• Ikkunanpesu
  Ideoita koteihin

  Ikkunat puhtaiksi – viisi vinkkiä

  Teksti Susanna Haanpää Kuvat Roope Permanto
 • Ryhdy ikkunanpesurupeamaan pilvisenä päivänä, sillä auringonpaisteessa pesuvesi kuivuu lasiin ja jättää siihen ikävän kalvon. Pesu kannattaa ajoittaa pahimman siitepölykauden jälkeen, eli loppukeväälle. Jos ikkunoissa on sälekaihtimet, imuroi tai pyyhi ne nihkeällä liinalla ja nosta yläasentoon ikkunanpesun ajaksi.

 • Perinteiselle tyylille uskollinen pesijä valitsee välineikseen sangon, vettä, muutaman tipan astianpesu­ainetta, ikkunanpesimen, ikkuna­lastan ja pari kuivausliinaa. Toisella liinalla kuivataan lasta jokaisen vedon jälkeen, toisella pyyhkäistään vesipisarat ikkunanpuitteista ja -laudasta. Pesuvesi kannattaa vaihtaa melko tiheästi puhtaaseen.

 • Vanha kikka on lisätä pesuveteen tilkka etikkaa, jotta ikkunapinnoista tulisi erityisen kirkkaat. Toinen niksi on käyttää rutistettua sanomalehteä ikkunapintojen kuivaamiseen pesun päätteeksi. Puuhaan sopii vain pinnoittamaton sanomalehtipaperi. Sanomalehtikäsittelyn jälkeen ikkunanpuitteet ja -laudat on syytä pyyhkäistä nihkeällä liinalla, jottei niihin jää painomustetta.

 • Pienille ikkunaruuduille, joita ei mahdu kuivaamaan lastalla, kannattaa kokeilla suihkutettavia ikkunanpesuaineita. Ainetta sumutetaan tasaisesti puhdistettavaan pintaan ja kuivataan nukkaamattomalla liinalla heti perään.

 • Mittavassa ikkunanpesu-­urakassa avuksi voi ottaa ikkunapesurin, joka koostuu kahdesta osasta: erillisestä pesuainepullosta, josta suihkautetaan pesuaine ikkunan pintaan ja jonka sienellä ikkuna pyyhitään. Toinen osa on akkutoiminen imuri, joka imee veden ja lian pois lasin pinnasta. Höyrypesurinkin voi valjastaa ikkunanpesuun, kunhan siihen hankkii erillisen ikkunasuuttimen. Sen kuivainosa on syytä pyyhkäistä liinalla jokaisen vedon jälkeen siistin lopputuloksen varmistamiseksi.

icon-arrow-left

Lähetä juttu itsellesi sähköpostiin, niin se pysyy muistissa ja voit palata siihen paremmalla ajalla.

Osoitettasi käytetään ainoastaan sähköpostiviestin lähettämiseen. Lue lisää tietoa henkilötietojesi käytöstä Kojamo-konsernissa täältä.