Makuuhuoneen tekstiilejä
Sisusta ja nauti

Makuuhuoneen uudistus – tunnelmaa ja toimivuutta

Lue koko juttuicon-read-more
Sulje artikkeli

Makuuhuone on paikka rentoutumiselle ja levolle. Sinne luodaan tunnelma, joka tukee paitsi hyvää unta myös parisuhteen hyvinvointia lisäävää aistillisuutta.

Makuuhuone on tilana usein pieni ja sinne mahtuu hädin tuskin tarpeellinen eli vuode, yöpöydät ja hiukan säilytystilaa. Makuuhuone on myös kodin yksityistä tilaa, jonne ei vieraita heti ohjata. Pienikin makuuhuone muuttuu levon keitaaksi, kun sisustuksessa otetaan huomioon sekä tilasuunnittelu että tunnelman luominen väreillä ja materiaaleilla.

Vuoteeseen meno ja sijaus sujuvat hyvin, jos vuoteen molemmille puolille jää vähintään 50 senttiä tilaa. Tällöin vuoteen viereen mahtuu myös pieni yöpöytä, jonka virkaa toimittaa vaikkapa kaunis, vanha talonpoikaistuoli tai kiinalaispenkki. Reilun kokoinen lipasto yöpöytänä tuo säilytystilaa, mikäli tila riittää. Yöpöydäksi sopii myös käyttökorkeudelle vuoteen yläpuolelle sijoitettu pitkä hylly. Hyllyn reunaan voi kiinnittää nipistimillä varustetut spottivalaisimet. Seinähylly toimii myös hauskana kirjojen, sisustusesineiden tai pikkutaulujen säilytyspaikkana.

 

Väljä kalustaminen tuo tilaa

Jos tilaa on enemmän, voi makuuhuoneeseen sijoittaa pienen nojatuolin ja pikkupöydän laskutasoksi sekä vaatteiden säilytyspaikaksi. Pitkä penkki vuoteen jalkopäässä ajaa saman asian, ja sille on kätevä rullata päiväpeite yöksi.

Työpisteenkin voi sijoittaa makuuhuoneeseen, kunhan kalusteet valikoidaan tunnelmaan sopivaksi. Kapea sivupöytä ja pieni tuoli riittävät läppärille hyvin.

Jos makuuhuoneeseen sijoitetaan kirjahylly, olisi sen hyvä olla ovellinen. Kaikki kalusteet mitoitetaan niin, ettei huone täyty liikaa ja kulkeminen vaikkapa vaatekaapille on mutkatonta. Kulkureitin leveydeksi on hyvä varata 60 senttiä.

 

Sängyn patja kannattaa valita huolella

Vuode ja etenkin patja on makuuhuoneen tärkein kaluste, vietetäänhän siinä lähes kolmannes elämästä. Ei ole siis samantekevää, millaisen patjan valitsee.

Runkopatja on eniten myyty vuodetyyppi, ja sen leveys, korkeus ja pituus ovat valittavissa käyttäjän tarpeiden mukaan. Muista, että leveät ja korkeat jenkkivuoteet vaativat tilaa ympärilleen enemmän kuin tavalliset vuoteet näyttääkseen hyviltä.

Patjan valintaan kannattaa uhrata aikaa. Kokeile patjaa ilman päällysvaatteita siinä makailemalla ja kääntyilemällä. Joillain merkeillä on omat mittauslaitteensa, joilla patja räätälöidään juuri omalle keholle sopivaksi. Samalla kannattaa kokeilla myös erilaisia tyynyjä.

Kokeile patjaa ilman päällysvaatteita siinä makailemalla ja kääntyilemällä.

Tempur-patjan materiaali on kehitetty suojaamaan astronautteja painerasituksilta. Se tuntuu alussa kovalta, mutta mukautuu käyttäjänsä kehon kaariin ja mutkiin täydellisesti. Tavallisen runkopatjan päälle voi hankkia tempur-petauspatjan, jolloin hintaa saadaan alemmas nukkumamukavuuden silti olennaisesti kärsimättä. Tempurista on saatavissa myös monenmuotoisia tyynyjä.

Oikeat tuotteet löytyvät vain kokeilemalla. Varsinkin parivuoteena runkopatja on tavallista vuodetta kätevämpi. Se vie vähemmän tilaa, sen liikuteltavuus on helpompaa, siitä voidaan kehitellä moneen tyyliin sopivia kokonaisuuksia ja hintahaarukka on laaja.

Lastenhuoneessa hyvä runkopatja kestää aikuisuuteen asti, kun sen hankkii esimerkiksi 80 x 200 cm -kokoisena.

Päiväpeitteeksi runkopatjaan voi ommella kulmista kiinni olevan hupun, joka on kuin kansi vuodevaatteiden päälle. Vuode pysyy siistinä, vaikka siinä loikoillaankin päivällä.

Isot 60 x 80 cm -kokoiset, värikkäät tyynyt selkänojana loihtivat vuoteelle sohvamaisen ilmeen.

 

Somista sängyt päädyillä ja peitteillä

Hauska pääty ja kaunis päiväpeite viimeistelevät aikuistenkin vuoteen. Päädyn voi tehdä vaikka päällystetystä vanerilevystä. Levyn koko mitataan lattiasta haluttuun korkeuteen. Lattialla lepäävä, seinään nojaava levy vuoteen takana pysyy hyvin paikoillaan ilman kiinnityksiä.

Levyn voi pehmustaa dacron-vanulla tai ompelemalla vanha täkki hupuksi levyn päälle. Hupun päälle ommellaan vielä toinen huppu päälliseksi.

Tarpeeksi suuri, mutta kevyt vuodepeite tekee petauksesta helpon. Kun sijoittaa päätyyn röykkiön kauniita tyynyjä, on vuode valmis päiväkäyttöön.

 

Verhot ja lakanat viimeistelevät makuuhuoneen

Tekstiilien ja seinäpintojen värivalinnoilla saa makuuhuoneeseen haluttua tunnelmaa. Vaaleat, valoisat seinäpinnat avartavat tilaa, tummemmilla sävyillä tilasta saadaan pesämäinen, pehmeän unelias paikka.

tyynyt makuuhuoneeseenMakuuhuoneessa kannattaa välttää liian voimakkaita ja kirkkaita värejä. Vaaleat pastellit ja pehmeät maanläheiset värit virittävät rauhoittavaan tunnelmaan paremmin kuin energiset keltaiset tai punaiset sävyt.

Osa ihmisistä haluaa makuuhuoneensa täysin pimeäksi. Suoriin sivuverhoihin voi valita pimentävän vuorikankaan tai pimennys luodaan erillisellä rulla- tai laskosverholla.

Paksut samettiverhot pimentävät makuuhuoneen tehokkaasti. Niillä loihtii vanhan ajan buduaaritunnelmaa.

Valmisverhoissakin on paljon erilaisia vaihtoehtoja. Vaalea, yksivärinen päiväpeite, tummansiniset samettiverhot ja röykkiö sinisävyisiä, erimuotoisia tyynyjä vuoteella tekevät makuuhuoneesta suorastaan kuninkaallisen.

 

Vuodevaatteet luovat myös tunnelmaa

Tärkeää on muistaa myös vuodevaatteet päiväpeitteen alla. Kauhtuneet, eripariset lakanat ja ruma patjakangas pilaavat päiväpeitteellä luodun tunnelman.

Runkopatjan voi päällystää erillisellä patjansuojuksella, joko yksinkertaisella hupulla tai pitkällä helmalakanalla, joka sointuu päiväpeitteen sävyyn.

Hyvälaatuiset, kauniit lakanat hyväilevät ihoa vuoteeseen mennessä. Puuvillasatiini on ylellisen viileä ja pehmeä, pellava taas ilmava ja lämmin.

Yksivärinen aluslakana tasapainottaa kuviollisen pussilakanan, kokovalkoisiin satiinilakanoihin sukeltaa kuin pumpulipilveen. Kukin valitsee omansa.

Sulje artikkeli

Lähetä juttu itsellesi sähköpostiin, niin se pysyy muistissa ja voit palata siihen paremmalla ajalla.

Osoitettasi käytetään ainoastaan sähköpostiviestin lähettämiseen. Lue lisää tietoa henkilötietojesi käytöstä Kojamo-konsernissa täältä.