Nuori keihästähti Oliver Helander: Kotona voi rentoutua
Vastuullinen arki

Nuori keihästähti Oliver Helander: Kotona voi rentoutua

Lue koko juttuicon-read-more
Sulje artikkeli

Oliver Helander nousi suomalaisen keihäskansan tietoisuuteen viimeistään voittaessaan Pihtiputaan keihäskarnevaalit vuonna 2017. Vuonna 2018 tuli suomenmestaruus ja loukkaantuminen. Nyt Helander on palaamassa olkapääleikkauksen jälkeen keihäskentille entistä ehompana, tavoitteena on Tokio. Tällä tiellä häntä tukee Lumo.

Keihäänheitto on rankka laji. Sen joutui myös nuori keihäslupaus Oliver Helander toteamaan, kun hänen olkapäänsä vääntyi pahasti kaatumiseen päättyneessä kilpailuheitossa kesällä 2018.

Aluksi olkapää näytti selvinneen kaatumisesta melko vähin vaurioin. Kun kivut kuitenkin seurasivat heittämistä vielä seuraavallakin kaudella, Helander päätyi leikkauspöydälle.

Olkapää operoitiin onnistuneesti tammikuussa, ja nyt Helander suhtautuu luottavaisesti tulevaan kauteen.

– Olkapää tuntuu jo paremmalta kuin mitä se oli ennen leikkausta. Uskon, että se auttaa mahdollisuuksiani heittää hyvin kesällä. Tokion olympialaiset on tietysti minun päätavoitteeni!

Oliver Helanderin mukaan urheilijan pitää unohtaa epäonnistumiset ja pystyä keskittymään omaan tekemiseen ja tuleviin kisoihin.
Oliver Helanderin mukaan urheilijan pitää unohtaa epäonnistumiset ja pystyä keskittymään omaan tekemiseen ja tuleviin kisoihin.

Monipuolinen urheilutausta

Helander aloitti urheilu-uransa 5-vuotiaana käsipallon parissa. Yleisurheilu tuli mukaan kuvioihin 9-vuotiaana, ja jalkapalloakin hän ehti pelata pari vuotta.

– Keihäänheittoon päätin keskittyä syksyllä 2016. Silloin lopetin käsipallon.

Parhaiksi saavutuksikseen Helander mainitsee suomenmestaruuden lisäksi ennätysheiton, 88,02 metriä. Hyvältä keihäänheittäjältä vaaditaan Helanderin mukaan vahvuutta, nopeutta, räjähtävää liikettä ja taitoa.

– Henkisellä puolella pitää unohtaa epäonnistumiset ja pystyä keskittymään omaan tekemiseen ja tuleviin kisoihin.

Heittotaitoon on varmasti vaikuttanut myös pitkä tausta käsipallossa.

– Heittäminen on aina tuntunut minusta helpolta ja olen teknisesti taitava heittäjä.

Yksi harjoitus päivässä

Kisakauden alkaessa Helander tekee yhden harjoituksen päivässä, vähän kevyemmän kuin harjoituskaudella.

– Jos on kisa tulossa, niin teen kisaa valmistavan harjoituksen päivää ennen.

Heittäminen kiinnostaa myös vapaa-aikana. Helander rentoutuu käymällä heittämässä frisbeetä tai katsomalla kotisohvalla, kun USA:n huippupelaajat antavat kyytiä koripallolle.

– Seuraan NBA:ta aika paljon, suosikkikoripalloilijani on Lebron James.

Kuka

Oliver Helander

Asuu

Vaasassa, yhdessä tyttöystävänsä kanssa.

Tärkeintä kotona

Lepääminen ja rentoutuminen.

Lempipuuhaa kotona

Katsoa edellisen yön NBA-kohokohdat.

Lumo-sponsorointi- ja stipendiohjelma tukee suomalaista huippu-urheilua ja nuorten liikuntaa yksilö- ja joukkuetasolla. Vuoden 2020 Lumo-urheilijoita ovat Oliver Helander (keihäänheitto), Anita Korva (maastohiihto), Henry Manni (pyörätuolikelaus), Oskari Mörö (400 metrin aidat), Nooralotta Neziri (100 metrin aidat) ja Emmi Parkkisenniemi (lumilautailu).

Sulje artikkeli

Lähetä juttu itsellesi sähköpostiin, niin se pysyy muistissa ja voit palata siihen paremmalla ajalla.

Osoitettasi käytetään ainoastaan sähköpostiviestin lähettämiseen. Lue lisää tietoa henkilötietojesi käytöstä Kojamo-konsernissa täältä.