• Ideoita koteihin

    Siivous kuluttaa kaloreita – 5 vinkkiä arkiliikuntaan

  • 1. Kotityöt käyvät kuntoliikunnasta. Mitä reippaammalla tahdilla huhkit, sitä tehokkaampaa liikunta on. Puolessa tunnissa 70-kiloinen kotiaan siivoava kuluttaa 130 kcal imuroimalla tai 147 kcal mattoja piiskaamalla.

  • 2. Tehosta tavallisia siivousrutiinejasi. Tee kumarrukset ja kevyet nostot yhdellä jalalla – toimii myös lieden vieressä seistessä tai kylpyhuoneen peilejä pestessä. Muista käyttää molempia jalkoja ja pitää alaselän asento luonnollisena. Myös käsiä kannattaa käyttää tasapuolisesti. Pyyhi esimerkiksi pöydän oikea puoli oikealla kädellä ja vasen vasemmalla kädellä, niin saat mukavaa kiertoliikettä selkään.

  • 3. Säädä imurin tanko niin pitkäksi, että voit imuroida selkä suorassa. Imuroidessa voit myös tehdä painonsiirtoa eteen ja taakse samalla polvista joustaen. Kun imuroit esimerkiksi pöydän alta, koukista lonkkaniveliä ja polvia ja pidä selkä samalla mahdollisimman suorana.

  • 4. Siivoa päivällä tai iltapäivällä. Selän välilevyt ovat aamuisin pulleimmillaan ja silloin herkimmillään vaurioitumaan. Jos siivoat aamusta, tee muutama lämmittelyliike ennen siivouksen aloittamista. Suursiivousta tehdessä kannattaa reippaan siivoustahdin välissä muistaa myös tauot: istu tai käy välillä lattialle pitkäksesi ja nosta polvet ja lonkat 90 asteen kulmaan tuolin päälle lepäämään ja rentoutumaan.

  • 5. Kasaa päivään vähintään puoli tuntia hyötyliikuntaa. Opettele huomaamaan pienetkin tavat liikkua: valitse portaat hissin tai liukuportaiden sijaan ja kävele tai pyöräile työ- ja kauppamatkat. Jos matka on pitkä, jää bussista tai junasta pois yhtä pysäkkiä aiemmin ja kävele loppumatka. Liiku myös työpäivän aikana: nouse esimerkiksi ylös tuolista ja kävele työkaverin luo sen sijaan, että lähettäisit sähköpostia.

icon-arrow-left

Lähetä juttu itsellesi sähköpostiin, niin se pysyy muistissa ja voit palata siihen paremmalla ajalla.

Osoitettasi käytetään ainoastaan sähköpostiviestin lähettämiseen. Lue lisää tietoa henkilötietojesi käytöstä Kojamo-konsernissa täältä.