, mutta pilke silmäkulmassa.
Pihakoutsi Jussi Oinonen pistää porukkaan vauhtia, mutta pilke silmäkulmassa.

– Tavoitteena on vetää riittävän tehokkaat, mutta kuitenkin miellyttävät treenit. Suunnittelen harjoitukset etukäteen, mutta sovellan tilanteen mukaan. Se, mitä milloinkin tehdään riippuu osallistujista, sanoo Raatamon toinen perustaja ja valmentaja Jussi Oinonen.

Idea Pihakoutsi-treeneistä syntyi, kun Kojamon työntekijä osallistui Raatamon sauvakävelykurssille jokunen vuosi sitten. Nyt ilmaista kuntovalmennusta on tarjolla kolmessatoista Lumo-talossa Helsingin kantakaupungin alueella. Kojamon asiakkuuspäällikkö Pekka Kivistön mukaan toiminta on vielä osittain pilottivaiheessa.

– Siinä on aina oma hommansa, kun palvelu lähtee pyörimään. Laajentumista mietittäessä on huomioitava myös Raatamon resurssit, hän toteaa.

Torstain ulkoilutalkoot

Kalasatamassa ilmaispalvelu on lähtenyt hyvin käyntiin. Capellan puistotien osallistujista on muutaman viikon aikana muodostunut oma ryhmänsä, jonka jäsenet tuntevat toisensa. Kun kello lähestyy torstaisin kuutta, ulkoilijat tulevat omista kerroksistaan alas talon sisäpihalle. Pihalla jo tiedetään, jos joku ei tänään pääse.

Maskotin roolissa on jackrussellinterrierivanhus Minttu-Roosa, joka kipittää reippaasti isäntäväen mukana.

Lumo-pihakoutsin treenejä odotetaan. Se on jo torstaipäivien vakiotapahtuma monelle asukkaalle.
Lumo-pihakoutsin treenejä odotetaan. Se on jo torstaipäivien vakiotapahtuma monelle asukkaalle.

Pihakoutsi-palvelu nostaa treenaajien kunnon ohella talon yhteisöllisyyttä.

– Voisi sanoa, että Pihakoutsi saa aikaan sellaista vanhanaikaista talkoo- ja yhteishenkeä

toteaa Kojamon Pekka Kivistö.

Samaa mieltä on asukas Lampinen.

– Meillä on ryhmässä tosi hyvä yhteisöllinen henki. Se ei ole itsestäänselvyys.

Varasuunnitelmana kuntosali

Toimintaa on tarkoitus jatkaa vuoden ympäri. Raatamon filosofian mukaan treenejä ei peruta, vaikka sataisi vettä tai olisi 20 astetta pakkasta.

– No, jos on 25 astetta pakkasta, niin on meillä back-up plan. Tässä talossa on hyvä kuntosali, silloin voidaan olla siellä, lupaa Jussi Oinonen.

Harjoituksissa pärjää Oinosen mukaan millaisessa varustuksessa vaan.

– Kenkien on hyvä olla sellaiset, että niillä pysyy pystyssä. Tänään alusta oli liukas, joten ei lähdetty pinkomaan. Jos varustus on heikompi, silloin kovennetaan vauhtia, ettei pääse kylmä tulemaan.

Edes talven ensimmäinen lumisade ei haitannut innokkaita Lumo-talon treenaajia.
Edes talven ensimmäinen lumisade ei haitannut innokkaita Lumo-talon treenaajia.

Vaikka osallistumisen kynnys halutaan pitää matalana, Oinosen tavoitteena on, ettei kenellekään jää treenien jälkeen sellainen olo, että enemmänkin olisi voinut tehdä.

– Vajareita ei saa jäädä. Ryhmä pysyy kasassa niin, että välillä jumppaillaan. Jos on kovakuntoinen, voi vetää mäkiosioita odotellessa.

 

 

Sulje artikkeli

Lähetä juttu itsellesi sähköpostiin, niin se pysyy muistissa ja voit palata siihen paremmalla ajalla.

Osoitettasi käytetään ainoastaan sähköpostiviestin lähettämiseen. Lue lisää tietoa henkilötietojesi käytöstä Kojamo-konsernissa täältä.