Asunnon irtisanominen ja poismuutto

Lue aihealueestaicon-read-more
Sulje artikkeli

Jos muutat pois tai vaihdat toiseen Lumo-kotiin, on tärkeää irtisanoa asunto ajoissa ja huolehtia poismuuttoon liittyvistä toimista, kuten loppusiivouksesta ja avainten palautuksesta.

Lue lisää: Ohjeita ja tietoa koronaviruksen vaikutuksista muuttajalle

Vuokrasopimuksen irtisanominen

Irtisanominen on helpointa tehdä asukkaan verkkopalveluissa osoitteessa lumo.fi/mylumo. Vuokrasopimuksen voi irtisanoa myös toimittamalla täytetyn  irtisanomislomakkeen täytettynä Lumo-kotikeskukseen. Irtisanomisaika lasketaan alkaneeksi ja on sitova, kun kirjallinen irtisanomisilmoitus on tehty asukkaan verkkopalvelussa tai toimitettu Lumo-kotikeskukseen. Saat irtisanomisesta aina vahvistuskirjeen. Kirje lähetetään postitse kotiosoitteeseesi sekä sähköpostitse, mikäli olet ilmoittanut meille sähköpostiosoitteesi. Mikäli et ole saanut kirjettä, ota yhteyttä asiakaspalveluun.

Toistaiseksi voimassaolevan vuokrasopimuksen irtisanominen

Vuokrasopimuksen irtisanomisaika on vähintään yksi kokonainen kalenterikuukausi, mutta voit tehdä irtisanomisen vaikka heti, kun olet päättänyt vaihtaa kotia – ei siis tarvitse odottaa kuun loppuun irtisanomisen kanssa. Jos irtisanot sopimuksen vaikkapa kuun 5. päivä, se päättyy seuraavan kuukauden viimeisenä päivänä.

Muistathan, että Lumo-kodista toiseen vaihtaminen on tehty sinulle vaivattomaksi, kun ei tarvitse maksaa päällekkäisiä vuokria, ja yli kolme vuotta meillä asuneena tarjoamme myös muuttolaatikot maksutta käyttöösi. Lue lisää vaihtajan eduista: Asunnonvaihtajn edut.

Poismuuttopäivä on vuokrasopimuksen päättymispäivä, eli yleensä kuun viimeinen päivä. Voit olla yhteydessä asiakaspalveluumme, mikäli jokin asia muutossa mietityttää.

Kesäkuusta 2018 alkaen tehtyihin toistaiseksi voimassaoleviin sopimuksiin sisältyy yleensä ehto sopimuksen ensimmäisestä mahdollisesta irtisanomisajan alkamisajankohdasta, jonka mukaan sitoudut asumaan asunnossa vähintään kuusi kuukautta. Uudiskohteissa sitoudut aina vähintään kahdentoista (12) kuukauden asumisaikaan. Voit tarkistaa ensimmäisen mahdollisen irtisanomispäivämäärän vuokrasopimuksestasi.

Jos haluat irtisanoa vuokrasopimuksen päättymään ennen tätä, laskutamme sopimussakkona yhden kuukauden vuokraa vastaavan summan sopimuksesi päätyttyä. Kun ehto asumisajasta on täyttynyt, on vuokrasopimuksen irtisanomisaika yksi kalenterikuukausi.

Esimerkki:

Sopimuksesi alkaa 1.6.2020, joten voit irtisanoa sen aikaisintaan 1.10.2020, jolloin se päättyy 30.11.2020.

Kun vuokranantaja irtisanoo sopimuksen, on irtisanomisaika vuokrasuhteen ensimmäisen vuoden aikana kolme kalenterikuukautta ja sen jälkeen kuusi kalenterikuukautta. Emme kuitenkaan irtisano vuokrasopimuksia muulloin kuin vuokralaisen laiminlyödessä velvoitteensa, esimerkiksi jättämällä vuokran maksamatta tai häiritsemällä talon muita asukkaita.

Määräaikaisen vuokrasopimuksen irtisanominen

Määräaikaisen vuokrasopimuksen päättymispäivä on mainittu sopimuksessa. Kumpikaan osapuoli ei voi irtisanoa määräaikaista vuokrasopimusta kesken sovitun vuokra-ajan.

Lähetä juttu itsellesi sähköpostiin, niin se pysyy muistissa ja voit palata siihen paremmalla ajalla.

Osoitettasi käytetään ainoastaan sähköpostiviestin lähettämiseen. Lue lisää tietoa henkilötietojesi käytöstä Kojamo-konsernissa täältä.