Keittiön sisustus
Sisusta ja nauti

Keittiö toimivaksi pikkukeinoin

Lue koko juttuicon-read-more
Sulje artikkeli

Keittiön sisustaminen toimivaksi, kodikkaaksi ja turvalliseksi onnistuu pienellä rahalla ja vaivalla. Kaikki alkaa siitä, että määrittää omat tarpeensa ja tekee niille tilaa.

Keittiö on monissa kodeissa perhe-elämän keskus, jonne kokoonnutaan niin syömään, lukemaan, työskentelemään kuin piirtämäänkin. Sinne ehkä levitetään leikit, matikanläksyt ja ompelukone. Joissakin kodeissa taas keittiössä hörpätään vain aamukahvit ja hotkaistaan iltapalaleipä.

Työtehoseuran tutkija Tarja Marjomaan mukaan asukkaiden tavat ja tarpeet määrittävät sen, millainen keittiö taloudessa toimii.

Esimerkiksi lapsiperheen keittiössä on oltava paikka syöttötuolille ja sen säilytykselle sekä ehkä läksyjentekopaikka isommille lapsille. Mikroaaltouunille Työtehoseura suosittelee lapsiperheille paikkaa, jossa käyttökorkeus on 90–110 senttimetrin korkeudella.

keittiö kauniiksi Vaaran paikkoihin on asennettava lapsilukot. Ja koska lasten kanssa syntyy helposti sotkua, olisi keittiöpintojen ja pöytäliinojen oltava helposti puhdistettavia.

Ikääntyvien perheessä puolestaan on huolehdittava, että keittiön pöydän viereen pääsee helposti esimerkiksi rollaattorilla tai pyörätuolilla. Keittiön tuolien tulee olla tukevia ja niissä on oltava kunnon kädensijat. Saatavana on myös normaalia korkeampia tuoleja tai pöytiä sekä esimerkiksi pöydän jalan korottajia, jotka helpottavat tuolille istumista ja siitä nousua sekä syömistä pöydän ääressä. Hyvä valaistus on myös tärkeää.

Kannattaa pohtia missä syödään silloin, kun kotiin tulee vieraita. Jos riittävän suuri ruokapöytä ei mahdu keittiöön, sen voi sijoittaa myös olohuoneen puolelle.

 

Keittiön kaappitilat syyniin

Se tutuin ongelma keittiössä kuin keittiössä tuntuu olevan kaappitilan puute: oli hyllyjä ja kaappeja kuinka paljon tahansa, ne täyttyvät nopeasti kuin itsestään. Sama näyttää usein pätevän myös laskutilaan.

Tarja Marjomaa tuntee ongelman.

keittiön säilytystilat– Keittiöt ovat oman aikansa tuotteita. Vanhojen talojen keittiöissä on usein esimerkiksi paljon laskutasoja uudempiin verrattuna. Uusien keittiöiden plussapuolia ovat kalustemekanismit, jotka parantavat keittiön toimivuutta, mutta toisaalta kodinkoneet ja pienlaitteet vaativat entistä enemmän tilaa.

Lisäksi tilaa täytyisi vanhoissakin keittiöissä järjestää jätteiden lajittelulle. Jotta jäte päätyisi juuri sille varattuun roska- tai lajitteluastiaan, on erilaiset jätteet lajiteltava jo kotona.

Millainen keittiö on työkseen toimivien keittiöiden puolesta puhuvalla tutkijalla itsellään?

– Oma keittiöni on jo nähnyt aikaa, joten olen miettinyt hyvin tarkasti, mitä siellä on. Olen panostanut jätelajitteluun, karsinut pois turhat tavarat ja sijoittanut ylähyllyille harvoin tarvitsemiani esineitä.

 

Vinkit toimivaan keittiöön

  • Karsiminen on edullisin keino toimivan keittiön luomiseksi. Jätä keittiöösi tavarat, joita todella käytät ja vie ylimääräiset astiat ja kodinkoneet kierrätykseen.
  • Jos siivilät ja muut suuremmat keittiövälineet eivät mahdu kaappeihin, nosta ne rohkeasti seinälle. Reikälevylle kiinnitettynä ne muodostavat kiinnostavan katseenvangitsijan.keittiön siisteys
  • Veitset on hyvä pitää käden ulottuvilla. Magneettilistassa tai veitsitukissa ne säilyvät terävinä.
  • Kauneimmat ja arvokkaimmat keittiövälineet, esimerkiksi perintölusikat, voi koota tauluksi seinälle.
  • Kukkien sijasta keittiönpöydän koristuksena on kätevää pitää yrttejä isossa ruukussa. Keittiön pöydällä ne saavat yleensä tarpeeksi valoa, ja niitä on mukavaa napsia ruukusta suoraan lautaselle.
  • Mausteille huonoin paikka on lieden yläpuolella, sillä höyryssä ja kuumassa ne paakkuuntuvat ja menettävät arominsa. Parasta olisi säilyttää ne laatikossa lieden vieressä lappeellaan tai pöytätelineessä.
  • Yläkaappien päälle laitettavilla valoilla saat luotua korkeuden tuntua keittiöön.
  • Suomalaiskodeissa ruokapöydän valaisin on usein liian korkealla. Ihannekorkeus sille olisi noin 150 senttimetriä lattianpinnasta.
Sulje artikkeli

Lähetä juttu itsellesi sähköpostiin, niin se pysyy muistissa ja voit palata siihen paremmalla ajalla.

Osoitettasi käytetään ainoastaan sähköpostiviestin lähettämiseen. Lue lisää tietoa henkilötietojesi käytöstä Kojamo-konsernissa täältä.