Parempaa kaupunkiasumista

Talkkari ei ylläty lumesta

Lue koko juttuicon-read-more
Sulje artikkeli

Tänä vuonna ensilumi satoi poikkeuksellisen runsaana, eikä muuttunut saman tien vedeksi. Monessa autossa oli vielä kesärenkaat ja lapsiperheissä sopivan kokoiset toppapuvut hankkimatta. Huoltomiehiä keli ei yllättänyt. Varautuminen nopeasti muuttuviin sääoloihin kuuluu työhön ja on osa ammattitaitoa.

Huoltomiehet elävät melkein puolet vuodesta sääennusteiden mukaan: sääennusteet ja lumisateet rytmittävät työntekoa niin arkipäivisin kuin pyhinäkin.

– Kesällä huoltomiesten työajat ovat säännöllisiä ja työtehtäviä voi helpommin suunnitella. Keväisin ja syksyisin sekä erityisesti talvella on elettävä hetkessä ja säät huomioiden, Kojamon kiinteistönhoidon tarkastaja Petri Petjoi kertoo.

Lunta luodaan ennen kuin kaupunki herää

Aamuvirkku luonteenlaatu sopii huoltomiehelle, sillä töihin tartutaan usein jo kukonlaulun aikaan. Jos esimerkiksi yöllä sataa lunta, niin työnjohto kiertää tarkkailemassa tilannetta ja kutsuu oikeat koneet ja henkilöt töihin jo yöllä. Toimeen tartutaan hyvissä ajoin ennen aamun ruuhkia: lumiaurat lähtevät liikkeelle kello kaksi ja huoltomiehetkin tarttuvat lapioihin jo neljän, viiden aikaan.Lumiauran kuljettavat noudattavat määrättyä aurausjärjestystä, joka on suunniteltu siten, että kaikki lumityöt saadaan tehtyä mahdollisimman ripeästi. Silloin tällöin aurausjärjestys käännetään ympäri eli aloitetaan sieltä mihin normaalisti lopetetaan. Tällöin lumitöissäkin saadaan paras asiakaskokemus aikaiseksi.

Tavoitteena luoda satanut lumi saman päivän aikana

Toisinaan lunta sataa taivaan täydeltä, eikä kaikkia lumitöitä saada aamuun mennessä valmiiksi, vaikka jokainen huoltomies, työnjohtaja, lumiaura ja lumilinko on antavat täyden panoksensa lumitöihin. Tällaisina päivinä toivotaan asukkailta kärsivällisyyttä.

– Nyrkkisääntönä voisi sanoa, että lumityöt tehdään aina saman päivän aikana. Joskus töiden valmistuminen menee iltaan ja toisinaan lumentulo on niin runsasta, että uusi lumikerros sataa juuri puhdistetulle alueelle.

Vaikka lumityöt kuuluvat huoltoyhtiön tehtäviin, niin moniin taloihin asukkaat ovat toivoneet lumikolia ja -lapioita.

– Useimmista taloista löytyy lumenluontiin välineitä, joten itsekin voi halutessaan tarttua lapioon ja luoda lumet esimerkiksi oman auton ympäriltä, Petjoi vinkkaa.

 

Sulje artikkeli

Lähetä juttu itsellesi sähköpostiin, niin se pysyy muistissa ja voit palata siihen paremmalla ajalla.

Osoitettasi käytetään ainoastaan sähköpostiviestin lähettämiseen. Lue lisää tietoa henkilötietojesi käytöstä Kojamo-konsernissa täältä.