Kodin korjaustarpeet
Lumo on enemmän

Pienellä korjauksella voi olla iso vaikutus

Lue koko juttuicon-read-more
Sulje artikkeli

Lumo- tai VVO-kodin pienen vian äärellä ei kannata turhaan tuskastella, vaan ilmoittaa korjaustarpeesta eteenpäin. Vuotava vesihana tai repsottava ovenkahva saadaan nopeasti kuntoon.

Kesäkuisena perjantaipäivänä bengalinkissa Leevi järkyttyi. Vieras mies tuli kotiin. Tämä ryhtyi kolistelemaan työkaluineen keittiössä ja kulki turhan läheltä Leevin ruokakuppia.

Leevin isäntä Petri Hokkanen Herttoniemenrannasta oli tehnyt korjausilmoituksen. Keittiön kuivauskaapin ritilät olivat päässeet huonoon kuntoon: muovipinta oli kulunut ja metalli ruostunut.

– Huoltomies otti mitat ja palasi saman tien uusien ritilöiden kanssa. Nyt kaappi on taas tosi siistin näköinen. Eikä tarvitse pelätä, että astiat tippuvat alas.

kodin korjaus keittiö

Kilpailevatko Petri, Nina ja heidän poikansa Roni nykyään siis oikein siitä, että kuka saa tiskata ja laittaa astiat kunnostettuun kaappiin kuivumaan?

– No, lähestulkoon. Mutta jostain syystä minä ehdin useimmiten ensin, Petri Hokkanen naurahtaa.

Ilmoita korjaustarpeesta netin kautta

Kojamon myyntipäällikkö Ville Kilpi kehottaa muitakin ilmoittamaan asuntojensa pienistä korjaustarpeista.

– Lumolla on eri vuosikymmeniltä peräisin olevia asuntoja, joiden lähtötasot vaihtelevat. Elämisen pitää olla kuitenkin kaikkialla helppoa ja toimivaa. Vuokranantajan vastuulle kuuluvat normaalista kulumisesta aiheutuvat viat ja vauriot, sekä kiinteistön kunnossapito.

Pieniä, niin sanottuja muuttokorjauksia tehdään myös automaattisesti silloin, kun asukkaat vaihtuvat.

– Mutta asunnossa jo asuvankin kannattaa siis olla aktiivinen ja ilmoittaa ongelmista. Tämä sujuu

helposti netin kautta.

Ovenkahva irti, hana tippuu

Kuivauskaapin ritilöiden vaihto on varsin tyypillinen pieni korjaus.

– Tavallisia töitä on myös esimerkiksi repsottavien saranoiden korjaus tai tippuvan vesihanan tiivisteen vaihto. Listalle kuuluvat myös esimerkiksi irronneet ovien kahvat, silikonien uusimiset kylpyhuoneessa tai keittiössä sekä keittiön jätevaunun kiskojen korjaus. Eivätkä ne astia- ja vaatekomeroiden lastulevyhyllytkään ole mitään ikuisia.

Asunnoissa kiinnitetään myös esimerkiksi irronneita lämpöpatterien termostaatteja sekä korjataan rikkinäisiä sälekaihtimia. Tuuletusikkunan tiivisteiden uusiminen kohentaa asumismukavuutta ihan konkreettisesti, kun veto vähenee.

Tavallisia töitä ovat esimerkiksi repsottavien saranoiden korjaus tai tippuvan vesihanan tiivisteen vaihto.

Pieniä huoltotöitä tai fiksauksia tehdään toisinaan varsin uusiinkin taloihin.

– Parvekkeen lasituksia joudutaan usein hieman säätämään, sen jälkeen, kun talo on ollut jonkin aikaa käytössä. On normaalia, että uudet talot’ elävät’ vielä hieman valmistumisen jälkeen.

Älä anna pienen vian kasvaa isoksi

Korjausten tekeminen on tärkeää senkin takia, että pienet viat voivat kasvaa ajan myötä isoiksi. Erityisesti vesikalusteita kannattaa katsoa sillä silmällä. Jos keittiön lavuaarin tiiviste vuotaa, niin se saattaa vaurioittaa koko kaappia.

Asukas voi myös itse vaikuttaa siihen, että asunnon kunto säilyy hyvänä.

– Metallisten huonekalunjalkojen alle kannattaa ehdottomasti laittaa huopatassut. Ja säännöllinen puhdistus pitää silikonit sekä laattasaumat kirkkaana vuosia pidempään, kun lika ei pääse pinttymään niihin pitkäksi ajaksi.

Joskus asunnossa sattuu myös vahinkoja, jotka eivät mene tavanomaisen kulumisen piikkiin.

– Näistäkin kannattaa ilmoittaa ja korjauttaa ne isännöitsijän kautta. Tällöin varmistetaan, että korjaus tulee tehtyä oikein – eikä väärä korjaus aiheuta lisää ongelmia.

Toisinaan jokin isolta tuntuva korjaus voi olla todellisuudessa varsin pieni:

– Esimerkiksi muovi- ja laminaattilaattioita pystytään paikkaamaan hyvin siististi.

Pientä remonttia tarvitaan aina

Hokkasten kuivauskaappi ja keittiö kuten koko kotikin on rakennettu 2000-luvun alussa. Perhe on asunut kohteessa lähes yhtä kauan.

kuivauskaapin korjaus

– Muovimatot vaihdettiin laminaateiksi, kun olimme asuneet täällä viisi vuotta. Jossakin vaiheessa koko taloon asennettiin parvekelasit. Lisäksi rikki mennyt jääkaappi vaihdettiin uuteen, Petri Hokkanen muistelee tehtyjä korjauksia.

Hän kertoo, että uudet ritilät saaneen kuivauskaapin etulauta oli hilseillyt, mutta valmista varaosaa ei ollut saatavilla. Hän arvioi irrottavansa listan itse ja hiovansa ja lakkaavansa sen.

Vaan yksi asia on vielä selvittämättä: mitä Leevi-kissalle kuuluu tällä hetkellä?

– Leevi on ihan entisensä ja hyvin tyytyväinen keittiöön. Tuttuun reviiriin ei tullut liian isoja muutoksia, Petri Hokkanen nauraa.

Sulje artikkeli

Lähetä juttu itsellesi sähköpostiin, niin se pysyy muistissa ja voit palata siihen paremmalla ajalla.

Osoitettasi käytetään ainoastaan sähköpostiviestin lähettämiseen. Lue lisää tietoa henkilötietojesi käytöstä Kojamo-konsernissa täältä.