Ei mitään turhaa
Kaupunkitarinoita

Minimalistinen koti – ei mitään turhaa

Lue koko juttuicon-read-more
Sulje artikkeli

Kristiina Kolarin kodissa Oulunkylässä Helsingissä ei säilötä vanhaa eikä haikailla menneitä. Pelkistetty tyyli pitää kodin valoisana ja raikkaan tuntuisena.

It-alan yrityksessä työskentelevä Kristiina Kolari asuu 70 neliön rivitalossa Oulunkylässä. Aikuinen tytär on muuttanut pois kotoa jo aikaa sitten, ja koti on ainoastaan Kristiinan valtakuntaa. Kodin sisustuksessa saa hyödyntää omaa makuaan, kompromisseja ei tarvita.

Ruokailutilan Sopen ruokaryhmä on ajaton ja palkittu klassikko 80-luvulta. Helsinki-taulu on hankittu rakkaudesta kotikaupunkiin. Teollisuushenkinen valaisin sopii yhteen seinän kanssa.
Ruokailutilan Sopen ruokaryhmä on ajaton ja palkittu klassikko 80-luvulta. Helsinki-taulu on hankittu rakkaudesta kotikaupunkiin. Teollisuushenkinen valaisin sopii yhteen seinän kanssa.

Keittiö on remontoitu muutama vuosi sitten, ja uusi keittiö innosti uusimaan muutakin sisustusta.

– Pidän teollisuushenkisestä ja vähän betonimaisesta tyylistä, jota keittiöön tuli. Sama värimaailma hallitsee nyt koko kodin alakertaa, ruokailutilaa ja olohuonetta. Tilat tuntuvat tällä tavoin aiempaa isommilta ja yhtenäisiltä.

Yläkerran kahden makuuhuoneen väritys muistuttaa vielä ajoista, kun tytär asui kotona.

– Minulla on muutama 80-luvun kaluste vielä käytössä. Ne ovat laadukkaita, ajattomia ja ulkonäöltään ihan tätä päivää, siksi ne ovat saaneet olla. Muutoin olen hyvin intuitiivinen ja impulsiivinen sisustaja, ostan mielijohteesta kalusteita ja tekstiilejä, kun ne tulevat vastaan. Sillä tavalla sisustus päivittyy koko ajan, Kolari kuvaa kodin sisustamistaan.

Monella nurkat täyttyisivät Kolarin tyylillä liiasta tavarasta, mutta ei tässä kodissa.

– En säästä perittyjä kalusteita enkä tavaroita tunnesyistä, niitä olen antanut paljon tyttären kotiin. Katson tarkkaan ja ihailen pitkään saamiani kauniita onnittelu- ja joulukortteja, mutta en säilytä niitä, Kolari naurahtaa.

Kodikas olematta runsas

Kristiina Kolarin koti on tarpeeseen sisustettu, funktionaalinen ja käytännöllinen. Paljas ja kolkko se ei kuitenkaan ole, sillä Kolari rakastaa kuoseja ja värejä. Marimekon tyynynpäälliset viehättävät ja niitä onkin kertynyt jo useita. Ne piristävät vaaleasti kalustettuja oleskelutiloja ja tuovat mielenkiintoa sisustukseen.

– Pidän selkeistä perusväreistä, kuten vihreästä ja keltaisesta. En ole kausisisustaja enkä noudata mitään perinteisiä sääntöjä. En vaihda joulu- enkä kevätverhoja enkä sisusta lämpimillä sävyillä syksyksi. Kotini sisustus saa elää mieleni mukaan.

Kalusteen valmistusajalla ei ole väliä, kunhan se on laadukas ja miellyttää silmää.

Marimekon astiat ovat ainoita asioita, joita Kolari keräilee järjestelmällisesti. Niitä tarvitaan, kun kotona vierailee ystäviä ja sukulaisia.

– Ystävät ovat minulle tärkeitä ja kutsun heitä mielelläni kylään. Haluan syödä kauniista astioista. Tieto vieraiden tulosta on myös hyvä kannustin tehdä kotona isompi siivous!

Sosiaalinen Kolari rakastaa ruuanlaittoa ja ystävien kanssa syömistä.

– Bravuurini on lasagne, jonka teen pastalevyistä ja monta tuntia haudutetusta tomaattikastikkeesta alkaen itse. Lainaan työpaikalta apupöytää ja lisätuoleja, jos tarvitaan ruokailupaikkoja useammalle ihmiselle.

Kristiina Kolari ei ole kotikissa, hän viihtyy paljon ystävien kanssa ulkona pitkiä pyörälenkkejä tehden ympäri Helsinkiä ja Espoota. Hän myös matkustaa paljon.

– Jos voin tavata ystäviäni, se menee aina kotona olon edelle.

Koti

70 neliön rivitalo Helsingin Oulunkylässä.

Asukas

Kristiina Kolari

Erityistä

Turhaa tavaraa ei kerätä. Väriä ja iloa funktionaaliseen kotiin tuovat muun muassa Marimekon tyynynpäälliset ja astiat.

Sulje artikkeli

Lähetä juttu itsellesi sähköpostiin, niin se pysyy muistissa ja voit palata siihen paremmalla ajalla.

Osoitettasi käytetään ainoastaan sähköpostiviestin lähettämiseen. Lue lisää tietoa henkilötietojesi käytöstä Kojamo-konsernissa täältä.