Hyvää oloa Lumo Pihakoutsin pilatestreeneistä
Lumo on enemmän

Hyvää oloa Lumo Pihakoutsin pilatestreeneistä

Lue koko juttuicon-read-more
Sulje artikkeli

Sunnuntai-iltaiset hengähdyshetket pilateksen parissa saattelevat Lumo-kotien asukkaita uuteen viikkoon vetreinä ja rentoutuneina. Laji otettiin Lumo Pihakoutsien ohjelmaan asukkaiden omasta toiveesta.

Lumo Pihakoutsi Hedvig Lundsten opastaa oikeiden asentojen löytämisessä.
Lumo Pihakoutsi Hedvig Lundsten opastaa oikeiden asentojen löytämisessä.

– Täältä tulee pilatesapulainen, nauraa Lumo Pihakoutsi Hedvig Lundsten ja kiertää salia ympäri korjaillen lattialla makaavien osallistujien asentoja.

Lumo Pihakoutsi Hedvig Lundsten opastaa oikeiden asentojen löytämisessä.– Ollaan kuin kahden seinän välissä, ja koko ajan sellainen kurkottava fiilis, tulee lisäohjeita.
Tanssikoulu Saiffan sali on kuuma, vaikka sitä tuuletettiin ennen tuntia pitämällä isoja ikkunoita auki. Oranssit katuvalot paistavat Lönnrotinkadulta sisään.

Pilates päättää mukavasti viikonlopun ja rentouttaa tulevaan viikkoon.
Pilates päättää mukavasti viikonlopun ja rentouttaa tulevaan viikkoon.

Toisesta salista kantautuu hiljainen musiikin jumputus, mutta se ei haittaa sunnuntai-illan pilatekseen keskittyneitä Lumo-kotien asukkaita. Hengitysäänet syvenevät ja liikkeitä tehdään hitaasti rauhalliseen tahtiin. Välillä rentoutellaan selkää lepoasennossa, ja sitten taas jatketaan.

Tunnin loppuessa kuudelta oven takana odottaa jo seuraava Lumo-asukkaiden ryhmä. Kun pilateskurssien ilmoittautumiset Facebookissa aukesivat, paikat menivät nopeasti.

Kuntoilijoita laidasta laitaan

Hedvig Lundsten on toiminut Lumo Pihakoutsina vuoden verran, ja viime syksystä asti hän on vetänyt ulkotreenien lisäksi myös asukkaille tarkoitettuja pilatesryhmiä Helsingin keskustassa. Pilatesryhmät eivät ole talokohtaisia, vaan kaikkien Lumo-talojen asukkaat ovat tervetulleita tunneille ilmoittautumisten kautta.

– Ryhmissä on monipuolista porukkaa. Mukana on tosi monenlaisia kuntoilijoita, kaiken ikäisiä ja ihan laidasta laitaan, Lundsten sanoo.

Se ei tunneilla haittaa, sillä pilates sopii kaikille ja liikkeitä tehdään omaan tahtiin varioiden. Lundstenin mukaan pilates myös ennaltaehkäisee ja parantaa, jos jollakin on haasteita liikkumisessa.

Tänään oli kurssin kolmas tunti, joten ohjelma oli jo kurssilaisille tuttu.

– Treeni meni hyvin, oli aika perusmeininki, kommentoi ohjaaja pikaisesti ennen toisen tunnin alkua.

Hedvig Lundstenin mukaan pilates sopii kaikille, sillä liikkeitä tehdään omaan tahtiin varioiden.
Hedvig Lundstenin mukaan pilates sopii kaikille, sillä liikkeitä tehdään omaan tahtiin varioiden.

Lumo Pihakoutseja pian myös Tampereella

Lumo Pihakoutsi -toimintaa pyörittää liikuntapalveluja tarjoava Raatamo, jonka perustaja ja omistaja Jussi Konttinen on harrastanut breakdancea, ja ehkä juuri siksi nyt ollaan tanssikoululla. Konttinen vetää tuttuja Pihakoutsin crosstraining -ulkotreenejä  itsekin ja kertoo, että pilates otettiin mukaan lajivalikoimaan asukkaiden toiveesta.

– Kartoitimme syksyllä asukkaiden toiveita ja idea tuli heiltä. Kurssit ovat olleet tosi suosittuja. Pilates on hyvää vaihtelua dynaamiselle ja reipashenkiselle ulkoliikunnalle. Se on myös stressinhallinnallista, helposti lähestyttävää ja sopii vuodenaikaan, Konttinen sanoo.

Aloite Lumo Pihakoutsien pilatestreeneihin tuli asukkailta. Tunnit ovat supersuosittuja.
Aloite Lumo Pihakoutsien pilatestreeneihin tuli asukkailta. Tunnit ovat supersuosittuja.

Kesällä 2016 aloitettu Lumo Pihakoutsi -toiminta on levinnyt jo laajalti Helsingin Lumo-taloihin, ja keväällä toimintaa ollaan aloittamassa Tampereella. Tällä hetkellä talokohtaisesta toiminnasta mennään enemmän alueelliseen malliin, jossa treeneihin voi osallistua kauempaakin.

– Talvella ulkotreenejä on ollut vain Kalasatamassa, jossa on todella sitoutunut ja aktiivinen porukka. Keväällä alkaa taas juoksukoulu, jossa on yleensä tähdätty johonkin juoksutapahtumaan. Erityisesti viimevuotinen Midnight Run on jäänyt itselleni mieleen. Siellä oli kymmenen Lumo-asukasta mukana, ja kaikki juoksivat menestyksellä maaliin.

Palaute Lumo Pihakoutsin tunneista on ollut positiivista.
Palaute Lumo Pihakoutsin tunneista on ollut positiivista.

Tieto kulkee somen kautta

Lumo Pihakoutseilla on Facebookissa oma suljettu ryhmänsä, jossa toiminnasta tiedotetaan. Ulkotreeneihin voi osallistua ilmoittautumatta, mutta juoksukouluihin ja pilateskursseille ilmoittaudutaan Facebook-ryhmän kautta. Pihakoutsi-ryhmä löytyy myös WhatsAppista, ja myös siihen liittymällä pysyy kärryillä siitä, mitä tapahtuu.

Konttisen mukaan osallistujia on treeneissä ollut suurella ikähaitarilla, 20-vuotiaista noin 70-vuotiaisiin.

– Toiminta on kehittynyt kokeilujen kautta pikkuhiljaa nykyiseen muotoonsa. Olemme itse hirveän innostuneita tästä palvelusta, teemme sitä innolla. On hienoa, että Lumo on lähtenyt näin ennakkoluulottomasti kehittämään tällaista uudenlaista asumisen palvelua.

Hyvä olo kantaa seuraavaan viikkoon

Milla Leinonen ja Niina Saloranta purkautuvat muun pilatesporukan mukana kuumasta salista ulos.

– Nyt on rentoutunut ja notkea olo. Tuli rankaan lisää tilaa, kommentoi Leinonen.

– On avautunut olo ja sai lisää virtaa ja energiaa, niin kuin liikunnasta yleensä, lisää Saloranta.

Toinen on tullut Lönnrotinkadulle kotoaan Hernesaaresta, toinen Ramsinrannasta. Pilatestunnilta he ovat lähteneet hakemaan kehonhuoltoa ja uusia haasteita.

– Harjoittelen yleensä muuten kuntosalilla, joten tämä on tosi kiva ja rento treeni sunnuntai-iltaan, sanoo Leinonen.

– Minä myös teen muuten aika intensiivistä treeniä. Haluan kokeilla joka vuosi jotain uutta, enkä ollut käynyt pilateksessa aikaisemmin. Olen tykännyt, tässä on aikaa keskittyä tekniikkaan ja oppii kehonhallintaa, Saloranta sanoo.

Leinonen kertoo osallistuneensa myös Lumo Pihakoutsin ulkotunneille, Saloranta ei vielä. Molemmat toivovat että pilatestunnit jatkuisivat vielä syksyllä ja niihin ehtisi itse ilmoittautumaan ajoissa.

– Ohjaaja tietää mitä tekee ja on ammattitaitoinen. Hän antaa myös eri vaihtoehtoja liikkeisiin. Tyyli on kiva, tunneilla on rento tunnelma, eikä tarvitse jännittää, että mitä jos vaikka kaatuu. Tänne on hyvin matala kynnys tulla, molemmat sanovat.

Faktat Lumo Pihakoutsi -toiminnasta löydät täältä

Sulje artikkeli

Lähetä juttu itsellesi sähköpostiin, niin se pysyy muistissa ja voit palata siihen paremmalla ajalla.

Osoitettasi käytetään ainoastaan sähköpostiviestin lähettämiseen. Lue lisää tietoa henkilötietojesi käytöstä Kojamo-konsernissa täältä.