Nina Silvonen: Lumo-studio on asukkaiden olohuoneen jatke ja majoitustila
Lumo on enemmän

Lumo-studio – asukkaiden olohuoneen jatke ja majoitustila

Lue koko juttuicon-read-more
Sulje artikkeli

Töölöläisen Lumo-talon asukkailla on käytössään aivan erityinen palvelu: yksi talon asunnoista on sisustettu kauniiksi pikku kodiksi, jota asukkaat voivat lainata oman kotinsa jatkeeksi. Tähän Lumo-studioon voi majoittaa yöksi kauempaa tulevat sukulaiset tai järjestää juhlat, jos oma koti tuntuu liian ahtaalta.

Ajatus omassa talossa olevasta huoneistosta, jossa on nukkumapaikka yökylään tuleville appivanhemmille tai teatterireissulle saapuvalle tuttavapariskunnalle, tuntuu liian hyvältä ollakseen totta. Ja että samassa tilassa voi tarjota illallisen isommallekin joukolle ilman, että täytyy itse omistaa suuri ruokapöytä tai 12 hengen astiasto – se on jo lähes luksusta.

Helsingin Töölössä, Eteläisen Hesperiankatu 18:n Lumo-kotien asukkailla on tällainen ylellisyys käytössään. Lumo-studioksi ristitty tila on valmis ottamaan vastaan asukkaiden vieraat tai muuntumaan perhejuhlien pitopaikaksi.

Lumo-studio sopii majoitustilaksi tai pienien juhlien järjestämiseen. Nukkumatilaa on neljälle.
Lumo-studio sopii majoitustilaksi tai pienien juhlien järjestämiseen. Nukkumatilaa on neljälle.

Lumo-studio on myös kerhohuone

– Ajatus Lumo-studiosta lähti siitä, että Hesperiankatu 18:n taloon ei ollut mahdollista tehdä kerhohuonetta, kertoo Asumisen palvelut -yksikön johtaja Nina Silvonen Kojamolta.

– Ei ollut mitään yhteistilaa. Tuumittiin, että mitä jos perustetaan tähän olohuoneen jatke asukkaille.

Olohuoneen jatkeeksi valittiin talon suurin huoneisto, valoisa 62 m2:n kaksio, jossa on ikkunat molemmille puolille taloa, pihalle ja Hesperian puistoon.

Kojamo osti tämän vuonna 1935 rakennetun vanhan talon kesäkuussa 2014. Tammikuussa 2017 valmistui perusteellinen remontti, ja nyt talossa on 26 Lumo-kotia, suurin osa yksiöitä. Pienten kotien asukkaille Lumo-studio on erityisen merkittävä lisäpalvelu, ja siellä onkin jo muiden tapahtumien ohella vietetty esimerkiksi talon nuorimman asukkaan ristiäisiä.

Asukkaat voivat varata Lumo-studion isännöitsijän ylläpitämästä kalenterista. Periaatteessa varauksen voi tehdä korkeintaan kahdeksi vuorokaudeksi kerrallaan, mutta tästä on joustettu, jos varauskalenterissa on ollut tilaa.

Lumo-studio on ollut myös Kojamon oman väen käytössä. Esimerkiksi tiimipalavereihin, workshoppeihin ja sidosryhmätapaamisiin tila on muuntautunut hyvin.

Lumo-studion pöydän ympärille mahtuu 8 henkeä syömään tai työskentelemään.
Lumo-studion pöydän ympärille mahtuu 8 henkeä syömään tai työskentelemään.

Ei bisnestä vaan lisäpalvelu

Lumo-studioksi sisutettu asunto olisi vuokramarkkinoiden helmi. Se sijaitsee lähes Helsingin ydinkeskustassa ja yhteydet koko kaupunkiin ja lähialueille ovat erinomaiset.

Lumo-studion voi koristaa järjestämänsä juhlan oman maun mukaan. Tila on vaalea ja simppeli sisustus sallii monenlaisen väreillä ja koristeilla leikittelyn.
Lumo-studion voi koristaa järjestämänsä juhlan ja oman maun mukaan. Tila on vaalea ja simppeli sisustus sallii monenlaisen väreillä ja koristeilla leikittelyn.

– Meille on kuitenkin tärkeää, että Lumo-studio tuottaa asukkaille iloa ja hyötyä, Silvonen selventää.

Kynnys Lumo-studion varaamiseen on haluttu pitää mahdollisimman matalana. Sen käytöstä on veloitettu 20 euroa vuorokaudelta.

– Ja tupaantuliaislahjaksi annettiin kaikille asukkaille kaksi ensimmäistä varauskertaa maksutta.

Lisäksi läheiselle Töölönkadulle valmistui vastikään talollinen uusia Lumo-asuntoja, ja myös niiden asukkaille annettiin oikeus varata Lumo-studiota omaan käyttöönsä.

Kahvikalusto 12 vieraalle, nukkumapaikka neljälle

Lumo-studiossa on kaksi vuodesohvaa eli makuusijat neljälle. Ruokapöydän ääreen mahtuu kahdeksan ihmistä. Kahvikestit voidaan järjestää 12 hengelle. Kaapeista löytyvät astiat ja aterimet sekä vuode- ja liinavaatteet, tosin vierailijoille suositellaan omien liinavaatteiden käyttöä.

Sisustus on silmää miellyttävä tyylikäs, mutta myös kulutuskestävyyttä on ajateltu. Paikkojen kulumiseen on varauduttu, mutta on hämmästyttävää, että kaikki pinnat ovat yli vuoden käytön jälkeen aivan uudenveroisessa kunnossa.

– Asukkaat ovat pitäneet tästä erittäin hyvää huolta, Silvonen kiittelee.

Entä vastuut? Jos joku rikkoo laseja tai tekee vahingossa sohvaan reiän?

– Se on elämää. Ei tahattomista vahingoista ketään laskuteta.

Sulje artikkeli

Lähetä juttu itsellesi sähköpostiin, niin se pysyy muistissa ja voit palata siihen paremmalla ajalla.

Osoitettasi käytetään ainoastaan sähköpostiviestin lähettämiseen. Lue lisää tietoa henkilötietojesi käytöstä Kojamo-konsernissa täältä.