Asukkaan apu

Lämmitys

Lue koko juttuicon-read-more
Sulje artikkeli

Tältä sivulta löydät tietoa asunnon lämmityksestä.

Lumo vinkkaa: Näin koti pysyy lämpimänä

Lämmityspatterit

Asunnot lämmitetään yleensä lämmityspattereilla, joissa kiertää ulkolämpötilan mukaan säädetty lämmin vesi. Usein kiertoveden lämpötilaa lasketaan öisin energian säästämiseksi. Pattereita ei saa peittää eikä ilman kiertoa niiden ympärillä saa estää. Pattereita ei myöskään ole tarkoitettu pyykin kuivattamiseen. Kosteissa tiloissa lämmityspattereiden tulisi olla päällä myös kesäaikaan.

Kuuluuko patterista loriseva ääni tai sen yläosa on kylmä vaikka alaosa on lämmin? Patterit kaipaavat silloin ilmaamista. Jos sinulla ei ole aiempaa kokemusta pattereiden ilmaamisesta, ota yhteys huoltoyhtiöön.

Patteriventtiilit

Käsisäätöisillä patteriventtiileillä voit pienentää patterin luovuttamaa lämpöä. Esimerkiksi auringon, suuren vierasmäärän tai ruuanlaiton tarjoama ilmainen lämpö kannattaa käyttää hyödyksi.

Termostaattiventtiili avaa ja sulkee patteria lämpötilan mukaan automaattisesti. Siksi patteri voi olla myös vain yläosastaan lämmin. Termostaattiventtiilejä kannattaa ruuvata kesällä muutaman kerran kiinni ja auki niiden jumiutumisen estämiseksi. Termostaattiventtiiliä peittäminen kalusteilla tai verhoilla häiritsee venttiilin toimintaa.

Sähkölämmitys

Sähkölämmitys on yleinen lämmitystapa varsinkin kaukolämpöverkon ulkopuolella sijaitsevissa pien- ja rivitaloissa. Asuntoa lämmitetään sähköpatterien tai lattialämmityskaapelien avulla ja asukas maksaa lämmityksen sähkölaskussaan. Sähköpattereita ei pidä peittää eikä niiden päällä saa pitää vaatteita tai muita tekstiilejä.

Lue lisää

Vinkkejä energiansäästöön

 

Sulje artikkeli

Lähetä juttu itsellesi sähköpostiin, niin se pysyy muistissa ja voit palata siihen paremmalla ajalla.

Osoitettasi käytetään ainoastaan sähköpostiviestin lähettämiseen. Lue lisää tietoa henkilötietojesi käytöstä Kojamo-konsernissa täältä.