Millä kulkea auton sijaan
Vastuullinen arki

Millä kulkisin auton sijaan?

Lue koko juttuicon-read-more
Sulje artikkeli

Kävellen, pyörällä, rullaluistellen. Tai bussilla, junalla, kimppakyydillä. Kun autoilee vähemmän, tulee liikuttua enemmän.

Elämä on yhtä liikkumista paikasta toiseen. Sen todistaa matka, jonka suomalainen kulkee keskimäärin joka päivä: 42 kilometriä. Siis maratonin verran!

kulkeminen julkisilla kulkuvälineilläPuolet potista kertyy arjen kulkemisista. Useimmat istahtavat auton rattiin, vaikka toisinkin voisi olla. Maailmalla vaihtoehtoiset kulkutavat ovat nosteessa, ja Suomessakin trendistä on merkkejä. Moni kunta kehittää parhaillaan pyöräteitään ja joukkoliikennettään.

Autoilun vähentäminen hyödyttää kaikkia. Rahaa ja usein aikaakin säästyy, ruuhkat helpottuvat, ilmanlaatu paranee ja kansanterveys kohenee. Pääkaupunkiseudulla on laskettu, että yksityisautoilua voitaisiin karsia erilaisin kannustimin 10–30 prosentilla.

 

Erilaiset kulkuvälineet odottavat kulkijaa

Eri tilanteisiin ja ihmisille sopivatkin erilaiset kulkutavat. Olennaista on löytää itselle sopivin yhdistelmä.

Rullaluistimet tai -lauta, potkulauta tai -kelkka, juoksu ja joskus suksetkin sopivat arkiliikkumiseen.  Jos matka on pidempi, julkiset kulkuneuvot tulevat apuun.

Autoton voi piipahtaa vuokraamossa tai käyttää taksia. Molemmat koituvat satunnaisesti käytettyinä omaa kulkupeliä halvemmiksi. Myös yhteiskäyttö- ja kimppakyytipalvelujen uskotaan vahvistavan asemiaan.

Yhtenä vaihtoehtona on sähköavusteinen pyörä. Siinä on irrotettava akku, jonka voi ladata kotona tai työpaikalla. Taittopyöriäkin saa jo sähköavusteisina. Mallit ovat kehittyneet viime vuosina harppauksin.

Sadan kilometrin sähköavusteisen ajon lasketaan kuluttavan virtaa kutakuinkin saman verran kuin pesukoneellisen pyörittämisen.

 

Autoilun vähentäminen hyödyttää kaikkia

  • Päästöt pienenevät ja ilmanlaatu paranee.
  • Ruuhkia on vähemmän ja parkkitilaa enemmän.
  • Rahaa säästyy omasta ja yhteiskunnan pussista.
  • Kunto ja terveys kohenevat, kun liikutaan lihasvoimin.
  • Aikaa vapautuu, jos matkan voi hyödyntää työskentelyyn, harrastukseen tai nokosiin.
  • Lähiympäristö tulee tutuksi uudella tavalla.
  • Luonnonvarojen kulutus pienenee.
  • Onnettomuudet vähenevät.
  • Kimppaliikkumisessa yhteisöllisyys lisääntyy.
Sulje artikkeli

Lähetä juttu itsellesi sähköpostiin, niin se pysyy muistissa ja voit palata siihen paremmalla ajalla.

Osoitettasi käytetään ainoastaan sähköpostiviestin lähettämiseen. Lue lisää tietoa henkilötietojesi käytöstä Kojamo-konsernissa täältä.