harrastus tuo hyvän mielen
Ideoita koteihin

Hyvä mieli harrastamalla

Lue koko juttuicon-read-more
Sulje artikkeli

Mieluisa tekeminen vapaa-ajalla innostaa, aktivoi – ja tekee onnelliseksi. Valinnanvaraa riittää, eikä harrastamisen tarvitse maksaa maltaita.

uusi harrastusUusi harrastus tuo arkeen puhtia ja sen voi aloittaa milloin vain. Tarjontaa riittää paljon. Harrastaminen hoivaa mieltä, pidentää tutkitusti ikää ja lisää näin onnellisuutta.

Ihanneharrastus voi olla melkein mitä tahansa: keräilyä, liikuntaa, musisointia, taiteilua, käsillä tekemistä, kirjoittamista, opiskelua, eläinten kanssa puuhailua – tai vaikka oman talon talotoimikunnassa toimimista.

Onnellisuutta lisäävien asioiden kärjessä on tutkimusten mukaan toisten auttaminen. Parhaimmillaan harrastus tuottaa iloa monelle yhtä aikaa.

Hyväntekeväisyys, tukiperheenä tai vanhusten ystävänä toimiminen ja kaverikoiratyö eivät kuormita kukkaroakaan.

 

Oppimisen riemua

Omaehtoinen opiskelu on suomalaisten lempipuuhaa. Useimmat valitsevat kansalaisopiston, joka voi kulkea myös työväen- tai aikuisopiston nimellä. Jotkut hakeutuvat avoimeen tai kesäyliopistoon.

Kansalaisopistoja toimii Suomessa lähes 200, ja kursseille osallistujia on vuosittain 650 000. Eniten opetetaan kädentaitoja, musiikkia ja kieliä. Myös liikunta- ja kuvataidekurssit vetävät vuodesta toiseen. Suosituimmat täyttyvät muutamassa minuutissa, joten liikkeellä kannattaa olla ajoissa.

Tarjonta vaihtelee opistoittain. Yhdessä voi opiskella vaikkapa hindin kieltä tai gregoriaanista laulua, toisessa nahkatöitä ja katiskojen tekoa. Hintataso on edullinen, koska opistojen toimintaa rahoitetaan julkisin varoin.

www.kansalaisopistot.fi
www.opintopolku.fi

Minkä harrastuksen valitsen?

Koiraharrastus
Muun muassa näyttelyjen ja agilityn suosio kasvaa vauhdilla. Noin 70 harraste- ja kilpalajin joukkoon kuuluvat myös hirvenhaukku- ja toko- eli tottelevaisuuskoe. Lisätietoa löydät osoitteesta www.kennelliitto.fi/koiraharrastukset.

Kokkauskurssit tai leipominen
Etenkin eksoottiset maut ovat päivän sana. Kursseja järjestävät mm. kansalaisopistot, kulttuuri-instituutit ja -seurat, ravintolat, matkatoimistot ja kokkikoulut.
Netti ja some ovat pullollaan kokkaus- ja leivontablogeja, joista saa inspiraatiota. Yhteisöllisyyttäkin löytyy – kurkkaa vaikkapa www.kinuskikissa.fi

Valokuvaus, videokuvaus tai kuvankäsittely
Digitaalisuus on nostanut kuvaamisen suosikkiharrastusten joukkoon. Kursseja järjestävät mm. opistot ja kameraseurat. Paikallisen seuran löydät helposti googlettamalla.

Asukastoiminta
Sekin on antoisaa, ja tuottaa yhteistä hyvää! Kojamo-konsernin asukasvaikuttamiseen voit tutustua osoitteessa https://lumo.fi/asuminen/asukastoiminta-paasivu/.

Eksoottinen tanssi
Tanssiopistot ja -seurat, kansalaisopistot ja erilaiset yhdistykset tarjoavat vaihtoehtoja burleskista tankotanssiin ja havaijilaiseen hulaan.

Naurujoogasta
Kuplivan kutkuttavasta vaihtoehdosta kerrotaan lisää muun muassa osoitteissa www.naurujooga.fi ja www.naurujooga.net.

Sulje artikkeli

Lähetä juttu itsellesi sähköpostiin, niin se pysyy muistissa ja voit palata siihen paremmalla ajalla.

Osoitettasi käytetään ainoastaan sähköpostiviestin lähettämiseen. Lue lisää tietoa henkilötietojesi käytöstä Kojamo-konsernissa täältä.