Näin keräät ravinteikkaat nokkoset talteen
Alkukesästä on nokkosen keruun aika. Ravinteikas luonnon villivihannes sopii hyvin esimerkiksi keitoksi tai täytteeksi munakkaaseen, sämpylöihin sekä ohukaisiin. Se sisältää muun muassa rautaa, kalsiumia, C-vitamiinia ja karoteeneja sekä useita muita erilaisia hiven- ja kivennäisaineita.
Alkukesästä on nokkosen keruun aika. Ravinteikas luonnon villivihannes sopii hyvin esimerkiksi keitoksi tai täytteeksi munakkaaseen, sämpylöihin sekä ohukaisiin. Se sisältää muun muassa rautaa, kalsiumia, C-vitamiinia ja karoteeneja sekä useita muita erilaisia hiven- ja kivennäisaineita.
- Nokkosen paras poiminta-aika on alkukesästä ennen kukintaa.
- Vältä kasvin poimintaa typellä lannoitetuilta alueilta sekä autoteiden, kompostien ja karjasuojien läheisyydestä.
- Käytä nokkosta poimiessasi käsineitä, jotta vältyt ihoärsytykseltä.
- Kerää talteen nuoret, noin 5–10 senttimetrin korkuiset versot. Isoimmista kasveista kannattaa kerätä vain lehdet.
- Nokkosen voi säilöä muun muassa pakastamalla. Pakastettaessa nokkoset kannattaa ensin kiehauttaa vähässä vedessä ja valuttaa siivilässä.
- Toinen hyvä säilömistapa on kuivaus. Kiehauttamisen ja valuttamisen jälkeen nokkonen väännetään puhtaan pyyhkeen sisällä kuivaksi. Kuivauksen voi myös tehdä ilman kiehautusta. Nokkoset kuivataan alle 35 asteen lämmössä. Kuivauspaikaksi käy esimerkiksi kylpyhuoneen lämmitetty lattia. Isojen erien kuivaaminen onnistuu helpoiten hyötykasvikuivurilla.
- Hyödynnä nokkosten keitinvesi, joka sopii mainiosti kasvien lannoitteeksi tai hiusten huuhteluun.
Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua
- Omilla kulmilla
Itä-Helsingin salaisuus on kylämäinen Puotila
- Lumo vinkkaa
Muutto, joka muuttaa elämäsi? Lue ammattijärjestäjä Kiira Vuorisen vinkit muuttoon
- Lumo vinkkaa
Sesonkiherkkuja ja värikkäitä kasviksia – virittäydy juhlakauteen Tara Junkerin resepteillä!
- Omilla kulmilla
Marinoidut oliivit ja voitaikinakukat – kokkaa piknik-eväät ruokakirjailija Tara Junkerin resepteillä