Kodin työkalupakki

Jätehuolto ja kierrätys

Lue koko juttuicon-read-more
Sulje artikkeli

Toimivan jätehuollon ketjussa on monta lenkkiä – ja asukkaana olet yksi tärkeimmistä. Jätteen synnyn ehkäisy on se ensisijainen tavoite. Valitse jo kaupassa sellaisia tuotteita, joista syntyy mahdollisimman vähän jätettä. Pienellä vaivalla teet kotiisi toimivan jätteiden lajittelun, kun erottelet jo kotonasi erillisiin astioihin kuuluvat jätteet. Ja kun jätettä kuitenkin väistämättä syntyy, on sitä varten oltava talossa toimiva jätehuollon järjestely.

Huolehdimme siitä, että jäte- ja kierrätysastiat sekä jätehuoneet ja -katokset ovat asianmukaiset. Huoltoyhtiö vastaa tilojen kunnosta ja siisteydestä ja jäteyhtiö puolestaan pitää huolta siitä, että jätekuljetukset toimivat asianmukaisesti. Huolehdithan omassa kotitalossasi, ettei jäteauton esteenä ole turhaa tavaraa tai vaikkapa pysäköityjä autoja. Jäteastioiden tasainen täyttö on avainasemassa jätehuoneiden siisteydessä.

Jätehuoneeseen kuulumattomat tavarat kuten huonekalut ja kodinkoneet on asukkaan itse kuljetettava kierrätykseen. Monesti itselle tarpeeton tavara on juuri sellainen, jota joku toinen tarvitsee ja etsii! Kierrätyskeskukset, kirpputorit ja netissä esimerkiksi tori.fi ovat käteviä ja helppoja tapoja päästä eroon itselle tarpeettomista tavaroista. Kun jätehuoneisiin viedään sinne kuulumatonta tavaraa, ne sotkevat yleisilmettä, eikä jäteauton kuulu niitä viedä pois. Tällaisille tavaroille joudutaan tilaamaan erillinen huollon poiskuljetus, joka on kallista.

Jätteiden lajittelulla säästämme luonnonvaroja ja pienennämme kaatopaikkajätteen määrää. Samalla pienenee talon yhteinen jätelasku.

Lajitteluohjeissa on talokohtaisia eroja. Ohjeita löydät jäteastioiden läheisyydestä tai jätekatoksesta. Myös omalta isännöitsijältä saa ohjeita lajitteluun. Jätteiden kierrätysmahdollisuudet vaihtelevat myös kunnittain. Linkkejä yleisiin ohjeisiin löydät tältä sivulta. Vaaralliset jätteet (ongelmajäte) on kuitenkin aina eroteltava muista jätteistä.

Ilmoita huoltoyhtiöön, jos

  • jätehuone ei pysy siistinä.
  • havaitset haittaeläimiä, esimerkiksi rottia tai torakoita.
  • jäteastiat täyttyvät liian nopeasti tai jäävät tyhjäksi.

Vältä, vähennä, lajittele, kierrätä! Näin teemme yhdessä asuintaloista ja – ympäristöstämme viihtyisämmän.

Lue lisää

Tietoa ongelmajätteistä

Lajitteluohjeita

Yleiset ja halutessasi myös paikkakuntakohtaiset lajitteluohjeet löydät L&T:n Lajitteluapurista.

Pääkaupunkiseudun jätehuolto

Keski-Uusimaan ja Kanta-Hämeen jätehuolto

Pirkanmaan jätehuolto

Turun seudun jätehuolto

Pohjois-Savon jätehuolto

Rovaniemen, Ranuan ja Pellon jätehuolto

Päijät-Hämeen jätehuolto

 

 

Sulje artikkeli

Lähetä juttu itsellesi sähköpostiin, niin se pysyy muistissa ja voit palata siihen paremmalla ajalla.

Osoitettasi käytetään ainoastaan sähköpostiviestin lähettämiseen. Lue lisää tietoa henkilötietojesi käytöstä Kojamo-konsernissa täältä.